Ανάμεσα σε δύο καρέκλες: Ο Σέρβος Πρόεδρος Βούτσιτς πάει εναντίον της Ρωσσίας;

ΑΡΘΡΑ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τζο Μπάιντεν και Αλεξάντερ Βούτσιτς. Εικονογράφηση: armenpress.am

Vadim Trukhachev Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς έκανε μια σειρά από δηλώσεις που μόνο αντιρωσικές μπορούν να χαρακτηριστούν. Και οι ψήφοι της σερβικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ εγείρουν πολλά ερωτηματικά. Φυσικά, είναι δυνατόν να δικαιολογηθούν οι ενέργειες των σερβικών αρχών, αλλά μόνο εν μέρει. Και η διέξοδος θα είναι η αύξηση της επιρροής της φιλορωσικής αντιπολίτευσης. Το οποίο όμως χρειάζεται ακόμη να καλλιεργηθεί.

Τον τελευταίο καιρό, ο Βούτσιτς έχει κάνει μια σειρά από δηλώσεις που είναι απίθανο να αρέσουν στη Ρωσία. Για παράδειγμα, τις προάλλες επέκρινε το Wagner PMC, το οποίο στρατολογεί Σέρβους πολίτες στις τάξεις του (σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, αυτοί οι Σέρβοι ήδη εκπαιδεύονται στην περιοχή της Μελιτόπολης). Ο Πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι η συμμετοχή Σέρβων πολιτών σε εχθροπραξίες στο εξωτερικό είναι αντίθετη με τους τοπικούς νόμους.

«Δεχθήκαμε κάθε άτομο από τη Ρωσία, τη ρωσική γλώσσα ως μητρική γλώσσα σε αυτή τη χώρα. Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη, αφήστε ψεύτικες κουβέντες, όλοι οι άλλοι συμφώνησαν με 35 διακηρύξεις κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με τις οποίες επιβάλλονται κυρώσεις … Γιατί το κάνετε αυτό τότε, καλείτε κάποιον από τη Σερβία στον Βάγκνερ, αν το ξέρετε ότι αυτό είναι αντίθετο με τους νόμους μας;” είπε ο Βούτσιτς.

Παράλληλα, το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg, το οποίο πήρε πρόσφατα συνέντευξη από τον Βούτσιτς, σημείωσε ότι ο Σέρβος ηγέτης δεν είχε μιλήσει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για αρκετούς μήνες , αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν προβλήματα μεταξύ τους. Και μου θύμισε πολλές άλλες δηλώσεις του Βούτσιτς. Για παράδειγμα, αυτό:

«Η Κριμαία και το Ντονμπάς είναι Ουκρανία και αυτό θα συνεχίσει να ισχύει για τη Σερβία».

Ή, «Η Σερβία δεν υποστηρίζει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».

Και τέλος, ο Βούτσιτς πιστεύει ότι «η Σερβία δεν έχει υποχρεώσεις προς τη Ρωσία».

Αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως απόπειρα των ΗΠΑ να βάλουν σφήνα μεταξύ Ρωσίας και Σερβίας, αλλά οι ενέργειες της σερβικής ηγεσίας εγείρουν ερωτήματα. Για παράδειγμα, στον ΟΗΕ, οι Σέρβοι ψήφισαν υπέρ του αποκλεισμού της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο Βούτσιτς προσπάθησε να δικαιολογηθεί:

«Υπάρχουν ερωτήματα όχι μόνο λόγω αυτής της ψηφοφορίας. Ο κόσμος ρωτά γιατί δεν καταψηφίσαμε ή γιατί δεν θα απέχουμε. Αν όμως απέχουμε, ο ένας και ο άλλος θα είναι εναντίον μας, η πίεση θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη. Ταυτόχρονα, σήμερα λαμβάνεται μια απόφαση για την τύχη της Σερβίας – αν θα αποτελέσουμε εξαίρεση από το πακέτο κυρώσεων για το πετρέλαιο, ακριβώς σήμερα».

Επιπλέον, η Σερβία ήταν μεταξύ των χωρών που υπερψήφισαν το ψήφισμα του ΟΗΕ που καταδικάζει την έναρξη του ρωσικού NWO στην Ουκρανία. Ο Βούτσιτς ανέλαβε ξανά να δικαιολογηθεί:

«Το κείμενο δεν αναφέρει κυρώσεις με μία μόνο λέξη, αλλά είναι σημαντικό για εμάς να καταδικάσουμε την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας οποιασδήποτε χώρας που είναι μέλος του ΟΗΕ».

Παράλληλα, ο Σέρβος Πρόεδρος έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στο γεγονός ότι η Σερβία παρέμεινε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν υποστήριξε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

«Όσο μπορούμε να αντέξουμε, δεν θα επιβάλουμε κυρώσεις στη Ρωσία έως ότου απειληθούν τα ζωτικά μας συμφέροντα, έως ότου η απειλή γίνει υπαρξιακή».

Αλλά σχεδόν αμέσως διατύπωσε επιφύλαξη ότι η Ρωσία αντιπροσωπεύει μόνο το 6% του εξωτερικού εμπορίου της Σερβίας και περισσότερο από το μισό για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεδομένης της μακραίωνης ειδικής σχέσης μεταξύ των δύο κρατών και του γεγονότος ότι η Ρωσία, σχεδόν περισσότερο από την ίδια τη Σερβία, αντιτίθεται στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, η συμπεριφορά του Βούτσιτς φαίνεται απλώς προδοτική και αχάριστη. Στην καλύτερη περίπτωση, μη συμμαχικό, εντελώς αντίθετο με το πνεύμα των ρωσο-σερβικών σχέσεων. Και το γεγονός ότι σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, τουλάχιστον το 70% των Σέρβων μιλούν για την καλή τους στάση απέναντι στη Ρωσία και ούτε το 10% είναι κατά των δεσμών μαζί της.

Όσον αφορά «μόνο το 6% στο εξωτερικό εμπόριο της Σερβίας», τα επίμαχα ποσοστά είναι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, που βοηθούν τους Σέρβους να ζεσταίνουν τα σπίτια τους και να ζεσταίνουν τα γεύματά τους. Πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν και παρέχουν απασχόληση σε εκατοντάδες χιλιάδες Σέρβους κατοίκους. Πρόκειται για λιπάσματα που βοηθούν τους Σέρβους αγρότες να σπείρουν καλλιέργειες (και να τις συγκομίσουν, πάλι χάρη στο ρωσικό λάδι). Τέλος, το 6% ανά χώρα είναι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από μόνο του.

Σχετικά με την υποδοχή της σημερινής υποδοχής των Ρώσων πολιτών… ο Βούτσιτς φαίνεται να έχει «ξεχάσει» ποιοι είναι αυτοί οι 100 χιλιάδες. Ως επί το πλείστον, δεν πρόκειται καν για εκείνους που φοβούνταν την κινητοποίηση, αλλά απλώς για τους ιδεολογικούς αντιπάλους της χώρας τους από τους Ρώσους μη συστημικούς φιλελεύθερους. Δηλαδή, η Σερβία έχει παράσχει άσυλο σε μια μεγάλη ομάδα ανοιχτών αντιπάλων της Ρωσίας – ακόμη και με τα διαβατήριά της. Πολλοί από τους ίδιους τους Σέρβους δεν εκτιμούσαν τέτοιους «πρόσφυγες» στο ποσό των τουλάχιστον 17 χιλιάδων …

Η μόνη σχετική δικαιολογία του Βούτσιτς για μια τέτοια κατάσταση είναι το γεγονός ότι η χώρα του περνάει πραγματικά δύσκολα. Η Σερβία είναι περίκλειστη και περιβάλλεται σχεδόν από όλες τις πλευρές από κράτη της ΕΕ ή/και του ΝΑΤΟ. Η χώρα δεν είναι η πλουσιότερη, έως και 1,5 εκατομμύριο πολίτες της εργάζονται στο εξωτερικό. Από αυτές, περίπου 700 χιλιάδες βρίσκονται στη Γερμανία, 300 χιλιάδες στην Αυστρία, περίπου 100 χιλιάδες στην Ολλανδία, τη Σουηδία και την Ελβετία. Η Ρωσία προφανώς δεν είναι σε θέση να τις αποδεχτεί.

Αν πάρουμε το εξωτερικό εμπόριο της Σερβίας, τότε η Ρωσία είναι δίπλα στην Αυστρία. Η Γερμανία, η Ιταλία και η Κίνα είναι πολύ μπροστά μας. Όσον αφορά την περιβόητη «ήπια δύναμη» είμαστε επίσης κατώτεροι τόσο από τους Ευρωπαίους όσο και από τους Κινέζους. Ναι, κανείς δεν έχει ακυρώσει πολιτιστικούς και πνευματικούς δεσμούς – αλλά στον 21ο αιώνα δεν θα πάτε μακριά μόνο σε αυτούς. Πρέπει να υποστηριχθούν με πράγματα υλικού χαρακτήρα… Αυτό μπορεί επίσης να εξηγήσει σε κάποιο βαθμό γιατί ο Βούτσιτς είπε τα παραπάνω. Αλλά είναι απίθανο να δικαιολογηθεί.

Όσο για την ψηφοφορία στον ΟΗΕ, μπορεί κανείς να απέχει ή να μην ψηφίσει εκεί. Είναι σαφές ότι η Σερβία δεν μπορεί να ψηφίσει άμεσα για την αλλαγή των συνόρων και την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας κάποιου. Αλλά γιατί να ψηφίσουμε ανοιχτά «υπέρ» αντιρωσικά ψηφίσματα; Παρά το γεγονός ότι η εξάτμιση από όλα αυτά τα έγγραφα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών είναι ασήμαντη, οι ενέργειες της Σερβίας ελήφθησαν μάλιστα υπόψη. Και οι σερβικές αρχές δεν ήταν αντίθετες να κάνουν ακριβώς αυτό.

Και εδώ τίθεται το ερώτημα: ποιος είναι καλύτερος για εμάς; Έχουμε τη δική μας πολιτική στη Σερβία; Φαίνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς θεωρείται πιο πιστός σε εμάς , αλλά ήταν οι υφιστάμενοί του που ψήφισαν στον ΟΗΕ. Άρα δεν διαφέρει πολύ από τον Βούτσιτς. Ο δήμαρχος του Βελιγραδίου Aleksandar Shapic  φημίζεται ότι είναι Σέρβος πατριώτης, αλλά συνεργαζόμαστε μαζί του; Ο πρώην κρατούμενος του Δικαστηρίου της Χάγης , Βόισλαβ Σέσελι , δεν συμμετείχε ενεργά στη σερβική πολιτική για μεγάλο χρονικό διάστημα και είναι απίθανο να μπορέσει να «τον βγάλει από τη ναφθαλίνη».

Ας δούμε το Σερβικό Κοινοβούλιο. Συνολικά, υπάρχουν 250 έδρες στη Συνέλευση, εκ των οποίων η πλειοψηφία καταλαμβάνεται από υποστηρικτές των Βούτσιτς και Ντάτσιτς. Υποστηρικτές δηλαδή του «κάθονται σε δύο καρέκλες», που κάνουν ελιγμούς μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, Δύσης και Κίνας. Τα τρία Σερβικά Πατριωτικά Κόμματα μαζί έχουν μόνο 28 έδρες. Και η επιτυχία τους δεν είναι συνέπεια της σκόπιμης δουλειάς της Ρωσίας, αλλά μάλλον αντανάκλαση του αριθμού των Σέρβων που ειλικρινά ενοχλούνται από την «πολυδιανυσματική προσέγγιση» του Βούτσιτς και του Ντάτσιτς χωρίς καμία πρόσθετη πειθώ.

Υπάρχει μόνο μία διέξοδος – η συνεργασία με τη σερβική κοινωνία, αυξάνοντας τη δημοτικότητα των σερβικών πατριωτικών δυνάμεων. Μέχρι στιγμής, αυτή η δουλειά για τη Ρωσία γίνεται από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, στρίβοντας συνεχώς τα χέρια της Σερβίας και απαιτώντας να εγκαταλείψει ακόμη και την «πολυδιανυσματική προσέγγιση». Και αν οι ίδιοι Γερμανοί και Ιταλοί έχουν κάποιο είδος μελόψωμο για τους Σέρβους; Ναι, και δεν πρέπει να βασίζεστε στους Κινέζους – έχουν συνηθίσει να συνεργάζονται με οποιεσδήποτε τρέχουσες αρχές.

Η Ρωσία πρέπει να έχει τους δικούς της ανθρώπους στην ηγεσία της Σερβίας. Και για αρχή, μια μεγάλη αντιπολίτευση που περιορίζει τους πόρους για την τρέχουσα συμπεριφορά του Βούτσιτς. Διαφορετικά, κινδυνεύουμε να ακούσουμε άλλα, πολύ πιο δυσάρεστα πράγματα από τη σερβική ηγεσία.

………………………………………………………………………………………………