Ο Αρμένιος υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Γ. Γ. του ΝΑΤΟ

News Politics ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

Φωτογραφία: newsarmenia.am. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Αραράτ Μιρζογιάν θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στα κεντρικά γραφεία της συμμαχίας τη Δευτέρα.

«Τη Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας Αραράτ Μιρζογιάν στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ»,  αναφέρει η υπηρεσία Τύπου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Όπως σημειώνει η ΕΑdaily, η συνάντηση θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών για τα ΜΜΕ.

………………

Προηγουμένως δημοσιεύαμε ότι, ο Πασινιάν βρίσκεται σε πορεία αλλαγής συμμάχου της Αρμενίας «Αντί Ρωσίας – Δύση» , παρά το ότι τον περασμένο Οκτώβριο, ο Πούτιν είπε: «Η εκδοχή της Ουάσιγκτον της συνθήκης ειρήνης προβλέπει την αναγνώριση της κυριαρχίας του Αζερμπαϊτζάν στο Καραμπάχ»

Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως σημειώνει το newspress-am, η δημόσια προσωπικότητα Narek Malyan έγραψε στη σελίδα του στο Facebook :

«Όπως είπα ήδη , οι Τούρκοι έθεσαν 5 απαιτήσεις στο λαιμό του Araik Harutyunyan , τις οποίες ο Araik προχώρησε να εφαρμόσει αμέσως μετά από εκείνη την κλειστή συνάντηση.

1. Απόλυση του Ρούμπεν Βαρντανιάν.
2. Τοποθέτηση υποχρεωτικών θέσεων του Αζερμπαϊτζάν στην είσοδο του Στεπανακέρτ.
3. Εγκατάσταση σημείων ελέγχου βιντεοεπιτήρησης και λήψης ακτίνων Χ από το Αζερμπαϊτζάν στην οδό Goris Stepanakert.
4. Πλήρης αφοπλισμός του Αρτσάχ.
5. Κλείσιμο ορυχείου Κασενίου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε κλειστή μορφή. Ο εκπρόσωπος του Ρώσου θηροφύλακα ήταν παρών μόνο στη μέση της συνάντησης, τον οποίο οι Αζερμπαϊτζάν απομάκρυναν ευγενικά από τη συνάντηση λέγοντας ότι συνεργάζονται απευθείας με τον Arayik εδώ και καιρό.

Νομίζω ότι θα μάθουμε πόσο καιρό οι Τούρκοι συνεργάζονται απευθείας με τον Arayik μετά την αλλαγή εξουσίας».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Πασινιάν συζητά με την Τουρκία για άνοιγμα των συνόρων κι ότι αυτό θα είναι προς όφελος της Αρμενίας …

………………

Η κατάσταση σήμερα

Ενημερωτικά, να πούμε ότι στην Αρμενία, υπάρχουν τρεις ρωσσικές στρατιωτικές βάσεις, με τη μια να βρίσκεται στην πόλη Gyumri (πρώην Αλεξανδρούπολη) , η οποία είναι η μεγαλύτερη βάση της Μόσχας εκτός ρωσσικών συνόρων, ενώ τη φύλαξη των συνόρων Αρμενίας-Τουρκίας έχει αναλάβει το περίφημο σώμα των Ρώσσων συνοριοφυλάκων, του οποίου η ιστορία χάνεται πίσω στον 16ο αιώνα όταν οι Τσάροι έστελναν δυνάμεις να φρουρούν τα αχανή σύνορα. 

Από το 1997, Αρμενία και Ρωσσία έχουν υπογράψει στρατιωτική συμφωνία, η οποία προβλέπει αμοιβαία συνδρομή σε περίπτωση στρατιωτικής απειλής για οποιοδήποτε μέρος και επιτρέπει στους Ρώσσους συνοριοφύλακες να περιπολούν στα σύνορα της Αρμενίας με την Τουρκία και το Ιράν, ενώ από τον Αύγουστο 2010 οι δύο χώρες παρέτειναν τη στρατιωτική συμφωνία τους για παρουσία ρωσσικών δυνάμεων στην Αρμενία έως το 2044. Συνολικά, περίπου 5.000 Ρώσσοι στρατιωτικοί βρίσκονται στην Αρμενία… ( λεπτομέρειες εδώ )

Το μέλλον άγνωστο … , τα συμπεράσματα δικά σας Αρμένιοι …

…………………………………………………………………………