Ο Λαβρόφ σχολίασε τη σιωπή της Δύσης για τις έρευνες του Χερς

News Politics ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μιλά σε ολομέλεια της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας - RIA Novosti, 1920, 15/02/2023
© RIA Novosti / Grigory Sysoev Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μιλά στην ολομέλεια της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας

Ο Λαβρόφ χαρακτήρισε τη σιωπή των ερευνών του Χερς την επιθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών να ελέγξουν τα μέσα ενημέρωσης

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σχολιάζοντας τις έρευνες του Αμερικανού δημοσιογράφου Seymour Hersh σχετικά με την πιθανή εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών στην υπονόμευση των ρωσικών αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream και Nord Stream 2, είπε ότι οι δυτικές κυβερνήσεις επιδιώκουν να κλείσουν το θέμα και «να διατηρήσουν υπό έλεγχο» τα ΜΜΕ.
.
Ο Γραμματέας Τύπου του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Πεσκόφ εξέφρασε νωρίτερα την έκπληξή του για το γεγονός ότι η έρευνα του Χερς δεν διαδόθηκε ευρέως στα δυτικά μέσα ενημέρωσης.
.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό μπορεί να είναι κάπως αμφιλεγόμενο, αλλά πολύ σοβαρό και σημαντικό δημοσίευμα, το οποίο θα πρέπει να προκαλέσει επιτάχυνση της διεθνούς έρευνας. Ο ίδιος ο Αμερικανός δημοσιογράφος Seymour Hersh άφησε να εννοηθεί ότι η έρευνά του για τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών στην υπονόμευση του ρωσικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream θα μπορούσε να συνεχιστεί.

Ο Μπάιντεν «αποφάσισε να αφήσει τους Γερμανούς να παγώσουν» για να υποστηρίξει το Κίεβο, είπε ο Χερς

.
«Τώρα βλέπουμε μια τάση, όπως ο Τζορτζ Όργουελ, στο έργο των δυτικών κυβερνήσεων στην επιθυμία τους να κρατήσουν υπό έλεγχο τα μέσα ενημέρωσης. Ένα παράδειγμα είναι η αντίδραση που παρατηρείται στη Δύση ως απάντηση σε μια πολύ συγκεκριμένη, βασισμένη σε πολλά γεγονότα, εκθέτοντας τον Χερς σε σχέση με τις εκρήξεις του Nord Stream 1 και του Nord Stream 2», είπε ο Λαβρόφ, μιλώντας σε συνάντηση εργασίας με επικεφαλής ξένων γραφείων μέσων ενημέρωσης που είναι διαπιστευμένα στη Ρωσία.
.
Ο υπουργός σημείωσε ότι εάν κάτι παρόμοιο αποδιδόταν στη Ρωσία σε σχέση, για παράδειγμα, με τον πετρελαιαγωγό Καναδά-ΗΠΑ, οι δημοσιογράφοι «δεν θα είχαν άλλη δουλειά» και θα αναγκάζονταν να γράφουν μόνο γι’ αυτό. “Και εδώ – μια αίσθηση βασισμένη μόνο σε γεγονότα. Έχουμε υποθέσει από καιρό την ύπαρξή τους, αλλά παρόλα αυτά, πρόκειται για έναν σοβαρό δημοσιογράφο που δεν εγκαταλείπει τα λόγια του, από τις έρευνές του. Αντίθετα, τα επιβεβαιώνει καθημερινά και, όπως ήταν, καλεί για συνομιλία αυτοί που αναφέρονται στην έρευνά του. Και τι είδους αντίδραση; Ναι, καμία”, πρόσθεσε ο διπλωμάτης.

Η Κίνα ζήτησε εξηγήσεις από τις ΗΠΑ μετά το άρθρο του Hersh για τους Nord Streams

.
Η έρευνα του Χερς για την εμπλοκή των αμερικανικών αρχών στην τρομοκρατική επίθεση στο Nord Stream δεν έλαβε ευρεία κάλυψη στον ξένο Τύπο. Ορισμένες σημαντικές δημοσιεύσεις στις ΗΠΑ και τη Βρετανία επέλεξαν να το αγνοήσουν.
.
Συγκεκριμένα, μια εβδομάδα μετά τη δημοσίευση του άρθρου, μεγάλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης όπως οι New York Times και η Washington Post δεν έγραψαν τίποτα σχετικά. Επιπλέον, η έρευνα δεν καλύφθηκε από αρκετά βρετανικά μέσα ενημέρωσης, όπως οι Financial Times και ο Guardian.
.
……………………………………………….

……………………………………………………………………………………………