Θα μας μπλέξουν άσχημα οι Γάλλοι…

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ

… καθώς είναι η πρώτη φορά που άρματα μάχης δυτικού σχεδιασμού παραδίδονται στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, πειέζοντας οι Γάλλοι με αυτό τον τρόπο να ακολουθήσουν και άλλες Νατοϊκές χώρες όπως η Γερμανία η οποία μέχρι τώρα δεν στέλνει τα Leopard, μέχρι σήμερα, ο καγκελάριος  Scholz  αρνείται να δώσει Leopard στην Ουκρανία παρά τις πιέσεις της αντιπολίτευσης, οι Γερμανοί έβαλαν την Ελλάδα μποροστά “να βγάλει το φίδι απ την τρύπα”.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι η Γαλλία θα παραδώσει στην Ουκρανία “ελαφρά άρματα μάχης” γαλλικής κατασκευής, έγινε γνωστό από το Ελιζέ.

“Ο πρόεδρος θέλησε να ενισχύσει αυτή τη στρατιωτική βοήθεια που έχει ήδη δοθεί στο Κίεβο “συμφωνώντας να παραδοθούν ελαφρά τεθωρακισμένα άρματα μάχης AMX-10 RC”, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία. “Είναι η πρώτη φορά που άρματα μάχης δυτικού σχεδιασμού παραδίδονται στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις”, διευκρίνισε η προεδρία μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που διήρκεσε μια ώρα.

Ο αριθμός των αρμάτων μάχης και οι προθεσμίες των παραδόσεων δεν διευκρινίστηκαν.

Σύμφωνα με το Παρίσι, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επιβεβαίωσε στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι την “ακλόνητη υποστήριξη” της Γαλλίας “μέχρι τη νίκη”, θέλησε με αυτό τον τρόπο να “δείξει τη σταθερή και συνεχή” γαλλική στρατιωτική βοήθεια.

Tα AMX-10 RC είναι ελαφρά τεθωρακισμένα άρματα μάχης, πάνω σε τροχούς και όχι σε ερπύστριες, επομένως “εύκολα μετακινούμενα”, “σίγουρα παλιά αλλά αποτελεσματικά”, υποστήριξε ένας σύμβουλος. Στον γαλλικό στρατό ξηράς, το σύστημα αυτό θα αντικατασταθεί σταδιακά από το Jaguar.

Οι υπουργοί Άμυνας της Γαλλίας και της Ουκρανίας θα έχουν συνομιλίες “πολύ γρήγορα για να καθορίσουν τους τρόπους” αυτών των παραδόσεων, τόσο για τις προθεσμίες όσο και για τον αριθμό των αρμάτων μάχης, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο το γαλλικό υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν επίσης την κατάσταση στα διάφορα στρατιωτικά μέτωπα, υπογράμμισε η γαλλική προεδρία.