Εννέα χώρες απέσυραν την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου !!

News Politics ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανάμεσά τους η Σομαλία, η Μπουρκίνα Φάσο, η Γκαμπόν, η Εσβατίνι, η Λιβύη, η Γουινέα, η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, η Αγία Λουκία και οι Μαλδίβες

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατονόμασε εννέα χώρες που απέσυραν την αναγνώριση του αυτοαποκαλούμενου Κοσσυφοπεδίου.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS, ο Βούτσιτς στην ετήσια τελική συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, είπε: “Μέχρι σήμερα, 106 χώρες δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, μόνο 84 την αναγνωρίζουν, τρεις χώρες όχι πλήρως”.

“Έχουμε 9 χώρες που έχουν αποσύρει την αναγνώριση: η Σομαλία, Μπουρκίνα – Φάσο, Γκαμπόν, Εσβατίνι, Λιβύη, Γουινέα, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Αγία Λουκία, Μαλδίβες». «Έχουμε, και περιμένουμε τη δέκατη», πρόσθεσε ο Βούτσιτς.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς επιβεβαίωσε στην εφημερίδα Vecherene Novosti ότι «άλλη χώρα απέσυρε την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου». Ο υπουργός σημείωσε ότι η Σερβία θα εντείνει τις προσπάθειες για απόσυρση της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του αυτοαποκαλούμενου Κοσσυφοπεδίου ως απάντηση στην παραβίαση των Συμφωνιών της Ουάσιγκτον από την Πρίστινα, σύμφωνα με τις οποίες μια μη αναγνωρισμένη οντότητα δεν έχει δικαίωμα να υποβάλει αίτηση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς.

Στις αρχές Αυγούστου 2021, το κοινοβούλιο του μη αναγνωρισμένου Κοσσυφοπεδίου αρνήθηκε να επικυρώσει τις Συμφωνίες της Ουάσιγκτον.

Όπως αναφέρει το TASS, η Σερβία είχε προαναγγείλει ότι η αίτηση του Κοσσυφοπεδίου στην ΕΕ θα ήταν κατάφωρη παραβίαση των Συμφωνιών της Ουάσιγκτον, οι οποίες υπογράφηκαν στις 4 Σεπτεμβρίου 2020 από τον Βούτσιτς και τον τότε πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Avdulah Hoti υπό την πίεση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό το έγγραφο κατέγραφε μια σειρά από αμοιβαίες υποχρεώσεις Βελιγραδίου και Πρίστινα, συμπεριλαμβανομένου ενός μορατόριουμ για την προώθηση της υποψηφιότητάς της από την Πρίστινα σε διεθνείς οργανισμούς, καθώς και την αναστολή της συνεργασίας του Βελιγραδίου με τις παγκόσμιες πρωτεύουσες για την απόσυρση της αναγνώρισης της «ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου». 

Στις 15 Δεκεμβρίου 2022, ο πρωθυπουργός του αυτοαποκαλούμενου Κοσσυφοπεδίου, Albin Kurti, υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην κοινότητα στην Τσεχική Δημοκρατία που προεδρεύει στο Συμβούλιο της ΕΕ. Από τις 27 χώρες της ΕΕ, πέντε – Ισπανία, Ρουμανία, Σλοβακία, Ελλάδα και Κύπρος – δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο ήδη εμποδίζει κάθε πρακτικό βήμα για την προετοιμασία της ένταξής του στην ΕΕ. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο με έναν τρόπο – την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από το Βελιγράδι. Τους τελευταίους μήνες, η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει ενεργά τη Σερβία να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της αυτόνομης επαρχίας, υποστηρίζοντας ότι η θέση για το Κοσσυφοπέδιο και οι σχέσεις με τη Ρωσία είναι τα κύρια εμπόδια για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ.

Η Σερβική Αυτόνομη Επαρχία Κοσσυφοπεδίου και Μετόχια κήρυξε την ανεξαρτησία της το 2008 και πρόσφατα προσπάθησε να ενταχθεί σε διεθνείς οργανισμούς. Περισσότερες από τις μισές από τις 193 χώρες του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Ινδίας και της Κίνας, αντιτίθενται στην αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου.

…………………………………………………………………………………………….