Πολιτική κρίση στο Περού: Κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Λίμα

News ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουλάχιστον 42 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε διάστημα πέντε εβδομάδων, στις ταραχές που συγκλονίζουν το Περού !!

Έτσι, η περουβιανή κυβέρνηση κήρυξε το βράδυ του Σαββάτου κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην πρωτεύουσα Λίμα και σε αρκετές άλλες περιοχές του Περού, για να αντιμετωπίσει τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις χιλιάδων Περουβιανών πολιτών, που έχουν κεντρικό αίτημα την παραίτηση της προέδρου Ντίνας Μπολουάρτε.

Το μέτρο θα ισχύσει για 30 ημέρες και επιτρέπει την επέμβαση των ένοπλων δυνάμεων για την επιβολή της τάξης. Επίσης συμπεριλαμβάνει την αναστολή συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων και ελευθεριών, των ελευθεριών της κυκλοφορίας των προσώπων, της συνάθροισης και το απαραβίαστο της ιδιωτικής κατοικίας.

Το αεροδρόμιο της Κούσκο, το δεύτερο πιο πολυσύχναστο της χώρας, ανέστειλε την Πέμπτη 12η Ιανουαρίου «προληπτικά» τη λειτουργία του, εξαιτίας της ανησυχίας κατάληψης από τους διαδηλωτές. Στην πόλη έγιναν κινητοποιήσεις με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων εκείνη την ημέρα. Τον Δεκέμβριο, είχε ήδη αναστείλει τη λειτουργία του για πέντε ημέρες. Το αεροδρόμιο άνοιξε ξανά χθες, σε μια προσπάθεια του υπουργείου Μεταφορών να αναζωογονήσει τον τομέα του τουρισμού, σημαντική πηγή συναλλάγματος για τη χώρα, στην περιοχή της Κούσκο, της πρωτεύουσας της αυτοκρατορίας των Ίνκα.

100 δρόμοι είναι αποκλεισμένοι από διαδηλωτές, μέχρι χθες, ειδικά γύρω από τη Λίμα, σύμφωνα με τους αρμόδιους των οδικών μεταφορών.

Πηγή: ΕΡΤ

…………………………………………………………………………………………..