Η Ευρώπη μετά τις διακοπές ξοδεύει και πάλι φυσικό αέριο από την αποθήκευση

Business News ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ευρώπη μετά τις διακοπές ξοδεύει και πάλι φυσικό αέριο από την αποθήκευση

INTERFAX.RUΟι διακοπές των Χριστουγέννων στην Ευρώπη έφτασαν στο τέλος τους και η περιοχή ξοδεύει και πάλι αποθέματα φυσικού αερίου από υπόγειες αποθήκες, παρά τον πολύ ζεστό καιρό.

Στο επίπεδο των προηγούμενων ημερών και μηνών βρίσκεται η αίτηση για τη διέλευση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του εδάφους της Ουκρανίας.

 Η τιμή του πετρελαίου Brent υποχώρησε στα 83,14 δολάρια το βαρέλι

Ουκρανική διαμετακόμιση

Ο Διαχειριστής GTS της Ουκρανίας (OGTSU) δέχθηκε από την Gazprom αίτηση για διαμετακόμιση την Πέμπτη ύψους 42,4 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων. m, είπε η ουκρανική εταιρεία. Η Τετάρτη ήταν το ίδιο. Ανακοινώθηκαν χωρητικότητες μόνο για ένα από τα δύο σημεία εισόδου στο GTS της χώρας – τον σταθμό μέτρησης αερίου Sudzha. Η αίτηση δεν έγινε δεκτή κατά μήκος του διαδρόμου μέσω του GIS “Sohranivka”.

Η OGTSU κήρυξε ανωτέρα βία για την αποδοχή φυσικού αερίου για διαμετακόμιση μέσω της Sokhranivka, καθώς φέρεται να μην μπορεί να ασκήσει επιχειρησιακό και τεχνολογικό έλεγχο στον σταθμό συμπίεσης Novopskov. Η διαδρομή μέσω της Sokhranivka εξασφάλισε τη διέλευση άνω των 30 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων. m ανά ημέρα. Η ρωσική ανησυχία πιστεύει ότι δεν υπάρχουν λόγοι για ανωτέρα βία, όπως δεν υπάρχουν εμπόδια για τη συνέχιση της εργασίας στον προηγούμενο τρόπο λειτουργίας.

ευρωπαϊκή αγορά

Οι τιμές στην ευρωπαϊκή αγορά βυθίστηκαν με φόντο την απόψυξη και τις διακοπές, αλλά με την επιστροφή των εργάσιμων ημερών ανέβηκαν ξανά.

Ένα συμβόλαιο παράδοσης μιας ημέρας στον κόμβο TTF στην Ολλανδία έκλεισε στα 844 $ ανά 1.000 κυβικά μέτρα. Συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Ιανουαρίου – 919 $.

Τα ασιατικά εισαγωγικά είναι επίσης ελαφρώς διορθωμένα, αλλά παραμένουν πάνω από τα ευρωπαϊκά. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Φεβρουαρίου στον δείκτη JKM Platts (Japan Korea Marker, αντικατοπτρίζει την άμεση χρηματιστηριακή αξία του φορτίου που αποστέλλεται στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Κίνα και την Ταϊβάν) έφθασαν τα 1.018 δολάρια.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανεμογεννήτριες στην Ευρώπη για τρεις ημέρες αυτής της εβδομάδας παρείχε το 28% του ενεργειακού ισοζυγίου στην ΕΕ από 21% την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την ένωση WindEurope.

Αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Το τρέχον επίπεδο αποθεμάτων της Ευρώπης μειώθηκε στο 83,18%, 11,7 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τον μέσο όρο για την ίδια ημερομηνία τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με την Gas Infrastructure Europe (GIE).

Κατά την ημέρα του φυσικού αερίου στις 27 Δεκεμβρίου, τα αποθέματα μειώθηκαν κατά 0,03 ποσοστιαίες μονάδες. Πριν από αυτό, για τρεις συνεχόμενες ημέρες, η λήψη υπερέβαινε την απόσυρση.

Η έναρξη της σεζόν επιλογής (14 Νοεμβρίου) φέτος είναι η τελευταία στην ιστορία των παρατηρήσεων GIE (από το 2011). Ωστόσο, η Gazprom προειδοποιεί ότι «το φόρτο στις εγκαταστάσεις της UGS στην Ευρώπη θα είναι υψηλότερο από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της αλλαγής των logistics και των πηγών εφοδιασμού με φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά».

Τα ευρωπαϊκά τερματικά LNG λειτουργούν με δυναμικότητα 68% από τις αρχές Δεκεμβρίου, με τον ίδιο μέσο όρο για τον Νοέμβριο. Τα αποθέματα LNG στις δεξαμενές των τερματικών παραλαβής μειώνονται (κατά 10% σε σύγκριση με το μέσο επίπεδο του Νοεμβρίου) – αυτό δείχνει ότι νέες παρτίδες υγροποιημένου αερίου έρχονται στην Ευρώπη πιο αργά από ό,τι το καταναλώνει η αγορά.

Στις 17 Δεκεμβρίου, η Γερμανία πραγματοποίησε την τελετή έναρξης του πρώτου τερματικού σταθμού LNG – στο Wilhelmshaven, από τις 21 Δεκεμβρίου, το αέριο από τον τερματικό σταθμό άρχισε να ρέει στο σύστημα μεταφοράς αερίου.

Μετοχές στις ΗΠΑ

Η κατάσταση των αποθεμάτων UGS στις ΗΠΑ έχει αυξανόμενη σημασία για την παγκόσμια αγορά, καθώς η χώρα αυξάνει ενεργά τις εξαγωγές της, κυρίως προς την Ευρώπη.

Κατά την επόμενη εβδομάδα αναφοράς (που έληξε στις 16 Δεκεμβρίου), 2,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αποσύρθηκαν από τις εγκαταστάσεις της UGS. m αερίου. Το σημερινό επίπεδο των αποθεμάτων είναι περίπου 69%, το οποίο είναι ελαφρώς υψηλότερο από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών, σύμφωνα με τη Διοίκηση Ενεργειακών Πληροφοριών (EIA) του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ.

Τώρα σε ορισμένες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών, απότομη ψύξη και χιονοθύελλες. Σύμφωνα με την πρόβλεψη της S&P Global, την επόμενη εβδομάδα (λήγει στις 23 Δεκεμβρίου) η απόσυρση μπορεί να υπερδιπλασιαστεί – έως και 5,7 δισ. κυβικά μέτρα. Μ.

Αυτή τη στιγμή, η ΜΠΕ αναμένει ότι αυτό το χειμώνα τα αποθέματα στις αποθήκες θα μειωθούν κατά 60 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. m (μέσος όρος τα τελευταία πέντε χρόνια). Μέχρι το τέλος Μαρτίου, σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο όγκος του φυσικού αερίου στις υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης θα ανέλθει στα 40 δισ. κυβικά μέτρα. m, που είναι 8% κάτω από τον μέσο όρο για πέντε χρόνια.

…………………………………………..

Σχετικά για φυσικό αέριο

……………………………………………………………………………………………..