Καταπίεση των Ούγγρων στην Ουκρανία. Η ΕΕ με πρωτοβουλία Ουγγαρίας, Ρουμανίας θα προσφύγει στην Επιτροπή της Βενετίας

News Politics ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Σημαίες της Ουκρανίας και της ΕΕ στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Boyssel - RIA Novosti, 1920, 15/02/2023
© AP Photo / Olivier Matthys Σημαίες της Ουκρανίας και της ΕΕ στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Boyssel. Φωτογραφία αρχείου
Το Κοινοβούλιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, με πρωτοβουλία της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας, θα προσφύγει στην Επιτροπή της Βενετίας για την κατάσταση των εθνικών μειονοτήτων στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjártó, η ομιλία του μεταδόθηκε στα κοινωνικά δίκτυα.
.
«Ελπίζουμε ειλικρινά ότι η διεθνής κοινότητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι διεθνείς οργανισμοί θα αναγκάσουν την Ουκρανία να εφαρμόσει την απόφαση της Επιτροπής, όπως συνέβη πολλές φορές στην περίπτωση της ουγγρικής νομοθεσίας», είπε ο υπουργός.
.
Διευκρίνισε ότι η απόφαση μπορεί να είναι έτοιμη μέχρι τον Ιούλιο.
.
Η Επιτροπή της Βενετίας είναι συμβουλευτικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης για το συνταγματικό δίκαιο.
.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της διοίκησης του Ούγγρου πρωθυπουργού Gergely Guiyash την περασμένη εβδομάδα, η Βουδαπέστη δεν θα επικυρώσει την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ έως ότου το Κίεβο λύσει το πρόβλημα της καταπίεσης της ουγγρικής εθνικής μειονότητας στην Υπερκαρπάθια.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, οι ουγγρικές σημαίες αφαιρέθηκαν από δημόσια ιδρύματα στην πόλη Μουκάτσεβο στην Υπερκαρπάθια περιοχή της Ουκρανίας, καθώς και σε ορισμένα χωριά, και αρκετοί επικεφαλής ιδρυμάτων κοντά στην Εταιρεία Ουγγρικού Πολιτισμού απολύθηκαν.
.
Ο Υφυπουργός Διμερών Σχέσεων του Ουγγρικού Υπουργείου Εξωτερικών Τάμας Μέντζερ χαρακτήρισε απαράδεκτη την καταπίεση μιας εθνικής μειονότητας, κάλεσε τις τοπικές αρχές να σταματήσουν τις «ωμότητες».
.
Ο Ούγγρος πρόεδρος Καταλίν Νόβακ είπε ότι είχε κάνει σχόλια σε επιστολή της στον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σχετικά με το νόμο για τις εθνικές μειονότητες σχετικά με τη θέση των Ούγγρων, αλλά εκείνος δεν απάντησε.
.
Στην Ουκρανία, από το 2017, ισχύει νόμος για την εκπαίδευση, ο οποίος μείωσε σημαντικά τη δυνατότητα εκπαίδευσης στις εθνικές γλώσσες.
.
………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………..