Η τρίτη ισχυρή έκλαμψη σημειώθηκε στον Ήλιο μέσα σε δέκα ημέρες !!

News ΣΥΜΠΑΝ
Ηλιακή έκλαμψη - RIA Novosti, 1920, 01/11/2023
© NASA/GSFC/SDO Λάμψη στον ήλιο. Φωτογραφία αρχείου

Ο Ήλιος γνώρισε την τρίτη ισχυρή του έκλαμψη μέσα σε δέκα ημέρες χθες το βράδυ.

Άλλη μια ισχυρή έκλαμψη (κατηγορίας Χ) σημειώθηκε χθες το βράδυ στον Ήλιο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Εργαστηρίου Ηλιακής Αστρονομίας του ΙΚΙ και του ΙΣΕΦ.
.
Ένα ξέσπασμα του σκορ X1.0 καταγράφηκε γύρω στις 2:00 ώρα Μόσχας στις 11 Ιανουαρίου. Μετά από αυτό, έχουν ήδη περάσει πέντε ακόμη κρούσματα – τρία ασθενούς κατηγορίας C και δύο μεσαίας κατηγορίας M.
.
Την τελευταία φορά που μια ισχυρή έκλαμψη εμφανίστηκε σαν “φωτοβολίδα” στον Ήλιο ήταν το βράδυ της 9ης Ιανουαρίου.
.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτή ήταν ήδη η τρίτη ηλιακή δραστηριότητα τις τελευταίες δέκα ημέρες. Σε γενικές γραμμές, οι ειδικοί χαρακτήρισαν την τρέχουσα αύξηση την ισχυρότερη από το 2017.
.
Μια τέτοια αύξηση, αφενός, υποδηλώνει το πλησιέστερο μέγιστο της ηλιακής δραστηριότητας, η κορύφωση της οποίας αναμένεται μέσα στα επόμενα δύο ή τρία χρόνια. Από την άλλη πλευρά, η ισχυρή ισχύς των ηλιακών εκρήξεων σε ένα τόσο πρώιμο στάδιο του κύκλου είναι απροσδόκητη, λέει το κείμενο.
.
Οι επιστήμονες έχουν προτείνει ότι ενώ υπάρχει μια τοπική έκρηξη δραστηριότητας, η οποία θα περιοριστεί χρονικά. Επιπλέον, το κύριο κέντρο των ηλιακών εκρήξεων συνεχίζει να κινείται προς τη Γη. Εάν η εκρηκτική ενέργεια του Ήλιου δεν εξαντληθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, η ηχώ της θα αρχίσει να φτάνει στον πλανήτη μας, κατέληξε το Εργαστήριο.
.
Τέτοιες εστίες μπορεί να προκαλέσουν μαγνητικές καταιγίδες στη Γη, οι οποίες προκαλούν βλάβες στο ηλεκτρικό δίκτυο και επηρεάζουν επίσης τις οδούς μετανάστευσης των πτηνών και των ζώων. Οι σφοδρές καταιγίδες προκαλούν διακοπή των επικοινωνιών και των συστημάτων πλοήγησης βραχέων κυμάτων, καθώς και διακοπή ρεύματος σε βιομηχανικά δίκτυα. 
.
Επίσης, η αυξημένη ηλιακή δραστηριότητα μπορεί να επεκτείνει τη γεωγραφία των παρατηρήσεων των σέλας.
Πηγή: ria-ru
……………………………………..

(σ.σ. : Ας δούμε πως λειτουργεί η μαγνητική “ασπίδα” του πλανήτη μας !!………………………………………………………………………………………………