Ο πυρήνας του πλανήτη μας ετοιμάζεται να κάνει αναστροφή;

News ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Η δομή της Γης - RIA Novosti, 1920, 24/01/2023
© Depositphotos.com / Shad.off Η δομή της γης. Φωτογραφία αρχείου

Μια μελέτη των Κινέζων επιστημόνων Yi Yang και Xiaodong Song, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Geosience , σχετικά με την επιβράδυνση της περιστροφής του πυρήνα της γης προκάλεσε σάλο στον δυτικό Τύπο.

Στην εργασία τους, οι γεωλόγοι ανέλυσαν τα σεισμικά κύματα που δημιουργούνται από τους σεισμούς και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο εσωτερικός πυρήνας της Γης έχει «σχεδόν σταματήσει να περιστρέφεται την τελευταία δεκαετία» και μπορεί να «αρχίζει να περιστρέφεται προς την αντίθετη κατεύθυνση» αυτή τη στιγμή.
.
Το δημοσιευμένο άρθρο πυροδότησε έντονες συζητήσεις στη Δύση σχετικά με την επιρροή του πυρήνα της γης στις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στον πλανήτη.
.
Έτσι, στο υλικό της Washington Post λέγεται ότι τα δεδομένα που ελήφθησαν μας κάνουν να σκεφτούμε την επίδραση του πυρήνα στη διάρκεια της ημέρας και τις διακυμάνσεις στο μαγνητικό πεδίο της Γης.
.

«Οι αλλαγές που παρατήρησαν είναι αποδεκτές, αν και αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο ξεκάθαρο», δήλωσε ο Αμερικανός καθηγητής John Vidale στη Wall Street Journal.

Με τη σειρά τους, οι New York Times έγραψαν ότι όλα ακούγονται σαν προετοιμασία για «μια υπερπαραγωγή που καταστρέφει τον κόσμο», αλλά την ίδια στιγμή προέτρεψε τους αναγνώστες να μην ανησυχούν.
.

Η ανάλυση κατέληξε στην εκτίμηση ότι μετά τη δεκαετία του 1970, ο εσωτερικός πυρήνας περιστρεφόταν ολοένα ταχύτερα με κατεύθυνση προς τα ανατολικά, ώσπου μεταξύ 2009-2011 η περιστροφή του φαίνεται να σταμάτησε, πιθανώς λόγω της επικείμενης αναστροφής της κατεύθυνσης περιστροφής. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η επικείμενη νέα αλλαγή στην περιστροφή του πυρήνα με αντίθετη κατεύθυνση, αυτή τη φορά προς τα δυτικά, εντάσσεται σε έναν πιθανό περιοδικό κύκλο διάρκειας έξι έως επτά δεκαετιών (μια θεωρία που χρειάζεται επιβεβαίωση). Με βάση αυτό το μοντέλο, ο πυρήνας αναμένεται να περιστρέφεται δυτικόστροφα ολοένα και πιο γρήγορα έως τη δεκαετία του 2040, οπότε θα σταματήσει και θα αναστρέψει ξανά την κίνηση του προς τα ανατολικά.

Ο εσώτερος πυρήνας – που έχει εκτιμώμενη ακτίνα 1.220 χιλιομέτρων και αποτελείται κυρίως από σίδηρο και νικέλιο, με θερμοκρασίες παρόμοιες με του Ήλιου – χωρίζεται από την υπόλοιπη στερεά Γη από τον υγρό εξώτερο πυρήνα, γεγονός που του επιτρέπει να περιστρέφεται διαφορετικά από τον ίδιο τον πλανήτη. Η περιστροφή του εσωτερικού πυρήνα επηρεάζεται από το μαγνητικό πεδίο που δημιουργεί ο εξωτερικός λιωμένος πυρήνας και εξισορροπείται από τις βαρυτικές επιδράσεις του μανδύα, του ενδιάμεσου στρώματος της Γης ανάμεσα στον πυρήνα και στον φλοιό.

Η ταχύτητα περιστροφής του πυρήνα και κατά πόσο αυτή μεταβάλλεται, παραμένει ζήτημα επιστημονικού διαλόγου. Υπό συζήτηση είναι επίσης, με ποιόν τρόπο η κατεύθυνση περιστροφής του εσωτερικού πυρήνα σχετίζεται με γεωφυσικές αλλαγές στην επιφάνεια του πλανήτη μας, όπως το μαγνητικό πεδίο και η διάρκεια της μέρας, καθώς θεωρείται ότι υπάρχει αλληλεπίδραση.

Με πληροφορίες από  RIA Novosti και Naftemporiki.gr

…………………………………………………………..

Σχετικά …

Η Αρκτική αρχίζει να θερμαίνεται επικίνδυνα !! Κουβέντες για το νησί Wrangel και την Αλάσκα…

Αρκτική, Γροιλανδία. Η “υπερθέρμανση” της “κλιματικής αλλαγής” αύξησε το στρώμα πάγου 7 γιγατόνους σε μόλις μία μέρα !!

Η κατάρρευση θα έρθει νωρίτερα. Οι επιστήμονες προειδοποιούν για καταστροφή στην Αρκτική

Μυστηριώδεις παλμοί. Τι βρήκε η αποστολή InSight στον Άρη

Οι επιστήμονες αναβίωσαν τον “Πανδοραϊό” !! Ήταν παγωμένος για 50.000 χρόνια στη Σιβηρία !!

Δισεκατομμύρια τόνοι χρυσού και πλατίνας. Ποιος θα πάρει τα κοσμικά πλούτη; (Όνειρα θερινής νυκτός) !!

Σε έναν Ρώσσο χρωστάμε την ύπαρξη μας, εμείς και όλος ο πλανήτης.

…………………………………………………………………………………………………………………………