Ursula vaccine gate. 71δις ευρώ για εμβόλια;; Η επιτροπή του ΕΚ καλεί την von der Leyen να απαντήσει !!

News ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΗ
picture alliance via Getty Images

ΑΛΦΕΙΟΣ : 71 δις ευρώ, για εμβόλια της Pfizer, λες και είναι … “μαρουλόφυλλα” !! Ένα αστρονομικό ποσό, μια ληστεία των φορολογουμένων ευρωπαίων, άνευ προηγουμένου !! Η υπόθεση Qatar Gate ίσως φανεί παρωνυχίδα, αν ανοίξει η υπόθεση αυτή !!

Το δίλημμα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Θα απαντήσει ή όχι για τις προμήθειες των εμβολίων;

Πώς αναμένεται να αντιδράσει η επικεφαλής της Κομισιόν;

Η ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το COVID-19 έφερε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε δύσκολη θέση, αναφέρει το POLITICO, καθώς την περασμένη εβδομάδα αποφάσισε να την καλέσει να απαντήσει στις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών σχετικά με την προμήθεια των εμβολίων. Οι Ευρωπαίοι θέλουν να ρίξουν φως προκειμένου να δουν τι ακριβώς συνέβη εκείνους τους δύσκολους μήνες της πανδημίας το 2021 όταν η Ένωση έψαχνε εναγωνίως να βρει εμβόλια για τον πληθυσμό της.

Σύμφωνα με ανάλυση του Politico, εάν η επικεφαλής της Επιτροπής δεχτεί, θα πρέπει να αναφερθεί στον ρόλο που διαδραμάτισε προσωπικά στη διαπραγμάτευση της μεγαλύτερης σύμβασης της ΕΕ για τα εμβόλια – συμπεριλαμβανομένων των αναφερόμενων γραπτών μηνυμάτων που εστάλησαν στον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, κάτι για το οποίο δεν είχε φανεί πρόθυμη να ανοιχτεί σχετικά. Αλλά αν σνομπάρει εντελώς την επιτροπή τότε κινδυνεύει να ξεκινήσει μια θεσμική αναμέτρηση και αυτό την ώρα που οι θεσμοί της Ε.Ε. δοκιμάζονται από το Qatargate.

Η πρόεδρος της επιτροπής, η Βελγίδα ευρωβουλευτής Kathleen Van Brempt, δήλωσε ότι επιθυμεί πλήρη διαφάνεια στις ”προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις” που οδήγησαν στην αγορά εμβολίων.

Σε αυτό το αίτημα, σύμφωνα πάντα με το Politico, η πρόεδρος της Επιτροπής έχει άπλετο περιθώριο να απορρίψει την πρόσκληση. Σε αντίθεση με παρόμοιες επιτροπές στα εθνικά κοινοβούλια, το ΕΚ έχει πολύ μικρή εξουσία να εξαναγκάσει άτομα να καταθέσουν.

Στην πράξη, οι συμφωνίες μεταξύ του Κοινοβουλίου και της Επιτροπής ενθαρρύνουν το fair play και την ανταλλαγή πληροφοριών, ενώ το άρθρο 13 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί ”αμοιβαία ειλικρινή συνεργασία” μεταξύ των θεσμικών οργάνων.

Πολιτικά μιλώντας η όλη κατάσταση μοιάζει με μια χειροβομβίδα έτοιμη να εκραγεί δεδομένου ότι το Qatargate έχει θέσει τη διαφάνεια της ΕΕ ψηλά στην ατζέντα.

Τα σενάρια λοιπόν έχουν ως εξής: Μια πολύ πιθανή έκβαση είναι ότι η φον ντερ Λάιεν δέχεται, αλλά σε χρόνο και τόπο της επιλογής της. Θα μπορούσε να γίνει ενώπιον των συντονιστών της επιτροπής COVID, αλλά πίσω από κλειστές πόρτες. Ή ίσως να γίνει με τη Διάσκεψη των Προέδρων. Εάν όμως θέλει να κλείσει το θέμα μια για πάντα, θα μπορούσε να μιλήσει γι′ αυτό το ζήτημα ακόμη και σε μια συνεδρίαση της ολομέλειας.

Στην ουσία εναπόκειται τώρα στην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα να αποφασίσει αν η πρόσκληση θα φτάσει ποτέ στα χέρια της φον ντερ Λάιεν. Το αίτημα βρίσκεται στο γραφείο της και, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, κάθε πρόσκληση για να εμφανιστεί πρέπει να προέρχεται από το γραφείο του προέδρου.

Η Μετσόλα, η οποία ανήκει στην ίδια πολιτική ομάδα με την επικεφαλής της Κομισιόν (το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), επιβεβαίωσε στο POLITICO ότι έλαβε επιστολή από την επιτροπή COVI και ”θα την εξετάσει”. ”Δεν μπορώ να προκαταλάβω ποια θα είναι η απάντησή μου σε αυτή την επιτροπή”, δήλωσε.

Όπως και να έχει το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει στο Ευρωκοινοβούλιο έχει θέσει το θέμα της διαφάνειας ψηλά και αυτό περιπλέκει την κατάσταση. Ωστόσο υπάρχουν και άλλοι αναλυτές που θεωρούν ότι αυτή τη στιγμή με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση, την πανδημία και γενικότερα τις τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις το «κλίμα» δεν είναι ευνοϊκό για μια κατά μέτωπο σύγκρουση με την επικεφαλής της Κομισιόν.

(Πηγή: POLITICO)

Πηγή μας: huffingtonpost.gr

………………………………………………………………………………………….

Σχετικό θέμα; Εποχή του ευρωβουλιοχαβιαριού*