Κροάτης Πρόεδρος: Οι ενέργειες της Δύσης είναι ανήθικες και δεν θα είμαστε κανίς τσίρκου

News ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ζόραν Μιλάνοβιτς. Εικονογράφηση: belta.by

Η Δύση προκαλεί τη Ρωσία σε ένοπλη σύγκρουση από το 2014, αλλά ο σκοπός του πολέμου δεν είναι ξεκάθαρος, επειδή η Ρωσία έχει 6.000 πυρηνικές κεφαλές. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα, 30 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς σε μια ενημέρωση, τα λόγια του μεταφέρονται από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση της Κροατίας.

«Ποιος είναι ο σκοπός (της σύγκρουσης στην Ουκρανία); Η κατάρρευση της Ρωσίας, η αλλαγή εξουσίας; Μιλούν για διάσπαση της Ρωσίας. Είναι μανιακό. Οι Σέρβοι κι εγώ μισούσαμε λιγότερο ο ένας τον άλλον. Ήταν πολύ πιο τρομερός πόλεμος στη χώρα μας από ό,τι στην Ουκρανία. Είμαι κατά της αποστολής φονικών όπλων», είπε ο Μιλάνοβιτς. — Τα γερμανικά τανκς ενώνουν τη Ρωσία και την Κίνα ακόμη πιο δυνατά. Η δουλειά μου είναι να ξεφύγω από αυτό, όχι να είμαι κανίς τσίρκου. Οποιοσδήποτε ρόλος σε αυτό είναι θανατηφόρος».

Αντιτάχθηκε στην αποστολή οποιουδήποτε «θανατηφόρου μέσου» στην Ουκρανία καθώς παρατείνει τον πόλεμο. Σύμφωνα με τον Milanovich, ως αποτέλεσμα των εχθροπραξιών, η Ουκρανία θα μείνει χωρίς ανδρικό πληθυσμό:

«Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen , δήλωσε πριν από δύο μήνες ότι 100.000 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, πράγμα που σημαίνει ότι άλλοι 250.000 τραυματίστηκαν. Αν ναι, τώρα 150.000 είναι νεκροί. Οι Ρώσοι έχουν πλεονέκτημα σε πυρομαχικά, πυροβολικό, απεριόριστο αριθμό από αυτά, και ποια είναι η λύση – να μείνει η Ουκρανία καθόλου χωρίς άνδρες;

Ο Μιλάνοβιτς έθιξε και το ζήτημα του Κοσόβου.

«Το Κοσσυφοπέδιο έχει ληφθεί από τη Σερβία και το έχουμε αναγνωρίσει και υποστηρίζει. Αλλά όταν το κάνεις μια φορά χωρίς τη θέληση του κράτους που κατείχε το Κοσσυφοπέδιο, δηλαδή της Σερβίας, πριν από αυτό – της Γιουγκοσλαβίας, ήταν θέμα χρόνου να κάνει το ίδιο οι Ρώσοι ή κάποιος άλλος… Είναι σαφές ότι η Κριμαία δεν θα είναι ποτέ ξανά μέρος της Ουκρανίας. Είναι τόσο ξεκάθαρο που το λένε και κορυφαίοι Γερμανοί στρατηγοί – και το έλεγαν και πριν από τον πόλεμο». είπε ο πρόεδρος της Κροατίας.

Να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της Κροατίας έχει ήδη κάνει αρκετές δηλώσεις που έρχονται σε αντίθεση με τη θέση της συλλογικής Δύσης. Όπως ανέφερε η EADaily , σύμφωνα με τον Milanovic, είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ που διεξάγουν έναν πόλεμο αντιπροσώπων κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία. Επιπλέον, εάν η σύγκρουση δεν έχει τελικό στόχο, τότε «όλα τελειώνουν όπως στο Αφγανιστάν». Τόνισε ότι η Κροατία δεν είναι υποχρεωμένη να κάνει ό,τι της επιβάλλουν ισχυρότερες δυνάμεις. Η απόφαση για εκπαίδευση του ουκρανικού στρατού, όπως τόνισε ο Milanovic, ή για παρέμβαση με οποιονδήποτε τρόπο στη σύγκρουση «θα πρέπει να είναι επιλογή της ίδιας της Κροατίας».

…………………………………………………………………………………………………………..