Η Ε.Ε. “βρήκε τρόπο” !! Θα “δανείσουμε” τα ρωσσικά κεφάλαια στην Ουκρανία και θα βγάλουμε και κέρδος !!

ΑΡΘΡΑ ΕΥΡΩΠΗ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ

ΑΛΦΕΙΟΣ : Δεν υπάρχει νόμος να το επιτρέπει, φωνάζουν οι οικονομολόγοι, θα γκρεμιστεί το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα !! Είναι παράνομο, λένε οι Ελβετοί υπουργοί !!

Και ποιός σας είπε ότι τους ενδιαφέρει ;; Τι έχουν πράξει που είναι νόμιμο ;; Με δόλο κατάφεραν να τοποθετήσουν την έδρα της παγκόσμιας τράπεζας και του ΔΝΤ στις ΗΠΑ, όταν μαζεύτηκαν στο Bretton Woods . Το θέμα που τους καίει είναι αυτό: Η Ρωσσία έσπασε την “παγκόσμια συμφωνία” με ΗΠΑ: Αναβίωσε τον Κανόνα του Χρυσού – “Αιτία πολέμου” για δολάριο και ευρώ. Θα τα κάνουν όλα “γης μαδιάμ” !!

Ήδη δηλώνουν ανοικτά πλέον ότι “διεξάγουν πόλεμο κατά της Ρωσσίας” , όπως δήλωσε η Μπέρμποκ και ο Μητσοτάκης !! Η Ουκρανία είναι το πρόσχημα …

………….

«Νόμιμοι λόγοι»: Η Ευρώπη βρήκε τρόπο να αρπάξει τα ρωσικά αποθέματα

Natalia Dembinskaya. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στοιχειώνεται από τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας. Η Ουκρανία τα διεκδικεί και ζητά εδώ και καιρό την ανάπτυξη ενός μηχανισμού κατάσχεσης υπέρ της. Όμως ο νόμος δεν το επιτρέπει. Και τέλος, στην Ευρώπη είπαν: υπάρχουν κάποιοι «νόμιμοι λόγοι» για να «γυρίσουμε» μέρος των ρωσικών αποθεμάτων που κατέχει η Δύση, να βγάλουμε κέρδος και να τα δώσουμε στο Κίεβο. Οι δικηγόροι έχουν ήδη προειδοποιήσει: το σχέδιο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Είναι πιθανό ότι τα χρήματα θα πρέπει να συγκεντρωθούν πίσω στη Μόσχα.
.

Συμπιεσμένα αποθέματα

Σύμφωνα με το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές, η νομική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενημέρωσε τις χώρες της ΕΕ ότι τουλάχιστον 33,8 δισ. ευρώ της Τράπεζας της Ρωσίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν προσωρινά για την αποκατάσταση της Ουκρανίας.
.
Συνολικά, η Δύση πάγωσε περίπου 300 δις. Περίπου 33,8 δισ. ευρώ βρίσκονται σε καταθέσεις στην Ευρώπη.
Περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται σε αμερικανικές, ευρωπαϊκές, ιαπωνικές και νοτιοκορεατικές δικαιοδοσίες έπεσαν κάτω από τις κυρώσεις. Όλα έχουν υψηλή ρευστότητα: νομισματικός χρυσός, ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα (SDR), αποθεματικό στο ΔΝΤ, νόμισμα. Τα διεθνή αποθέματα της Ρωσίας έφτασαν τα 582 δισ. δολάρια. Η ρυθμιστική αρχή δεν αποκαλύπτει την ακριβή δομή – έτσι ώστε οι μη φιλικές χώρες να μην το εκμεταλλευτούν αυτό.
.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θέλουν να μεταφέρουν τα δεσμευμένα κεφάλαια στο Κίεβο, όπου το περιμένουν με ανυπομονησία και μάλιστα ισχυρίζονται ότι υποτίθεται ότι προορίζονταν για την Ουκρανία.
.
Στη Μόσχα, αποκαλούν την κατάσταση με τα περιουσιακά στοιχεία κλοπή. Όπως σημείωσε η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, από το 2014 η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκδώσει πολλές παράνομες και αβάσιμες αποφάσεις σχετικά με την ιδιοκτησία Ρώσων πολιτών και εταιρειών, και τώρα έχει βάλει στο στόχαστρο τα κρατικά αποθέματα.
Οι οικονομολόγοι προειδοποίησαν για την επικινδυνότητα μιας τέτοιας κίνησης. Αυτό θα χτυπήσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα που έχει οικοδομηθεί εδώ και δεκαετίες. Οι μεγάλες οικονομίες θα εγκαταλείψουν σταδιακά τα συναλλαγματικά αποθέματα, καθώς η κύρια λειτουργία τους – η εγγύηση της σταθερότητας του κράτους – θα χαθεί.
.

Για προσωρινή χρήση

Δεν έχουν υπάρξει ακόμη προηγούμενα. Και δεν μπορεί να υπάρχει νομική βάση για αυτό. Εάν παρόλα αυτά η Δύση κάνει μια απόπειρα δήμευσης, αυτό θα σημαίνει πλήρη διακοπή των σχέσεων, καθώς και κατάρρευση όλων των νομικών και διεθνών κανόνων.
Για περισσότερο από μισό χρόνο στην Ευρώπη έψαχναν το μυαλό τους για το τι να κάνουν. Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με το Bloomberg, η G7 και η ΕΕ «δεν βρήκαν σαφείς νομικούς λόγους για τη σύλληψη ρωσικών περιουσιακών στοιχείων».
.
Τώρα οι Βρυξέλλες προσφέρουν μια άλλη επιλογή: «προσωρινή χρήση» μέρους των κεφαλαίων για κέρδος και μεταφορά στην Ουκρανία. Οι Ευρωπαίοι δικηγόροι θεώρησαν ένα τέτοιο σχέδιο «εφικτό» από νομική άποψη, υπό την προϋπόθεση ότι τα περιουσιακά στοιχεία δεν απαλλοτριωθούν. Δηλαδή, το κεφάλαιο του δανείου και οι τόκοι θα επιστραφούν κάποια στιγμή στη Ρωσία.
.

Βλάβη στη φήμη

Δεν είναι ακόμη σαφές για ποιο είδος «νομικής βάσης» μιλάει.
.
“Το ευρωπαϊκό νομικό σύστημα είναι αρκετά γραφειοκρατικό. Το απαραβίαστο των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας είναι η βάση των δυτικών δημοκρατιών. Η απόκτηση περιουσιακών στοιχείων από κάποιον δεν είναι τόσο εύκολη. Φυσικά, η Ρωσία έχει κάθε δύναμη να αμφισβητήσει τις αποφάσεις της νομικής υπηρεσίας της ΕΕ, ειδικά εφόσον το κάνουν Μην αποκαλύπτετε λεπτομέρειες και επιτρέπετε διφορούμενες επιφυλάξεις», λέει ο Stanislav Bovt, οικονομικός αναλυτής στο CMS Group.
.
Ο Gilles-Emmanuel Jacquet, ειδικός στον τομέα των διεθνών σχέσεων, της γεωπολιτικής και της επίλυσης των ενόπλων συγκρούσεων, σημειώνει ότι εκτός από περίπλοκα νομικά ζητήματα, τέτοιες ενέργειες εγκυμονούν και πάλι κινδύνους για τη φήμη των ευρωπαϊκών χωρών.
Πέρυσι, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρότεινε τη δημιουργία ενός ειδικού διεθνούς δικαστηρίου «για τη διαχείριση των παγωμένων κεφαλαίων της Ρωσίας».
.
Το «Δικαστήριο» πρέπει να δημιουργήσει τις νομικές και πολιτικές προϋποθέσεις για τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθετεί επίσης αυτήν την προσέγγιση, διότι αναγνωρίζει ότι στο διεθνές δίκαιο μόνο ένα έκτακτο προηγούμενο μπορεί να δικαιολογήσει ένα τέτοιο μέτρο, το οποίο θα επηρεάσει την εμπιστοσύνη των ξένων κρατών στο οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα της ΕΕ», σημειώνει ο Jacquet.
.

Ποιον να πληρώσει

Ίσως, έχοντας αποφασίσει να χρησιμοποιήσει προσωρινά 33,8 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου το δέκα τοις εκατό των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας, η ΕΕ θέλει να δει την αντίδραση της παγκόσμιας κοινότητας. “Είναι πολύ φυσικό ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ και ορισμένα κράτη ανησυχούν γι’ αυτό. Τα χρήματα θα πρέπει να επιστραφούν, αλλά σε βάρος τίνος – αυτό είναι ένα άλλο ερώτημα”, τονίζει ο αναλυτής.
.
Δεν υπάρχει σαφώς τίποτα να πάρεις από την Ουκρανία. Ως εκ τούτου, η νομική υπηρεσία της ΕΕ προειδοποίησε: εάν κατά τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, αντί για κέρδη, προκύψουν ζημίες, τότε θα πρέπει να αποζημιωθούν από τη Ρωσία σε βάρος της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή των μεμονωμένων μελών της.

…………………………………………………………………………………………………….