Ο Λούλα ανακοίνωσε τις προτεραιότητες της Βραζιλίας: συνεργασία με τις ΗΠΑ, την Κίνα και την ΕΕ

News Politics ΑΡΘΡΑ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα. Εικονογράφηση: news.sky.com

ΑΛΦΕΙΟΣ : Θεωρούμε ότι είναι ενδιαφέροντα όσα είπε η πρώην επικεφαλής του ρωσσικού Διεθνούς Ιδρύματος για τη Συνεργασία με τις Χώρες της Λατινικής Αμερικής «ΟΚΑ» (2008-2014), διδάκτωρ πολιτικών επιστημών Τατιάνα Πόλοσκοβα , που μίλησε ειδικά για την EADaily . Πόσο μάλλον όταν η Βραζιλία είναι από τα ιδρυτικά μέλη των BRICS .

Όπως αναφέρει στο άρθρο της η EADaily, ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, αμέσως μετά την ορκωμοσία, άρχισε να εκπληρώνει την κύρια προεκλογική του υπόσχεση – να επιστρέψει τη χώρα του σε μια ενεργή εξωτερική πολιτική και να την «βγάλει από τη διεθνή απομόνωση».

Για να είμαστε δίκαιοι, ας πούμε ότι ο νοτιοαμερικανικός οικονομικός κολοσσός δεν ήταν σε απομόνωση. Αλλά στη Βραζιλία, εδώ και πολλά χρόνια, υπάρχει έκκληση τόσο από τα μέσα ενημέρωσης όσο και από την κοινότητα των ειδικών για ενίσχυση του ρόλου της Βραζιλίας στη διεθνή σκηνή. Έτσι, το 2015, σε συνέντευξή του σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο Βραζιλιάνος κοινωνιολόγος Paulo Grass δήλωσε ότι «η Βραζιλία μόλις αρχίζει να αποκαθιστά τη νόμιμη υπερδύναμή της στη Νότια Αμερική. Τόσο οι φίλοι όσο και οι γείτονές μας θα πρέπει να συνηθίσουν σε μεγαλύτερη βραζιλιάνικη ηγεμονία στην περιοχή. Η Βραζιλία είναι μια χώρα που μόλις αρχίζει να ξυπνά από μια μακρά πολιτική και στρατιωτική χειμερία νάρκη».

Ο νεοεκλεγείς αρχηγός της χώρας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα (Λούλα), αποφάσισε να αναλάβει την αποστολή του «ξυπνητηριού» και συμμετείχε ενεργά στην επέκταση του παλιού και στη διάνοιξη νέων πυλών σε αυτόν τον μεγάλο κόσμο. Αλίμονο, η Ρωσία δεν είναι από τις πρώτες χώρες όπου ανακοινώνονται οι επίσημες περιοδείες του Λούλα. Και μεταξύ των δεύτερων επίσης. Δεν είμαστε μεταξύ των επίσημα ανακοινωθέντων χωρών προτεραιότητας. Είναι αλήθεια ότι μια γνωστή βραζιλιάνικη παροιμία ζητά υπομονή και λέει: «Όποιος βιάζεται – τρώει ωμό».

Έτσι, ο Πρόεδρος Lula θα πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό ήδη αυτόν τον μήνα, επισκεπτόμενος την Αργεντινή στα τέλη Ιανουαρίου, όπου έχει προγραμματιστεί ένα φόρουμ της Κοινότητας των κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Ακολουθούν οι ΗΠΑ και η Κίνα. Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας σχεδιάζει να συναντηθεί μετά την Αργεντινή με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον. Στη συνέχεια, προγραμματίζεται ένα ταξίδι στην Κίνα, το οποίο θα πραγματοποιηθεί μετά τον Μάρτιο. Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα ονομάζεται ο κύριος οικονομικός εταίρος στη Βραζιλία. Επίσημες πηγές επιβεβαίωσαν επίσης ότι ο Λούλα θα βρίσκεται στην Πορτογαλία από τις 22 έως τις 25 Απριλίου, σύμφωνα με το TeleSur.

Στην εναρκτήρια ομιλία του στο Κογκρέσο, ο Λούλα ανακοίνωσε τον νέο ρόλο της Βραζιλίας στον κόσμο, την επανέναρξη της «ενσωμάτωσης της Νότιας Αμερικής» και την αποκατάσταση «υψηλού και ενεργού διαλόγου με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και την Κίνα».

Να σημειωθεί ότι ήδη στο περιθώριο των εκδηλώσεων κατά την περίοδο των εγκαινίων, ο Πρόεδρος της Βραζιλίας είχε διμερείς συναντήσεις με εκπροσώπους σειράς χωρών. Στη σελίδα του στο κοινωνικό δίκτυο, ο Λούλα σημείωσε ότι είχε συνομιλίες με τον βασιλιά της Ισπανίας – “μιλήσαμε για τις σχέσεις μεταξύ Βραζιλίας και Ισπανίας, Ευρώπης και Λατινικής Αμερικής”. Τόνισε επίσης τη συνομιλία του με τον Πρόεδρο της Βολιβίας Λουίς Άρσε  – «συζητήσαμε για το πώς οι χώρες μας μπορούν να συνεργαστούν στην κοινωνική πολιτική, την ενέργεια και τις προμήθειες λιπασμάτων». Με τον πρόεδρο της Χιλής Γκάμπριελ ΜπόριτςΟ Λούλα συζήτησε «τις τεράστιες δυνατότητες για οικονομική συνεργασία και την ανάπτυξη διεθνών συμμαχιών μεταξύ Βραζιλίας και Χιλής για την ανάπτυξη της περιοχής μας». Ο Λούλα συνεχάρη τον Πρόεδρο της Αργεντινής για τη νίκη της ποδοσφαιρικής ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Και είπε ότι η Βραζιλία «ανανεώνει τον διάλογο και τη φιλία με τον μεγαλύτερο γείτονά μας, έναν από τους κύριους εταίρους της Βραζιλίας» την Αργεντινή. Ο Λούλα αντάλλαξε απόψεις για τις προοπτικές διμερούς συνεργασίας με προέδρους και αξιωματούχους της Κολομβίας, της Βενεζουέλας, της Κούβας, του Περού και των αφρικανικών χωρών. Καθώς και ευρωπαϊκές χώρες.

Ειδικά ο Λούλα, σε συνέντευξή του για τα επίσημα ΜΜΕ, σημείωσε ότι έλαβε ένα μήνυμα από τον επικεφαλής της Κίνας – «μια επιστολή καλωσορίσματος και ετοιμότητας για επέκταση της συνεργασίας». Την επιστολή παρέδωσε ο ειδικός εκπρόσωπος του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ . Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, από τις 31 Δεκεμβρίου 2022 έως τις 2 Ιανουαρίου 2023, μετά από πρόσκληση της κυβέρνησης της Βραζιλίας, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Κινέζου Προέδρου, Αντιπρόεδρος Wang Qishan παρευρέθηκε στην τελετή ορκωμοσίας του νέου Προέδρου Luiz Inacio Lula da Silva στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας και είχε συνάντηση μαζί του. Κατά την επίσκεψή του στη Βραζιλία, ο Wang Qishan είχε επίσης ξεχωριστές συναντήσεις με τον νέο Αντιπρόεδρο της Βραζιλίας Geraldo Alkmin και τον πρώην Αντιπρόεδρο της χώρας António Amilton Mourán .

Ο Λούλα είχε συναντήσεις με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Σε αντίθεση με τις προσδοκίες ορισμένων Ρώσων ειδικών, δεν ακούσαμε ισχυρές δηλώσεις για τη στήριξη των ενεργειών της Ρωσίας στην Ουκρανία από το είδωλο της λατινοαμερικανικής αριστεράς. Σε μια συνομιλία με την επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, Βαλεντίνα Ματβιγιένκο , ο Λούλα εξέφρασε την επιθυμία τα μέρη να «βρουν κοινό έδαφος για να τερματίσουν τη σύγκρουση» το συντομότερο δυνατό. Αυτός ο διάλογος αναφέρθηκε από όλα τα κορυφαία ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας δέχθηκε επίσης την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ουκρανίας Γιούλια Σβιριντένκο . Ο Λούλα της είπε ότι «η Βραζιλία έχει παράδοση να υπερασπίζεται την εδαφική ακεραιότητα των εθνών» και ότι υπό την κυβέρνησή του, «η Βραζιλία θα μιλήσει σε οποιονδήποτε για την ειρήνη στην Ουκρανία», ανέφεραν κορυφαία βραζιλιάνικα μέσα ενημέρωσης.

«Ο Λούλα μέχρι στιγμής έχει εκπληρώσει ξεκάθαρα τις προεκλογικές του υποσχέσεις στον τομέα της διεθνούς ατζέντας. Το αν θα μπορέσει να επιτύχει σοβαρή πρόοδο στους κοινωνικούς και οικονομικούς τομείς της κοινωνίας, να λύσει το πρόβλημα της προστασίας των δασών του Αμαζονίου και των δικαιωμάτων του γηγενούς πληθυσμού – ο χρόνος θα δείξει. Και, τελικά, πολλά εξαρτώνται και από τους διεθνείς εταίρους για την επίλυση εσωτερικών προβλημάτων. Είναι κρίμα που η Ρωσία εξακολουθεί να μιλάει περισσότερο για την επιστροφή των προηγούμενων θέσεων της στη Λατινική Αμερική από ό,τι στην πραγματικότητα. Ναι, και δεν υπάρχει πόρος του παρελθόντος. Οι ΗΠΑ τώρα την απωθούν ενεργά από τη βραζιλιάνικη πλατφόρμα, αλλά η Κίνα το κάνει. Πρώτα από όλα, μέσω των επενδύσεων και του εμπορίου. Έχω πει επανειλημμένα ότι οι Λατινοαμερικανοί είναι πραγματιστές. Και η επιλογή των εταίρων προτεραιότητας, που ανακοίνωσε ο Λούλα, είναι μια επιβεβαίωση αυτού. Η Ρωσία πρέπει να το καταλάβει αυτό. Πώς να το καταλάβεις ότι είναι αδύνατο να διεξάγεις διάλογο μόνο με την αριστερά και να βάλεις μόνο την αριστερά. Η υπερβολική ιδεολογικοποίηση είναι εκτός τόπου εδώ. Και επιπλέον. Μιλώντας για την Ουκρανία, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Βραζιλία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ουκρανική διασπορά, που φτάνει το ένα εκατομμύριο άτομα. Ή ίσως περισσότερο. Αυτό είναι το εκλογικό σώμα όχι μόνο για την πολιτεία Parana, όπου ζει η πλειοψηφία των κατοίκων της Ουκρανίας, αλλά και για τη χώρα συνολικά. Και, σε αντίθεση με τα λεγόμενα. Η ρωσική διασπορά, λειτουργεί πραγματικά, παίρνει μια σοβαρή θέση στην κοινωνικοπολιτική ζωή της χώρας, επιχειρηματικούς κύκλους. Επομένως, το να περιμένουμε αιχμηρές δηλώσεις από τον Λούλα για υποστήριξη των ενεργειών της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι είτε αυταπάτη είτε ερασιτεχνισμός. Άρα η θέση του Λούλα σε αυτό το θέμα είναι αρκετά κατανοητή. Και αν είναι αριστερός, δεξιός ή κάτι άλλο – αυτό είναι το δέκατο πράγμα, ” δήλωσε η πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Ιδρύματος για τη Συνεργασία με τις Χώρες της Λατινικής Αμερικής «ΟΚΑ» (2008-2014), διδάκτωρ πολιτικών επιστημών Τατιάνα Πόλοσκοβα , ειδικά για την EADaily .

…………………………………………………………………………………………………….