Ο ελληνοτουρκικός πόλεμος δεν έχει σημασία: η Τουρκία θα πάει βορειοανατολικά (ξένη άποψη)

ΑΡΘΡΑ

Τούρκοι και Αζερμπαϊτζάν στρατιώτες κατά τη διάρκεια της άσκησης «Αδελφική Γροθιά» στις αρχές Δεκεμβρίου 2022. Εικονογράφηση: aa.com.tr

Η Τουρκία, ως η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που αρνήθηκε να ενταχθεί στις αντιρωσικές κυρώσεις, δεν μπορεί παρά να προσελκύσει την προσοχή της Ρωσίας. Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κατανοήσουμε σε ποιους τομείς θα πρέπει να περιμένουμε έξαρση της τουρκικής δραστηριότητας.

Κατά κανόνα, η Τουρκία υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρείται σχεδόν μια χώρα που πλησιάζει το καθεστώς μιας μεγάλης δύναμης ικανής να ανταγωνιστεί τις δυνάμεις. Παράδειγμα τέτοιας ισχύος είναι η ικανότητα της Άγκυρας να επεκταθεί ενεργά στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος, η οποία συνδέεται με μια χρόνια σύγκρουση με την Ελλάδα. Ωστόσο, παρά τις απειλητικές δηλώσεις των πρώτων προσώπων της Τουρκίας, δεν ακολουθεί καμία πραγματική ενέργεια και η Δυτική Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου συνεχίζουν να παραμένουν μέρος της Ελλάδας.* ( Αλφειός: να υπενθυμίσουμε στον αρθρογράφο, ότι η Δυτική Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου είναι Ελλάς, όπως κάθε σπιθαμή εδάφους της Ανατολικής Θράκης και της Ιωνίας, αλλά και της Μικράς Ασίας. Το μαρτυρούν τα ονόματά τους, τα τοπωνύμια τους, αλλά και τα αρχαιολογικά ευρήματα με τα οποία είναι γεμάτα τα μουσεία της Τουρκίας. Άλλωστε οι Τούρκοι εμφανίστηκαν στην περιοχή κάπου στο 600 μ.χ.χ. , ορμώμενοι εξ ανατολών, από τις στέπες της Μογγολίας και της κεντρικής Ασίας, ως καταστροφική παρένθεση στην Ιστορία του πλανήτη. )

Επιπλέον, έχει κανείς την εντύπωση ότι οι επιθέσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του Χουλουσί Ακάρ κατά της Ελλάδας λόγω της κατάστασης των μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης και των στρατιωτικών προκλήσεων δεν σημαίνει καθόλου ότι η Τουρκία** ( Αλφειός: να τονίσουμε στον αρθρογράφο, ότι οι Πομάκοι είναι Έλληνες που τους έκαναν μουσουλμάνους δια πυρός και σιδήρου… Ας ενημερωθεί … Ιμάμ Αχμέτ πρόεδρος Πομάκων: Ανεπιθύμητος ο Τσαβούσογλου. Αϊσέ Ιμάμ Πομάκα: Κύριε τσαβουσογλου όποιος δείποτε από εσάς δεν θέλω να μου πατάτε και να μου λερώνετε το ιερό τόπο μου ) … σκοπεύει να χρησιμοποιήσει και να δοκιμάσει κάποτε τις καινοτομίες του στρατιωτικοβιομηχανικού συγκροτήματος στον ελληνικό στρατό. Μερικές φορές αρχίζεις να υποψιάζεσαι ότι ακόμα κι αν το μπλοκ του ΝΑΤΟ χάσει στην Ουκρανία και η Ρωσία καταφέρει να επιβιώσει και να υπονομεύσει τις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών, η Τουρκία και πάλι δεν θα τολμήσει να ξεκινήσει πόλεμο με την Ελλάδα. Επιπλέον, δεδομένου ότι και η Κίνα δεν βιάζεται να επιλύσει το ζήτημα με την Ταϊβάν, ειδικά με στρατιωτικά μέσα, η Τουρκία δεν έχει καμία πιθανότητα να περιμένει ιδανικές συνθήκες κατά τις οποίες θα είναι δυνατό να τα βγάλει πέρα ​​με την Ελλάδα παίρνοντας τη Δυτική Θράκη και τα νησιά. το Αιγαίο Πέλαγος. Και αυτό για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι μέχρι να διεξαχθούν οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές το 2023, η Τουρκία δεν θα ακολουθήσει καθόλου επιθετική πολιτική προς τη δυτική κατεύθυνση. Εκρεμού Ιμάμογλου , οι σημερινές τουρκικές αρχές σίγουρα δεν θα επιλύσουν διαφωνίες με την Ελλάδα με τη βία.

Ταυτόχρονα, η δύσκολη κοινωνική κατάσταση δεν σημαίνει ότι ο Ερντογάν προσωπικά και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης θα χάσουν τις εκλογές. Καθόλου. Άλλωστε, τους επόμενους μήνες ο Ερντογάν ενδέχεται να πετύχει οικονομικές επιτυχίες που θα προσελκύσουν ψηφοφόρους στο πλευρό του.

Κι όμως, στη δυτική κατεύθυνση τους επόμενους μήνες δεν πρέπει να περιμένει κανείς εξωφρενικές ενέργειες από την Άγκυρα. Αντίθετα, στις 16 Δεκεμβρίου διεξήχθησαν στις Βρυξέλλες διαπραγματεύσεις μεταξύ του γραμματέα Τύπου του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν , του συμβούλου εξωτερικής πολιτικής του γερμανού καγκελαρίου Γενς Πλέτνερ και της διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του Έλληνα πρωθυπουργού Άννα-Μαρία Μπούρα , αφιερωμένες στην ενεργοποίηση. των καναλιών επικοινωνίας Ελλάδας-Τουρκίας.

Όμως, για κάποιο λόγο, η Άγκυρα είναι ιδιαίτερα ενεργή στην υπερκαυκάσια κατεύθυνση, όπου δεν απειλείται από κυρώσεις από τη Δύση. Έτσι, στις 14 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου, σχολιάζοντας την κατάσταση στον διάδρομο του Λατσίν, είπε:

«Η αποστολή των Ρώσων είναι να προστατεύσουν τον κόσμο. Ταυτόχρονα, η παράνομη ανάπτυξη των κοιτασμάτων του Αζερμπαϊτζάν είναι αντίθετη με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Η αποτροπή της παρακολούθησης αυτών των εδαφών αποδεικνύει το μέγεθος της ληστείας του υπεδάφους. Η ρωσική πλευρά πρέπει να συνεργαστεί [με το Μπακού] σε αυτό το θέμα και οι Αρμένιοι που ζουν εκεί δεν πρέπει να παρεμβαίνουν στο ταξίδι των ειδικών».

Όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Αζερμπαϊτζάν και οι Αρμένιοι ευρωατλανιστές, αναθέτοντας την ευθύνη για τη λειτουργία του διαδρόμου του Λατσίν στους Ρώσους ειρηνευτές, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε:

«Οι Ρώσοι πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Το Αζερμπαϊτζάν έχει δίκιο στο θέμα της αποτροπής παράνομων ενεργειών στα εδάφη του. Η Τουρκία υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν στα δίκαια βήματά του».

Δηλαδή, σε διπλωματικό επίπεδο, η Τουρκία προσχώρησε στην αντιρωσική εκστρατεία που εξαπέλυσε το Αζερμπαϊτζάν (βλ. Ρωσία, η παγίδα του Καραμπάχ και η αγγλοσαξονική «διαμεσολάβηση» ). Επίσης, δεν πρέπει να εκπλήσσεται το γεγονός ότι τα τουρκικά φιλοκυβερνητικά και αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ υποστηρίζουν τους ακτιβιστές του Αζερμπαϊτζάν που απέκλεισαν τον διάδρομο του Λατσίν. Τα πράγματα έφτασαν στο σημείο που στις 21 Δεκεμβρίου, ο Τούρκος πρέσβης στο Μπακού Cahit Bagchi επισκέφτηκε ένα τμήμα του διαδρόμου του Λατσίν, εκφράζοντας έτσι την υποστήριξή του στους ακτιβιστές του Αζερμπαϊτζάν.

Η δραστηριότητα της Τουρκίας στον Υπερκαύκασο είναι αισθητή και στον στρατιωτικό τομέα. Στις 10 Δεκεμβρίου, έγινε γνωστό ότι ο Τούρκος Συνταγματάρχης Bakhtiyar Ersai είναι σύμβουλος του υπουργού Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν Ζακίρ Χασάνοφ . Και στις 22 Δεκεμβρίου, στην Άγκυρα, στην Προεδρική Εθνική Βιβλιοθήκη, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του βιβλίου ” Karabakh is Azerbaijan – History of the Patriotic War: Personality Factor “, που διοργανώθηκε από την Πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν και το Γραφείο του Δημάρχου του Μπακού με τη συνδρομή του τουρκικού υπουργείου Άμυνας. Ας διευκρινίσουμε ότι στο Αζερμπαϊτζάν ο δεύτερος πόλεμος του Καραμπάχ του 2020 ονομάζεται Πατριωτικός Πόλεμος.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Ακάρ εκφώνησε ομιλία στην εκδήλωση, αναφέροντας:

«Τα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν έχουν καταληφθεί για πολλά χρόνια ως αποτέλεσμα ενός άδικου πολέμου. Υποβλήθηκαν σε σοβαρά αντίποινα και δολοφονίες. Αλλά ο υπόλοιπος κόσμος δεν ήθελε να το ακούσει ή να το δει. Για άλλη μια φορά, παρενοχλήθηκαν και βασανίστηκαν. Η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, ο ΟΗΕ, ο ΟΑΣΕ έκαναν τα στραβά μάτια σε αυτό. Οι συμπρόεδροι της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ – Ρωσία, Ηνωμένες Πολιτείες και Γαλλία ήταν ανενεργοί. Ως αποτέλεσμα, το ίδιο το Αζερμπαϊτζάν έλυσε αυτό το ζήτημα. Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν είναι ένα ενιαίο σύνολο και αχώριστα. Η Τουρκία είναι πάντα κοντά στο Αζερμπαϊτζάν. Παρέχουμε πλήρη υποστήριξη στις Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν και συμμετέχουμε ενεργά στον εκσυγχρονισμό τους… Χτίζουμε έναν σύγχρονο ισχυρό στρατό όχι για να πολεμήσουμε, αλλά, αντίθετα, για να εξασφαλίσουμε σταθερή ειρήνη και ευημερία. Το Αζερμπαϊτζάν έχει υποστεί επιθετικότητα και έχει κάθε δικαίωμα να απελευθερώσει τα εδάφη του. Είμαστε υπέρ του δίκαιου αγώνα του λαού του Αζερμπαϊτζάν σε οποιαδήποτε πλατφόρμα, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ».

Δηλαδή, η Άγκυρα και το Μπακού όχι μόνο συνεχίζουν να εφαρμόζουν τις διατάξεις της Διακήρυξης της Σούσα του 2021, αλλά απειλούν και εκείνες τις χώρες που θεωρητικά μπορούν να τις εμποδίσουν να επιλύσουν οριστικά τη σύγκρουση του Καραμπάχ και να κόψουν τον «διάδρομο Ζανγκεζούρ» μέσω της Αρμενίας. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Ζακίρ Χασάνοφ και ο πρεσβευτής του Αζερμπαϊτζάν στην Άγκυρα Ρασάντ Μαμάντοφ ήταν παρόντες στην παρουσίαση του βιβλίου , τα λόγια του Ακάρ δείχνουν για άλλη μια φορά ότι τώρα όλες οι συγκρούσεις με το Αζερμπαϊτζάν θα είναι συγκρούσεις με την Τουρκία.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ ΑλίεφΈκανε επίσης επανειλημμένα πολεμικές δηλώσεις κατά της Αρμενίας και υπαινίχθηκε σε χώρες που θα μπορούσαν θεωρητικά να παράσχουν στρατιωτική βοήθεια στο Ερεβάν – Ρωσία και Ιράν. Σε αυτό πρέπει να προστεθεί η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Μπακού και Τεχεράνης, που προκλήθηκε από το γεγονός ότι το Αζερμπαϊτζάν άρχισε να υποστηρίζει τους αντιπάλους των αγιατολάχ και να ζητά τον διαχωρισμό του λεγόμενου Νοτίου Αζερμπαϊτζάν από το Ιράν. Ανάλογη θέση είχε και η Τουρκία, η οποία μέχρι τώρα έχει προχωρήσει στην εξομάλυνση των σχέσεων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ, που βρίσκονται σε εχθρικές σχέσεις με το Ιράν. Το Αζερμπαϊτζάν κατάφερε επίσης να οικοδομήσει καλές σχέσεις με τις αραβικές χώρες, κάτι που επίσης συνδυάζεται με υψηλό επίπεδο αλληλεπίδρασης με το Ισραήλ. Συνεπώς,

Ταυτόχρονα, πρέπει να σημειωθεί ότι το Αζερμπαϊτζάν θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στην επιλογή των προτεραιοτήτων της Τουρκίας. Το Αζερμπαϊτζάν αυξάνει τον ενεργειακό εφοδιασμό των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικότερα, αναπτύσσει ενεργειακή συνεργασία με την Ελλάδα. Κατά συνέπεια, το Μπακού δεν χρειάζεται ελληνοτουρκικό πόλεμο τα επόμενα χρόνια. Αλλά η ανακατεύθυνση της στρατιωτικής δραστηριότητας προς τα ανατολικά και βορειοανατολικά, πιο κοντά στα σύνορα του Ιράν και της Ρωσίας, είναι το καταλληλότερο πράγμα όχι μόνο για την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και για τον κύριο σύμμαχό τους, τη Μεγάλη Βρετανία. Ωστόσο, αν θυμηθούμε την εντατικοποίηση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Μπακού, τότε η αμοιβαία κατανόηση μεταξύ της αλληλουχίας Αζερμπαϊτζάν-Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών θα καταστεί σαφής όσον αφορά την αντιμετώπιση του Ιράν και της Ρωσίας.

Και πώς μπορεί η Δύση να αρνηθεί την Άγκυρα να ανακατευθύνει τη δραστηριότητά της προς τα ανατολικά και βορειοανατολικά, εάν χωρίς την έγκριση της Τουρκίας, η Σουηδία και η Φινλανδία δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ; Και αν ναι, τότε η Δύση δίνει το πράσινο φως στην έκδοση Κούρδων ακτιβιστών από τη Σουηδία και τη Φινλανδία προκειμένου να ενισχυθεί το ΝΑΤΟ. Για την Τουρκία, αυτό θα είναι επωφελές, καθώς η είσοδος της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ αυξάνει σημαντικά τις στρατιωτικές απειλές για τη Ρωσία από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία στη Βαλτική Θάλασσα. Αντίστοιχα, η πιθανή αποδυνάμωση της Ρωσίας στη Βαλτική Θάλασσα λύνει τα χέρια της Τουρκίας στον Υπερκαύκασο. Και είναι η Υπερκαύκασος, μαζί με τη Συρία, που θα είναι η περιοχή όπου αναμένεται η στρατιωτική δραστηριότητα της Τουρκίας στο εγγύς μέλλον.

Peter Makedontsev

ΕΑdaily

………………………………………………………………………………………………………