Βραζιλία. Υπό τον έλεγχο του Λούλα τα κυβερνητικά κτίρια. Το τεταμένο κλίμα συντηρούσε ο Μπολσονάρο κι από πριν τις εκλογές !

News Politics ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
πηγή φωτο: batimes-com

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Βραζιλίας ανέκτησαν τον έλεγχο του Κογκρέσου, του προεδρικού μεγάρου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου αργά την Κυριακή, μετά από πλημμύρα υποστηρικτών του πρώην προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρου που εισέβαλαν στην έδρα της εξουσίας

Οι περίπου 3.000 οπαδοί του απερχόμενου προέδρου προκάλεσαν πρωτοφανές χάος και καταστροφές.

Ο πρόεδρος Luiz Inácio Lula da Silva, ο βετεράνος αριστερός που κέρδισε οριακά τις πικρές, διχαστικές εκλογές του Οκτωβρίου στη Βραζιλία, καταδίκασε τις εισβολές ως «φασιστική» επίθεση.

Ο ακροδεξιός Μπολσονάρο εν τω μεταξύ, που εγκατέλειψε την Βραζιλία δύο ημέρες πριν λήξει η θητεία του και βρίσκεται στις ΗΠΑ, καταδίκασε τις «λεηλασίες και εισβολές σε δημόσια κτίρια» σε ένα tweet. Όμως ο πολιτικός απέρριψε τον ισχυρισμό του διαδόχου του ότι υποκίνησε τις επιθέσεις και υπερασπίστηκε το δικαίωμα σε «ειρηνικές διαδηλώσεις».

Τουλάχιστον 170 οπαδοί του ακροδεξιού πρώην προέδρου, Ζαΐχ Μπολσονάρου συνελήφθησαν. Η υπηρεσία ασφαλείας της Γερουσίας είπε ότι συνέλαβε 30 άτομα στην αίθουσα. Οι τηλεοπτικές εικόνες έδειχναν την αστυνομία να κατεβάζει τους υποστηρικτές του Μπολσονάρο στη ράμπα από το προεδρικό μέγαρο Planalto – την ίδια ράμπα που ανέβηκε ο Λούλα μια εβδομάδα νωρίτερα κατά την ορκωμοσία του.

Ο κυβερνήτης της Μπραζίλια, Ιμπανέις Ρότσα, απέλυσε τον επικεφαλής δημόσιας ασφάλειας της πρωτεύουσας, Άντερσον Τόρες, ο οποίος υπηρετούσε στο παρελθόν ως υπουργός Δικαιοσύνης του Μπολσονάρο.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα είπε ότι ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τον Τόρες «και όλους τους άλλους δημόσιους αξιωματούχους που είναι υπεύθυνοι για πράξεις και παραλείψεις» που οδήγησαν στην αναταραχή.

Ζήτησε επίσης από το ανώτατο δικαστήριο να εγκρίνει τη χρήση «όλων των δυνάμεων δημόσιας ασφάλειας» για την ανάληψη των ομοσπονδιακών κτιρίων και τη διάλυση αντικυβερνητικών διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ , Buenos Aires Times

…………

Και αμέσως μετά τα εκλογικά αποτελέσματα: Βραζιλία. Πρόεδρος ο Λούλα στις εκλογές – “ιερό πόλεμο” μετά από μάχη της θρησκευτικής ψήφου !!

Οι αντιδράσεις και τα επεισόδια, δεν είναι τωρινό φαινόμενο και εγκαταλείποντας ο Μπολσονάρο την Βραζιλία δύο ημέρες πριν λήξει η θητεία του, μη αποδεχόμενος τα αποτελέσματα και μη παρευρισκόμενος στην ανάληψη καθηκόντων του Λούλα, έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά !!

Σοβαρά επεισόδια είχαν σημειωθεί και στις 12-12-2022, σύμφωνα με το euronews, μετά την εκτέλεση εντάλματος σύλληψης για έναν από τους υποστηρικτές του Μπολσονάρο, που είχε συμμετάσχει σε κινητοποιήσεις μετά την ήττα του Μπολσονάρο στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου.

………………………………..

Σχετικά …

Ο Λούλα ανακοίνωσε τις προτεραιότητες της Βραζιλίας: συνεργασία με τις ΗΠΑ, την Κίνα και την ΕΕ

…………………………………………………………………………………………………………………