Νέα στοιχεία προκύπτουν για την εμπλοκή των ΗΠΑ στην ανατίναξη του Nord Stream

News TOP STORIES ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ασκήσεις Baltops-2022 στη Βαλτική Θάλασσα - RIA Novosti, 1920, 16/02/2023
© AFP 2023 / JONATHAN NACKSTRAND Ασκήσεις Baltops-2022 στη Βαλτική Θάλασσα. Φωτογραφία αρχείου

Νέα στοιχεία για την υπονόμευση του US Nord Stream παρουσίασε ο Αμερικανός δημοσιογράφος Τζον Ντούγκαν

16 Φεβρουαρίου – RIA Novosti. Οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ Baltops-2022, που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι κοντά στο νησί Bornholm της Δανίας, συμμετείχαν Αμερικανούς δύτες με εξοπλισμό βαθέων υδάτων, σύμφωνα με μια ανώνυμη επιστολή που έλαβε ο Αμερικανός δημοσιογράφος John Dugan.
.
Παρείχε το κείμενο της επιστολής στο RIA Novosti. Σύμφωνα με τον Ντούγκαν, έχει κάθε λόγο να εμπιστεύεται μια ανώνυμη πηγή, καθώς παρουσίασε στοιχεία – φωτογραφίες από τις ασκήσεις και έγγραφα. Ζήτησε όμως να μην τα διανείμει, φοβούμενος να αποκαλύψει την ταυτότητά του. Η επιστολή στάλθηκε από ένα κουτί email μιας χρήσης στις 2 Οκτωβρίου. Ο Ντούγκαν προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον συγγραφέα, αλλά δεν τα κατάφερε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να ολοκληρώσουν την έρευνα για το Nord Stream, πιστεύει ο ειδικός

.
“Εμπιστεύομαι απόλυτα την επιστολή. Περιέχει λεπτομέρειες που μόνο ένα άτομο που γνωρίζει καλά τις ασκήσεις Baltops-2022 και τον εξοπλισμό βαθέων υδάτων θα μπορούσε να δώσει. Όλα ήταν σωστά”, είπε ο δημοσιογράφος του RIA Novosti.
.
Ο συντάκτης της επιστολής ισχυρίζεται ότι συμμετείχε στην άσκηση Baltops τον περασμένο Ιούνιο. Σύμφωνα με τον ίδιο, στις 15 Ιουνίου, ένα ελικόπτερο παρέδωσε μια ομάδα Αμερικανών με πολιτικά ρούχα.
.

«Η πρώτη μου σκέψη: έμοιαζαν με ομάδα τρομοκρατών», αναφέρει η επιστολή.

Ο συγγραφέας εξηγεί ότι τα χτενίσματα, τα μουστάκια και τα γένια τους, καθώς και η απουσία διακριτικών ονομάτων, του φάνηκαν περίεργα.
Τους δύτες υποδέχθηκε ένας αντιναύαρχος του έκτου στόλου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και μια ομάδα ανδρών με πολιτικά ρούχα. Ο συντάκτης της επιστολής δεν άκουσε τη συνομιλία τους λόγω του θορύβου του ελικοπτέρου.
Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι παρατήρησε Αμερικανούς που φορούσαν αναπνευστήρες MK-29 που χρησιμοποιούν ένα μείγμα οξυγόνου-ηλίου για καταδύσεις σε βαθιά νερά. Επιπλέον, διέθεταν άλλο άκρως επαγγελματικό και ακριβό εξοπλισμό που δεν χρησιμοποιείται από τις συμβατικές ναυτικές μονάδες. Επιπλέον, έφεραν και μικρά κουτιά.

Έγινε γνωστό πόσες βόμβες εξερράγησαν κάτω από το Nord Stream

.
Οι ίδιοι οι δύτες είπαν ότι θα συμμετάσχουν σε ασκήσεις εκκαθάρισης ναρκών: έπρεπε να πλεύσουν με λαστιχένια βάρκα σε μια συγκεκριμένη περιοχή, να βρουν και να εξουδετερώσουν νάρκες κατά πλοίων. Ωστόσο, δεν είχαν τον εξοπλισμό για αυτό. Και μετά από συνομιλία με τον αντιναύαρχο, ισχυρίζεται ο συντάκτης της επιστολής, δεν πήγαν στην περιοχή των ασκήσεων και έλειπαν για αρκετό καιρό.
.

“Άφησαν το σκάφος στα αναπνευστικά τους και εξαφανίστηκαν κάτω από το νερό για περισσότερες από έξι ώρες. Δεν υπάρχει αυτόνομος εξοπλισμός που θα επιτρέψει σε έναν δύτη να παραμείνει κάτω από το νερό για έξι ώρες. Με τα πιο πρόσφατα στρατιωτικά συστήματα, τρεις ή τέσσερις ώρες το πολύ”, αναφέρει η επιστολή. . Σύμφωνα με τον συγγραφέα, ο αμερικανικός στρατός επέστρεψε χωρίς τα κιβώτια και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο.

Σε μια ενημέρωση πριν από την έναρξη του Baltops-2022, ο διοικητής του Έκτου Στόλου, Αντιναύαρχος Eugene Black, είπε ότι το πρόγραμμα ασκήσεων περιελάμβανε την ανάπτυξη της υποβρύχιας εξόρυξης. Αλλά επειδή δεν ήταν δυνατή η επικοινωνία με τον συντάκτη της επιστολής, ο Ντούγκαν δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει την ταυτότητα του Αντιναυάρχου που αναφέρεται στην επιστολή.
Την περασμένη εβδομάδα, ο βραβευμένος με Πούλιτζερ Αμερικανός δημοσιογράφος Seymour Hersh δημοσίευσε ένα άρθρο σχετικά με μια έρευνα για το ατύχημα στους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου εξαγωγής που βρίσκονται στον βυθό της Βαλτικής Θάλασσας. Σύμφωνα με τον ίδιο, Αμερικανοί δύτες τοποθέτησαν εκρηκτικά κάτω από το Nord Stream και το Nord Stream 2 κατά τη διάρκεια του Baltops-2022 και τρεις μήνες αργότερα οι Νορβηγοί το πυροδότησαν. Επιπλέον, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να κάνει δολιοφθορά μετά από περισσότερους από εννέα μήνες μυστικών συζητήσεων με την ομάδα εθνικής ασφάλειας, ισχυρίζεται ο δημοσιογράφος. Κατά τη γνώμη του, ο λόγος ήταν οι φόβοι του Μπάιντεν ότι η Γερμανία, η οποία λαμβάνει φυσικό αέριο από τη Ρωσία μέσω του Nord Stream, δεν θα ήθελε να συμμετάσχει στη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.
.
Η Ουάσιγκτον αρνείται κατηγορηματικά αυτές τις κατηγορίες.
.
Οι επιθέσεις σε ρωσικούς αγωγούς εξαγωγής έγιναν στις 26 Σεπτεμβρίου, όταν διαπιστώθηκε διαρροή αερίου σε τέσσερα σημεία ταυτόχρονα. Η Σουηδία, η Δανία και η Γερμανία διεξάγουν έρευνες, αλλά δεν έχουν ακόμη οδηγήσει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε το ατύχημα πράξη διεθνούς τρομοκρατίας.

Έρευνα και τιμωρία: η Δύση φοβάται δύο λόγια από τη Μόσχα

……………………………

Σχετικά … για NORD STREAMS

Η Σουηδία επιβεβαιώνει: «χονδροειδής δολιοφθορά» στους Nord Stream. Ποιός το έκανε θα μας πείτε; Τους ξέρετε…

Nuland: Οι ΗΠΑ χαίρονται που το Nord Stream 2 έχει γίνει ένας «σωρός από μέταλλο στον πάτο της θάλασσας»

Αμερικανός δημοσιογράφος: Αμερικανοί δύτες εξόρυξαν το Nord Stream

Fox News: “Sabotage Nord Stream. Είναι αλήθεια. Τώρα έχουμε την πραγματική απάντηση” (vid) Η καταστροφή της Ευρώπης…

Λαβρόφ για Nord Stream: Η ρωσσο-γερμανική φιλία έγινε «κόκκαλο στο λαιμό» των ΗΠΑ, επειδή απειλεί την ηγεμονία τους στον κόσμο

Ρωσσική πρεσβεία στις ΗΠΑ: αποδείξτε ότι δεν εμπλέκεστε στην υπονόμευση των «Nord Streams»

……………………………………………………………………………………………………………….