Ο Ερντογάν και η κούκλα στην Σουηδία

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ

Ένα περιστατικό που ξετυλίχθηκε προχθες, Τετάρτη, έξω από το δημαρχείο της Στοκχόλμης έφερε νέα ρήξη στις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τη Σουηδία.

Μία ομάδα Κούρδων της Σουηδίας (Επιτροπή της Ροζάβα), δημοσίευσε ένα tweet στο οποίο συγκρίνει τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον φασίστα δικτάτορα της Ιταλίας Μπενίτο Μουσολίνι, ο οποίος κρεμάστηκε ανάποδα μετά την εκτέλεσή του τις τελευταίες ημέρες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Η ιστορία δείχνει πώς καταλήγουν οι δικτάτορες», αναφέρει η κουρδική ομάδα στο tweet της, μαζί με ένα βίντεο που δείχνει μία κούκλα-ομοίωμα του Ερντογάν να κρεμιέται ανάποδα από ένα σκοινί. «Είναι ώρα να παραιτηθεί ο Ερντογάν. Αδράξτε αυτή την ευκαιρία και παραιτηθείτε για να μην καταλήξετε να κρέμεστε ανάποδα στην πλατεία Ταξίμ (της Κωνσταντινούπολης)».

Το ακραίο tweet της Επιτροπής της Ροζάβα έρχεται καθώς η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, ασκεί πιέσεις στη Σουηδία και τη Φινλανδία για να καταστείλουν τις κουρδικές ομάδες που θεωρεί «τρομοκράτες». Οι σκανδιναβικές χώρες εξακολουθούν να χρειάζονται την έγκριση από την Τουρκία για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Ο Σουηδός Υπουργός Εξωτερικών, Τόμπιας Μπίλστρομ, με δημοσίευση του στο Twitter καταδικάζει έντονα τις εκδηλώσεις μίσους «κατά εκλεγμένων ηγετών», αλλά τονίζει πως «η κυβέρνηση προστατεύει μια ανοιχτή συζήτηση για τις πολιτικές επιλογές».

Η αντίδραση της Άγκυρας

«Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα τον Σουηδό πρεσβευτή στην Άγκυρα, Στεφάν Χέρστρομ, για να του μεταφέρει την αντίδραση της χώρας στη διαδήλωση προπαγάνδας υποστηρικτών της τρομοκρατικής ομάδας PKK/YPG στη Στοκχόλμη», όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

«Ο Πρέσβης ενημερώθηκε με έντονες εκφράσεις ότι καταδικάζουμε και διαμαρτυρόμαστε σθεναρά σε αυτή την αποτρόπαια πράξη και απαιτήθηκε να μην επιτραπούν τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες, οι οποίες αποτελούν ξεκάθαρη παραβίαση των δεσμεύσεων της Σουηδίας με την τριμερή συνθήκη και που απειλούν ανοιχτά τη χώρα μας», ανέφεραν τουρκικές διπλωματικές πηγές.

«Ο Σουηδός πρέσβης ενημερώθηκε επίσης ότι η Τουρκία αναμένει να εντοπιστούν οι δράστες της πράξης, να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και ότι η Σουηδία πρέπει να συνεχίσει να εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της τριμερούς συμφωνίας που υπεγράφη πέρυσι υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ», πρόσθεσαν οι πηγές.

Πηγή