Το 2.300 ετών «χρυσό αγόρι» αποκάλυψε τα μυστικά του !!

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η μούμια του Golden Boy από την Αρχαία Αίγυπτο κάτω από υπολογιστική τομογραφία - RIA Novosti, 1920, 25/01/2023
© Φωτογραφία : SN Saleem, SA Seddik, M el-Halwagy/Frontiers
Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν τα μυστικά της μούμιας «χρυσό αγόρι» 2.300 ετών

Σάρωσαν μούμια 2.300 ετών και ανακάλυψαν ότι ήταν απίθανο να ανήκε σε Αιγύπτιο

Οι επιστήμονες σάρωσαν ψηφιακά τη μούμια ενός εφήβου που πέθανε πριν από 2300 χρόνια και έμαθαν για αυτόν νέες λεπτομέρειες, γράφει ο Guardian. Χρησιμοποιήθηκε αξονική τομογραφία για να αποφευχθεί το ξετύλιγμα των υπολειμμάτων.
.
Το αγόρι ήταν πιθανώς από μια πλούσια οικογένεια υψηλής κοινωνικής θέσης – στο σώμα του υπήρχαν 49 φυλαχτά, τα περισσότερα από τα οποία ήταν φτιαγμένα από χρυσό και μερικά από ημιπολύτιμες πέτρες, ψημένο πηλό ή φαγεντιανή. Πιστεύεται ότι τα φυλαχτά θα προστάτευαν το σώμα και θα του έδιναν δύναμη στη μετά θάνατον ζωή.
.
Σύμφωνα με τα οστά και την απουσία φρονιμιτών, οι επιστήμονες προσδιόρισαν την ηλικία θανάτου του παιδιού – ήταν 14-15 ετών. Επίσης, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι το αγόρι δεν είχε κάνει περιτομή. Επομένως, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι δεν ήταν Αιγύπτιος, επειδή υποβάλλονταν σε αυτή τη διαδικασία μέχρι τα 13 τους χρόνια.
.
Το αγόρι φοράει σανδάλια. Μάλλον, υπέθεταν ότι με τέτοια παπούτσια θα έβγαινε από το φέρετρο.
Η ομάδα ονόμασε τη μούμια το «χρυσό αγόρι». Βρέθηκε το 1916 σε ένα νεκροταφείο που χρησιμοποιήθηκε από το 332 έως το 30 π.Χ. στο Nag el-Hassai στη νότια Αίγυπτο. Έκτοτε, τα λείψανα φυλάσσονται σε υπόγειο στο Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου και δεν έχουν εξεταστεί.
.
Πηγή : RIA Novosti

…………………………………………………………………………………………………….