“Η παρθένα έχει γεννήσει”. Η γέννηση του Διόνυσου. Διονυσιακή θρησκευτική παράδοση

ΑΛΦΕΙΟΡΡΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ

Ο θεός του κρασιού και οι γιορτές του - Αμπελώνες Κ.Αντωνόπουλου

“Οι Δράκανοι, οι κάτοικοι της ανεμοδαρμένης Ικαρίας, οι Ναξιώτες, η θεϊκή φυλή των Ευραφιωτών, αυτοί που κατοικούν στις όχθες του Αλφειού με τις βαθιές ρουφήχτρες, οι Θηβαίοι, όλοι αυτοί διεκδικούν, ω αφθέντα, τη γέννησή σου.” , Διόδωρος ο ΣικελιώτηςΓΕΝΝΗΣΗ ΔΙΟΝΥΣΟΥ

Ο Διόνυσος, λατρευόταν στον ελληνικό χώρο τουλάχιστον από τους πρώιμους μυκηναϊκούς χρόνους. Το όνομα του σώθηκε σε κείμενα της γραμμικής γραφής Β από την Πύλο, …

Κέα (Τζιά). Πανάρχαιος οικισμός. (του έχουν δώσει ένα όνομα… “αρχαιολογικός χώρος Αγίας Ειρήνης ” ..)

… και είναι η αποδεδειγμένη η διονυσιακή λατρεία στους αρχαϊκούς χρόνους στο ναό της Αγίας Ειρήνης στην Κέα -στον οικισμό της Αγίας Ειρήνης στην Κέα κτίστηκε το πρώτο ιερό στο Αιγαίο- ο οποίος ανταποκρίνεται στο σχήμα και στη λειτουργία των μεταγενέστερων ιερών της μυκηναϊκής Ελλάδας και μοιάζει να συνεχίζει την διονυσιακή θρησκευτική παράδοση.

Μια τυχαία αλλά σπουδαία ανακάλυψη το 1777, στη Μόσχα, έφερε στο φως τους δυο ύμνους που βρίσκονται στην αρχή της συλλογής των Ορφικών Ύμνων , τον Ύμνο προς τη Δήμητρα και τον Ύμνο προς το Διόνυσο :

ΕΙΜΙ Δ’ ΕΓΩ ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΕΡΙΒΡΟΜΟΣ ΟΝ ΤΕΚΕ ΜΗΤΗΡ

ΚΑΔΜΗΪΣ ΣΕΜΕΛΗ ΔΙΟΣ ΕΝ ΦΙΛΟΤΗΤΙ ΜΙΓΕΙΣΑ

Ομηρικός Ύμνος στον Διόνυσο, στίχοι 56-57

Το πώς η ελληνική διονυσιακή λατρεία αντικαταστάθηκε από την χριστιανική, είναι μια άλλη μεγαλύτερη ιστορία….

Στην Αίγυπτο τιμούσαν την γέννηση του Όσσιρι/Διονύσου και του Ώρου.

Ο Επιφάνιος, επίσκοπος της Σαλαμίνας της Κύπρου τον 4ο μ.Χ. αιώνα μας πληροφορεί για τους Ναβαταίους, ότι ήσαν πολύ συγκροτημένοι και μάλιστα ότι έπαιρναν την εικόνα του παιδιού Δουσάρη- μία θεότητα η οποία ταυτίζονταν από τούς Έλληνες με τον Διόνυσο/Βάκχο- και την περιέφεραν, ενώ ο λαός με δυνατές φωνές έλεγε: “η παρθένα έχει γεννήσει“.

Πηγή: http://alfeiospotamos.blogspot.com/2010/12/

………………………….

Απέναντι, στο φυσικό λιμάνι της Κέας, βρίσκεται η Κορησσός (σήμερα Κορησσία) . Σώζονται τμήματα από τα τείχη με τους αρχαίους πύργους, το νεκροταφείο και ερείπια αρχαίων οικιών. Στο χώρο ανακαλύφθηκε ο Κούρος της Κέας. Ο σύγχρονος οικισμός καταλαμβάνει την έκταση ανάμεσα στη θάλασσα και τον λόφο όπου ήταν κτισμένη η αρχαία πόλη.

…………………………………………………………………………………………………….