Έκθεση Aero-India 2023. Το Tejas της Ινδίας, το ρωσσικό Tor, το F-35 των ΗΠΑ.

News ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ο κύριος στόχος της έκθεσης για την Ινδία ήταν να επιδείξει τις δυνατότητές της στη μετατροπή της από μεγάλο αγοραστή όπλων σε κατασκευαστή και εξαγωγέα αμυντικών προϊόντων
© AP Photo/Aijaz Rahi

Το ρωσσικό Tor, το Tejas της Ινδίας, το F-35 των ΗΠΑ: Κύρια σημεία του Aero-India 2023

Η Ρωσία παρουσίασε περίπου 200 δείγματα όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στην 14η διεθνή αεροδιαστημική έκθεση Aero-India 2023 στη Μπανγκαλόρ. Μεταξύ των νέων προϊόντων ήταν μια ολόκληρη οικογένεια συστημάτων αεράμυνας της εταιρείας Almaz-Antey, καθώς και μαχητικά και ελικόπτερα που παρουσίασε η Rosoboronexport. Η Ινδία παρουσίασε το νέο της ελαφρύ μαχητικό πολλαπλών ρόλων Tejas, ενώ οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ παρουσίασαν μαχητικά F-35 πέμπτης γενιάς.

Η φετινή διοργάνωση διήρκεσε πέντε ημέρες (13-17 Φεβρουαρίου). Τρεις προορίζονταν για ειδικούς και μέσα ενημέρωσης και δύο για το ευρύ κοινό. Το πρόγραμμα πτήσεων άνοιξαν τα μαχητικά Su-30MKI και MiG-29UPG, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας.

Η United Aircraft Corporation (UAC, μέρος της κρατικής εταιρείας Rostec) δήλωσε ότι τα Su-30MKI, συγκεκριμένα, κατασκευάστηκαν με άδεια στην Ινδία. Ο διευθύνων σύμβουλος της Rosoboronexport, Alexander Mikheyev, δήλωσε στο TASS ότι η Ρωσία βρίσκεται σε συνομιλίες για την παραγωγή επιπλέον αριθμού αυτών των υπερηχητικών μαχητικών στην Ινδία.

Ο διευθυντής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας στρατιωτικής-τεχνικής συνεργασίας (FSVTS), Ντμίτρι Σουγκάγιεφ, δήλωσε στο TASS ότι οι συνολικές εξαγωγές ρωσικών στρατιωτικών προϊόντων στην Ινδία τα τελευταία 5 χρόνια ξεπέρασαν τα 13 δισεκατομμύρια δολάρια. Το Νέο Δελχί παρέμεινε ο εταίρος της Ρωσίας στον τομέα της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας, παρά τις άνευ προηγουμένου πιέσεις από τις δυτικές χώρες. «Σε πείσμα των κυρώσεων, η Ρωσία εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις τρέχουσες συμβάσεις και προσφέρει νέους τομείς και έργα συνεργασίας στον στρατιωτικό-τεχνικό τομέα», είπε.

Το τρέχον διμερές πρόγραμμα συνεργασίας στον αμυντικό τομέα που εκτείνεται την περίοδο 2021-2031 περιλαμβάνει την υλοποίηση περισσότερων από 200 κοινών έργων, ένα από τα πιο πρόσφατα είναι η προμήθεια αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς S-400 Triumph.

Σύμφωνα με τον Μπόρις Ομπνόσοφ, διευθύνοντα σύμβουλο της Tactical Missile Corporation, η Ρωσία και η Ινδία θα πρέπει να συνεχίσουν να αναπτύσσουν στρατιωτική-τεχνική συνεργασία. “Πιστεύω ότι η Ινδία είναι ο αξιόπιστος εταίρος μας, δοκιμασμένος με χρόνια, ακόμη και δεκαετίες, γι’ αυτό ήρθαμε εδώ για αυτήν την έκθεση. Επομένως, πιστεύω ότι οι προοπτικές είναι πολύ καλές, πρέπει να αναπτύξουμε συνεργασίες”, είπε στο TASS σχετικά με το περιθώρια της παράστασης. Η εταιρεία τόνισε επίσης ότι προσπαθεί να γίνει ενεργός συνεργάτης στο πρόγραμμα Make in India, τόσο στον τομέα της δημιουργίας νέων τύπων όπλων υψηλής ακρίβειας όσο και στον τομέα των υπηρεσιών μετά την πώληση.

Η Ρωσία ως σημαντικός εξαγωγέας

Η ρωσική πλευρά έγινε ενεργός συμμετέχων στην έκθεση. Ειδικότερα, παρουσίασε το μαχητικό Su-57E πέμπτης γενιάς, το ελαφρύ ελικόπτερο Ka-226T και το στρατιωτικό μεταφορικό αεροσκάφος Il-76MD-90A(E), καθώς και το αντιαεροπορικό σύστημα πυραύλων και πυροβόλων Pantsir-S1 και το S. -400 σύστημα αεράμυνας. Επίσης, στο πλαίσιο της έκθεσης, στο περίπτερο του Almaz-Antey επιδείχθηκε το πιο πρόσφατο σύστημα αεράμυνας Vityaz και η γραμμή αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων Tor, ειδικότερα, Tor-M2KM (αρθρωτή διαμόρφωση).

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Rosoboronexport, η Ρωσία διεξάγει τεχνικές διαβουλεύσεις με την Ινδία για την παραγωγή των συστημάτων αεράμυνας Pantsir-S1, συστημάτων αεράμυνας Tor-M2KM, οχημάτων μάχης πεζικού Boomerang και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV). Πρόσθεσε ότι η Ρωσία υπέβαλε τις προτάσεις της στην Ινδία για την προμήθεια μιας επιπλέον παρτίδας πλοιοφόρων μαχητικών MiG-29K και MiG-29KUB. Η προμήθεια των συστημάτων αεράμυνας S-400 πραγματοποιείται σύμφωνα με τους όρους που καθορίζονται στη σύμβαση.

Επίσης, η Rosoboronexport συζητά με ιδιωτικές ινδικές επιχειρήσεις το θέμα του εκσυγχρονισμού των βαρέων στρατιωτικών μεταφορικών αεροσκαφών Il-76, ενώ Ινδοί εταίροι ενδιαφέρονται για το αναβαθμισμένο στρατιωτικό μεταφορικό αεροσκάφος της Ρωσίας Il-76MD-90A.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της FSVTS, Vladimir Drozhzhov, σημείωσε ότι επί του παρόντος βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την προμήθεια κιτ συναρμολόγησης για την αδειοδοτημένη παραγωγή αεροσκαφών Su-30MKI στην Ινδία. Αναμένεται να υπογραφεί σύμβαση για την παραγωγή του Igla-S MANPADS. Η Ρωσία αναζητά πρόσκληση από Ινδούς εταίρους για διαπραγματεύσεις για την αγορά ελικοπτέρων Ka-31, οι οποίες έπρεπε να διακοπούν λόγω της πανδημίας και επαναλήφθηκαν τον Φεβρουάριο του 2022. Τα μέρη συμφώνησαν ότι ολόκληρη η παρτίδα ελικοπτέρων θα κόστιζε 520 εκατομμύρια δολάρια.

Η Ινδία ετοιμάζεται να γίνει σημαντικός παραγωγός όπλων

Ο κύριος στόχος της έκθεσης για την Ινδία ήταν να επιδείξει τις ικανότητές της στη μετατροπή της από μεγάλο αγοραστή όπλων σε κατασκευαστή και εξαγωγέα αμυντικών προϊόντων. Όπως είπε ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι στα εγκαίνια της εκδήλωσης, η Ινδία έχει γίνει ένας αξιόπιστος εταίρος στον τομέα της άμυνας για πολλές χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ξεπερνούν την Ινδία όσον αφορά την ανάπτυξη του αμυντικού τομέα. Ο Μόντι σημείωσε ότι η έκθεση αντικατοπτρίζει τη νέα προσέγγιση της Ινδίας, υποδεικνύοντας την κλίμακα της ινδικής αμυντικής βιομηχανίας.

Όπως είπε ο υπουργός Άμυνας Rajnath Singh, με τη σειρά του, στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της αεροπορικής εκπομπής, υπογράφηκαν περίπου 250 μνημόνια κατανόησης στο περιθώριο του Aero-India 2023, συμπεριλαμβανομένων συμφωνιών μεταφοράς τεχνολογίας με τον Ινδικό Οργανισμό Άμυνας Έρευνας και Ανάπτυξης (DRDO) και διάφορες εταιρείες .

Ινδικό περίπτερο και άλλοι εκθέτες

Το επίκεντρο του ινδικού περιπτέρου ήταν το ελαφρύ μαχητικό πολλαπλών ρόλων Tejas, το μόνο μαχητικό αεροσκάφος ινδικού σχεδιασμού που παράγεται μαζικά στην εγχώρια αγορά.

Η Hindustan Aeronautics Limited, μια ινδική εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών, παρουσίασε επίσης μακέτες του εκπαιδευτικού αεροσκάφους HLFT-42 και μοντέλα προηγμένων μαχητικών, τα οποία βρίσκονται επί του παρόντος σε διάφορα στάδια ανάπτυξης: το AMCA (Advanced Medium Combat Aircraft) δημιουργείται ως μέρος της ανάπτυξης ενός μαχητικού πέμπτης γενιάς και ενός Twin-Engine Deck Based Fighter (TEDBF), το οποίο θα αποτελέσει τη βάση της ομάδας αεροπορίας των αεροπλανοφόρων της Ινδίας. Η ινδική εταιρεία Garuda Aerospace παρουσίασε το τελευταίο stealth τακτικό drone Vajra.

Κατά τη διάρκεια της αεροπορικής έκθεσης, ανακοινώθηκε ότι περίπου 200 ελικόπτερα ινδικού σχεδιασμού θα τεθούν σύντομα σε υπηρεσία με τις χερσαίες δυνάμεις της χώρας – πρόκειται για 95 ελαφρά ελικόπτερα Prachant και 110 πολυλειτουργικά ελαφρά ελικόπτερα (LUH).

Πηγή

………………………………….

….

……………………………………………………………………………………………………………….