Λαβρόφ: Η Ρωσσία θα εισαγάγει ένα καθεστώς χωρίς βίζα με 11 χώρες και θα απλοποιήσει τα ταξίδια σε άλλες έξι

News Politics ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σεργκέι Λαβρόφ. Φωτογραφία: Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσσίας

Η Ρωσσία σχεδιάζει να εισαγάγει ένα καθεστώς χωρίς βίζα με έντεκα χώρες και με άλλες έξι – μια απλοποιημένη διαδικασία για την έκδοση βίζας. Αυτό δήλωσε σήμερα, 15 Φεβρουαρίου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε κυβερνητική ώρα στην Κρατική Δούμα.

«Εργαζόμαστε για τη διευκόλυνση του καθεστώτος βίζα. Τώρα, σχεδιάζεται ήδη να υπογραφούν ταξίδια χωρίς βίζα με περίπου έντεκα χώρες, με άλλες έξι, αν δεν κάνω λάθος, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας και της Ινδονησίας – ελαφρύτερες συνθήκες, πολύ απλές. Λοιπόν, ας μην ξεχνάμε ότι εργαζόμαστε για την άρση των περιορισμών στην έκδοση ηλεκτρονικών βίζας σε μεγάλο αριθμό χωρών, υπάρχουν περίπου 70 χώρες, με εξαίρεση τις μη φιλικές, που έχουν σταματήσει να μας εκδίδουν βίζα με απλοποιημένο τρόπο, ” – αυτός είπε.

«Οι ηλεκτρονικές βίζες εγκρίθηκαν πριν από τρία χρόνια, μετά μεσολάβησε ο Covid, μετά άραμε τους περιορισμούς του Covid το περασμένο καλοκαίρι, αλλά δεδομένων των εχθρικών ενεργειών της Δύσης, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης βίζας στους Ρώσους, η κυβέρνηση έλαβε εντολή να αναφέρει πριν από την 1η Ιουνίου σχετικά με τη δυνατότητα έναρξης εφαρμογής των αποφάσεων που έχουν ληφθεί προηγουμένως για την έκδοση ηλεκτρονικών θεωρήσεων. Νομίζω ότι για τις φιλικές χώρες δεν θα υπάρχουν ερωτήσεις εδώ. εξήγησε ο υπουργός.

Ταυτόχρονα, ο Λαβρόφ σημείωσε ότι πλέον ο όγκος του τουρισμού στη Ρωσία δεν επηρεάζεται από το ζήτημα της βίζας, αλλά από τους υλικοτεχνικούς περιορισμούς.

«Τα logistics είναι πλέον περίπλοκα λόγω των αποφάσεων για διακοπή των απευθείας πτήσεων, πρέπει να ταξιδεύετε με κολώνες κρεβατιού. Είναι ένα πράγμα όταν σε ορισμένα επαγγελματικά ταξίδια, που είναι κατά μήκος της επίσημης κυβερνητικής γραμμής ή μέσω επιχειρηματικών διαπραγματεύσεων, είναι δυνατή η μεταφορά εκεί και δεν θα το πάει κάθε τουρίστας, επειδή ο τουρίστας δεν φεύγει για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς κανόνας, και κάθε μέρα δρόμοι», τόνισε.

Ο επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι τα προβλήματα με το ρωσικό σύστημα πληρωμών «Mir» θα μπορούσαν να επιλυθούν.

«Όσον αφορά τα συστήματα πληρωμών, αυτό δεν είναι το θέμα μας, δεν ασχολούμαστε καθόλου εδώ, αλλά είμαι σίγουρος ότι αυτά τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν. Η κάρτα “Mir” άρχισε να γίνεται αποδεκτή αρκετά βίαια, τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να χτυπούν τα χέρια όλων εκείνων των ανεξάρτητων χωρών που έπαιρναν ανεξάρτητες αποφάσεις και απείλησαν με κάποιου είδους τιμωρία “, συνόψισε ο Λαβρόφ, τα λόγια του οποίου παρατίθενται  από TASS.

Πηγή

…………………………………………………………………………………………………….