ΔΙΟΓΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΣΠΑΡΤΟΙ

ΑΛΦΕΙΟΡΡΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΙΣΤΙΑ

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΙΣΤΟΡΙΑ, Ο ΚΑΔΜΟΣ, ΟΤΑΝ ΗΛΘΕ ΣΤΗΝ ΘΗΒΑ, ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟΝ ΔΡΑΚΟΝΤΑ ΠΟΥ ΦΥΛΑΓΕ ΤΗΝ ΚΡΗΝΗ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ ΚΑΙ ΠΗΡΕ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΕΣΠΕΙΡΕ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΠΟΡΑ ΑΥΤΗ ΦΥΤΡΩΣΑΝ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΙ ΑΝΔΡΕΣ, ΟΙ ΛΕΓΟΜΕΝΟΙ ΣΠΑΡΤΟΙ.
Ο ΚΑΔΜΟΣ, ΦΟΒΟΥΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ, ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΤΑΕΙ ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟΙ, ΝΟΜΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΛΙΘΟΒΟΛΟΥΣΕ, ΦΙΛΟΝΙΚΗΣΑΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΟΕΞΟΝΤΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ.
ΕΠΕΖΗΣΑΝ ΜΟΝΟ ΠΕΝΤΕ ΕΞ ΑΥΤΩΝ: Ο ΕΧΙΩΝ, Ο ΧΘΟΝΙΟΣ, Ο ΟΥΔΑΙΟΣ, Ο ΥΠΕΡΗΝΩΡ ΚΑΙ Ο ΠΕΛΩΡ.
ΑΥΤΟΙ ΗΛΘΑΝ ΣΕ ΕΠΙΜΙΞΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ ΤΩΝ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΝΤΟΥΜΕ ΣΕ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΠΑΛΑΙΟΤΑΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΩΝ «ΕΠΤΑ ΕΠΙ ΘΗΒΑΣ», ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΔΙΩΝΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΥΣΑΕΩΣ (Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΖΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟ 40 ΕΩΣ ΤΟ 120), «ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΙ ΔΙΟΓΕΝΟΥΣ», ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΩΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΟ ΕΙΔΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΖΟΥΣΑΝ ΑΠΟ ΑΡΧΑΙΟΤΑΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΗ ΑΥΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑΝ ΝΑ ΖΟΥΝ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗΝ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ!!
ΣΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΑΥΤΟ, ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΑΛΛΑ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΙΑΜΕΙΒΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΤΡΑΤΗΛΑΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΥΝΙΚΟΥ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ, ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΕΞΗΣ:

«….Εάν μέν γάρ ής σώφρων και ανδρείος καί τήν τού Διός επιστάμενος τέχνην την βασιλικήν, ουθέν σε κωλύει του Διός είναι υιόν. Επεί τούτό γε Όμηρόν φασι λέγειν, ότι πατήρ εστιν ο Ζεύς, ώσπερ των θεών, και των ανδρών, αλλ’ ου τών ανδραπόδων ουδέ τών φαύλων τε καί αγεννών ουδενός. Εάν δέ δειλός ής καί τρυφερός καί ανελεύθερος, ούτε σοι θεών ούτε ανθρώπων των αγαθών προσήκει.
Αλλά τοίς μέν εν Θήβαις Σπαρτοίς ποτε λεγομένοις σημείον λέγεται είναι τού γένους λόγχη τις οίμαι επί τού σώματος. Όστις δέ τούτο τό σημείον μή έχοι, ου δοκείν τών Σπαρτών είναι. Τοίς δέ τού Διός εκγόνοις ουκ οίει σημείον ενείναι τή ψυχή, εξ ού φανεροί έσονται τοίς δυναμένοις γνωρίζειν είτε εξ εκείνου γεγονότες εισίν είτε μή;…..»

«…ΔΙΟΤΙ ΕΑΝ ΕΙΣΑΙ ΣΥΝΕΤΟΣ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΗΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΟΥ ΔΙΟΣ, ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΣΕ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΥΙΟΣ ΤΟΥ, ΑΦΟΥ ΟΠΩΣ ΛΕΝΕ ΤΟΥΤΟ ΕΙΠΕ Ο ΟΜΗΡΟΣ: ΟΤΙ Ο ΖΕΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΤΗΡ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΤΩΝ ΘΕΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΤΩΝ ΑΝΔΡΑΠΟΔΩΝ, ΟΥΤΕ ΤΩΝ ΦΑΥΛΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΥΔΑΙΩΝ. ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΔΕΙΛΟΣ, ΜΑΛΘΑΚΟΣ ΚΑΙ ΔΟΥΛΙΚΟΣ, ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΑ ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.
ΣΤΗΝ ΘΗΒΑ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΙ ΣΠΑΡΤΟΙ, ΕΧΟΥΝ ΣΗΜΑΔΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΚΑΠΟΙΑ ΛΟΓΧΗ ΣΤΟ ΣΩΜΑ. ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΑΔΙ, ΔΕΝ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΣΠΑΡΤΟΥΣ. ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ ΤΟΥ ΔΙΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΣΗΜΑΔΙ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ, ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΕΚΕΙΝΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΚΡΙΝΟΥΝ, ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥ Η ΟΧΙ;….»

(ΔΙΩΝΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ: «ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΙ ΔΙΟΓΕΝΟΥΣ» ΠΕΡΙ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ, ΛΟΓΟΣ Δ΄ 21~24)

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΡΟΣΟΣ
(ΜΕΓΙΣΤΙΑΣ)

………………………………………………………………………………………………….