Η Τουρκία συμφώνησε να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Συρία !!

News Politics ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τούρκος στρατιώτης - RIA Novosti, 1920, 31/12/2022
© AP Photo / Άρης Μεσσήνης. Τούρκος στρατιώτης. Φωτογραφία αρχείου

ΑΛΦΕΙΟΣ : Μεγάλη επιτυχία της Συρίας στο στόχο της, για πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων από τα εδάφη της, μπορεί να χαρακτηριστεί αυτή η συμφωνία !! Όμως, όχι χωρίς αντάλλαγμα, αφού η Τουρκία πέτυχε να συμφωνήσουν ότι, οι σχηματισμοί του PKK «είναι πράκτορες του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών και αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την Τουρκία και τη Συρία» !!

Πάντως, ενώ μέχρι πρότινος, η Τουρκία απειλούσε με χερσαία εισβολή στη Συρία… “πολύ εύκολα” συμφώνησε να αποσύρει τις δυνάμεις της από τη “ζώνη ασφαλείας” στη βόρεια Συρία, όπου είχε καταλάβει εδάφη !! “Πολύ εύκολα” συμφώνησε σε αναδίπλωση, κλείνοντας ένα μέτωπο στα νώτα της … Ας τεθεί στα υπ’ όψιν …

Η Τουρκία συμφώνησε να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Συρία μετά από συνάντηση στη Μόσχα

Η Άγκυρα συμφώνησε μετά τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας της Συρίας, της Τουρκίας και της Ρωσίας στη Μόσχα στην απόσυρση των στρατευμάτων της από το συριακό έδαφος, ανέφερε η συριακή εφημερίδα Al-Watan, επικαλούμενη πηγές στη Δαμασκό, όπως μεταδίδει το RIA Novosti
.
Οι υπουργοί Άμυνας της Ρωσίας, της Συρίας και της Τουρκίας πραγματοποίησαν τριμερείς συνομιλίες στη Μόσχα αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν τρόπους επίλυσης της συριακής κρίσης, δήλωσε νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Το υπουργείο διευκρίνισε ότι «μετά τη συνάντηση, τα μέρη σημείωσαν τον εποικοδομητικό χαρακτήρα του διαλόγου που διεξάγεται σε αυτή τη μορφή και την ανάγκη συνέχισής του προς το συμφέρον της περαιτέρω σταθεροποίησης της κατάστασης στην Αραβική Δημοκρατία και στην περιοχή συνολικά».
.
Οι συνομιλίες μεταξύ των επικεφαλής των στρατιωτικών τμημάτων στη Μόσχα ήταν οι πρώτες επίσημες συνομιλίες μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού εδώ και 11 χρόνια, σημείωσε η εφημερίδα Hürriyet.
.
Σύμφωνα με μια από τις πηγές του Al-Watan, ένα από τα αποτελέσματα της συνάντησης των υπουργών των τριών χωρών στη Μόσχα ήταν η συμφωνία της Τουρκίας για πλήρη απόσυρση από τα εδάφη που είχε καταλάβει στη βόρεια Συρία.
.
Η πηγή σημείωσε ότι τα μέρη συζήτησαν επίσης την εφαρμογή της συμφωνίας του 2020 σχετικά με τον αυτοκινητόδρομο Μ4 στη βόρεια Συρία.
Σύμφωνα με την πηγή, τα μέρη τόνισαν ότι οι σχηματισμοί του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που απαγορεύονται στην Τουρκία «είναι πράκτορες του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών και αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την Τουρκία και τη Συρία».
……………………..
Τι είχε προηγηθεί

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στις αρχές του Δεκεμβρίου 2022, η Συρία πρόβαλλε αντίσταση στις προσπάθειες της Ρωσίας να μεσολαβήσει για μια σύνοδο κορυφής με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως ανέφεραν τρεις πηγές, έπειτα από μια και πλέον δεκαετία εχθρότητας μεταξύ Δαμασκού και Αγκυρας μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου στη Συρία.

Η κυβέρνηση Ερντογάν υποστηρίζει αντάρτες που προσπάθησαν να ανατρέψουν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και έχει κατηγορήσει τον Σύρο ηγέτη για κρατική τρομοκρατία, δηλώνοντας παλαιότερα κατά τη διάρκεια του πολέμου ότι οι ειρηνευτικές προσπάθειες δεν μπορούσαν να συνεχιστούν με τον Άσαντ στην εξουσία.

Ο Σύρος πρόεδρος τονίζει ότι η Τουρκία είναι αυτή που στηρίζει την τρομοκρατία υποστηρίζοντας μαχητές, συμπεριλαμβανομένων ισλαμιστικών φατριών και εξαπολύοντας επανειλημμένα στρατιωτικές εισβολές στη βόρεια Συρία. Μια ακόμα πιθανή επιχείρηση ετοίμαζε η Άγκυρα, κατηγορώντας τους Σύρους Κούρδους μαχητές για μια βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη.

Η Ρωσία βοήθησε τον Άσαντ να ανατρέψει την πορεία του πολέμου υπέρ της Δαμασκού και η Μόσχα δηλώνει ότι επιδιώκει το τέλος του πολέμου με πολιτικά μέσα, ενώ θέλει να φέρει κοντά τους δύο ηγέτες για συνομιλίες.

Ο Ερντογάν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι είναι έτοιμος για μια επαναπροσέγγιση.

Τον Νοέμβριο ο Ερντογάν αντάλλαξε θερμή χειραψία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου ‘Αμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι, αφού είχε δηλώσει νωρίτερα πολυάριθμες φορές ότι δεν θα συναντούσε έναν ηγέτη που ανήλθε στην εξουσία με πραξικόπημα. Αργότερα επίσης τον Νοέμβριο, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η Άγκυρα θα μπορούσε «επίσης να βάλει τα πράγματα σε καλό δρόμο με τη Συρία».

«Δεν μπορεί να υπάρχει μνησικακία στην πολιτική», είπε σε μια τηλεοπτική συζήτηση.

Η πρόταση διαμεσολάβησης της Ρωσίας

Ωστόσο, τρεις πηγές που γνωρίζουν τη θέση της Συρίας όσον αφορά τις πιθανές συνομιλίες δήλωσαν ότι ο Άσαντ απέρριψε μια πρόταση να συναντήσει τον Ερντογάν μαζί με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Δύο από τις πηγές είπαν ότι η Δαμασκός εκτιμά ότι μια τέτοια συνάντηση θα μπορούσε να δώσει ώθηση στον Ερντογάν ενόψει των τουρκικών εκλογών του επόμενου έτους, ειδικά εάν αυτή η συνάντηση έθετε ως αντικείμενο συζήτησης τον στόχο της Άγκυρας να επαναπατρίσει ορισμένους από τους 3,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες από την Τουρκία.

«Γιατί να δώσουμε στον Ερντογάν μια δωρεάν νίκη; Καμία προσέγγιση δεν θα γίνει πριν από τις εκλογές», είπε μια από τις δύο πηγές, προσθέτοντας ότι η Συρία είχε επίσης απορρίψει την ιδέα μιας συνάντησης σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Η τρίτη πηγή, διπλωμάτης που γνωρίζει σε βάθος την πρόταση, ανέφερε ότι η Δαμασκός «κρίνει ανώφελη μια τέτοια συνάντηση αν αυτή δεν εστιάσει σε κάτι συγκεκριμένο και αυτό που οι Σύροι έχουν ζητήσει μέχρι στιγμής είναι η πλήρης αποχώρηση των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων».

Τουρκικές απειλές για εισβολή στη Συρία

Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωναν στα τέλη Νοεμβρίου, ότι ο τουρκικός στρατός χρειάζεται μόνο λίγες ημέρες για να είναι έτοιμος για μια χερσαία εισβολή στη βόρεια Συρία, όπου έχει ήδη πραγματοποιήσει βομβαρδισμούς με πυροβολικό και αεροπορικώς.

Αλλά η τουρκική κυβέρνηση είπε επίσης ότι είναι έτοιμη για συνομιλίες με τη Δαμασκό εάν αυτές επικεντρωθούν στην ασφάλεια στα σύνορα, όπου η Άγκυρα θέλει να απωθηθούν από τα σύνορα οι Σύροι Κούρδοι μαχητές της YPG και οι πρόσφυγες να μετακινηθούν σε «ζώνες ασφαλείας».

Μια συνάντηση Άσαντ-Ερντογάν θα μπορούσε να είναι δυνατή «στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον», είπε μια πηγή που γνωρίζει την προσέγγιση της Τουρκίας στο θέμα.

«Ο Πούτιν προετοιμάζει σιγά σιγά την πορεία για αυτό», είπε η πηγή. «Θα ήταν η αρχή μιας μεγάλης αλλαγής στη Συρία και θα είχε πολύ θετικά αποτελέσματα για την Τουρκία. Η Ρωσία θα ωφεληθεί επίσης… δεδομένου ότι είναι απλωμένη σε πολλές περιοχές».

……………………………………………………………………………………………..