«Ουκρανικό προπονητήριο»: Ρωσσία και ΗΠΑ οδεύουν προς κλιμάκωση – γνώμη

ΑΡΘΡΑ

Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν. Εικονογράφηση: trymava.rf

ΑΛΦΕΙΟΣ : Απαισιόδοξες οι προβλέψεις του αρθρογράφου, που καταλήγει γράφοντας: “Γενικά, μας περιμένει ένας τέτοιος αγώνας για ειρήνη που δεν θα μείνει πέτρα πάνω…”

Semyon Gorodetsky Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τζο Μπάιντεν έκαναν βασικές ομιλίες την ίδια ημέρα για τη στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία. Αν και, για να είμαστε πιο ακριβείς, και οι δύο πρόεδροι μίλησαν, μάλλον, για την αντιπαράθεση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, μόνο στο έδαφος της Ουκρανίας. Και οι ΗΠΑ προφανώς ενδιαφέρονται να μετατρέψουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία σε λοταρία που κερδίζει κερδισμένους.

Εδώ έρχεται το ΝΑΤΟ

Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας εκφώνησε ομιλία στο διευρυμένο συμβούλιο του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στο οποίο συμμετείχαν περίπου 15.000 Ρώσοι στρατιωτικοί μέσω σύνδεσης βίντεο. Τις διατριβές του προέδρου συμπλήρωσε και ανέπτυξε στην ομιλία του στο συμβούλιο ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου . Ο Τζο Μπάιντεν είχε τον δικό του λόγο – αυτή είναι η επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον. Ο Αμερικανός ηγέτης ανακοίνωσε τις θέσεις του σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ζελένσκι.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε τον τόνο σε όλη την εκδήλωση, ξεκινώντας από το γεγονός ότι η Ρωσία στη στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία αντιμετωπίζει έμμεσα ολόκληρο το μπλοκ του ΝΑΤΟ (για ενημέρωση, αυτή τη στιγμή πρόκειται για 30 χώρες με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες – EADaily ) . Ο Σεργκέι Σόιγκου, με τη σειρά του, πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, 27 χώρες προμήθευσαν όπλα στην Ουκρανία ύψους 97 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο στρατός του ΝΑΤΟ βρίσκεται στο μέτωπο και περισσότεροι από 500 διαστημικοί δορυφόροι παρέχουν στις Ένοπλες Δυνάμεις πληροφορίες.

Κρίνοντας από τον τρόπο που ο Πούτιν έχει μιλήσει δύο φορές για μελέτη, ανάλυση εμπειρίας και ενσωμάτωση των ευρημάτων σε προγράμματα εκπαίδευσης μάχης, το Κρεμλίνο αποδίδει μεγάλη σημασία σε αυτό. Από την άποψη αυτή, ο Πούτιν έδωσε εντολή στην ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου να μελετήσουν προσεκτικά όλες τις πληροφορίες “για τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, μέσα που χρησιμοποιούνται ενεργά κατά τη διάρκεια μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης και την αντιμετώπισή μας”.

Παρεμπιπτόντως, αυτό εξηγεί γιατί το Κρεμλίνο επιχειρεί στην Ουκρανία με περιορισμένο σώμα – για να μην πέσει σε παγίδα όταν, ως αποτέλεσμα εχθροπραξιών, η Ρωσία θα είναι εξαντλημένη και ανίκανη να ανταποκριθεί στο στρατιωτικό τελεσίγραφο της Δύσης. Αξίζει να υπενθυμίσουμε εδώ ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ έγραψε για το The Spectator ότι «ορισμένοι προτιμούν η σύγκρουση να αφήσει τη Ρωσία εξουθενωμένη λόγω του πολέμου». Τον Οκτώβριο, εξετάσαμε ένα τέτοιο σενάριο στο άρθρο « Αγγλικά δύο κινήσεις: πώς να μην πέσουμε στην παγίδα ενός πολέμου φθοράς και ενός τελεσίγραφου;

Και δυτικοί πολιτικοί και ειδικοί έχουν επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι παρακολουθούν στενά την κατάσταση του ρωσικού στρατού, τις απώλειες και την ετοιμότητά του για μάχη, κυρίως από την άποψη του πόσο σοβαρή απειλή αποτελούν για το ΝΑΤΟ.

Ειδικά για το «κοπάδι των συντρόφων»

Αυτό εξηγεί γιατί ο Βλαντιμίρ Πούτιν αφιέρωσε σημαντικό μέρος της ομιλίας του στην πυρηνική τριάδα στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου. Για ποιο λόγο? Άλλωστε, η ρωσική ηγεσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν εξετάζει την επιλογή χρήσης πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία. Και μετά, ότι η πυρηνική τριάδα είναι ένα θέμα που ανησυχεί εξαιρετικά τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις χώρες του ΝΑΤΟ.

Ήταν το «κοπάδι των συντρόφων» στο ΝΑΤΟ που αναφέρθηκαν τα λόγια για το 91% των τελευταίων μοντέλων μεταξύ των πυρηνικών όπλων, καθώς και:

– για τη μετάβαση των στρατηγικών πυραυλικών δυνάμεων στο συγκρότημα Avangard

– σχετικά με την επικείμενη ανάπτυξη διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων Sarmat στις Στρατηγικές Πυραυλικές Δυνάμεις

– σχετικά με τη συνέχιση της υιοθέτησης των πυραυλικών συστημάτων Yars σε υπηρεσία μάχης

– για την είσοδο σε μάχιμη υπηρεσία στις αρχές Ιανουαρίου 2023 της φρεγάτας “Admiral of the Fleet of the Sovious Union Gorshkov”, εξοπλισμένη με θαλάσσιους υπερηχητικούς πυραύλους “Zirkon”.

«Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε υπερηχητικά πυραυλικά συστήματα που είναι μοναδικά στα χαρακτηριστικά τους και δεν έχουν ανάλογα στον κόσμο», υποσχέθηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε εδώ πώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν πριν από λίγο καιρό, μετά τη σύνοδο κορυφής της EurAsEC στο Μπισκέκ στις 9 Δεκεμβρίου, τόνισε ότι η Ρωσία διαθέτει υπερηχητικά όπλα, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες όχι ακόμη. Και τότε γίνεται σαφές για ποιον ο Πούτιν και ο Σόιγκου απαριθμούσαν τόσο επίμονα νέους τύπους στρατηγικών όπλων που εξοπλίζονται με τις ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις.

Με τη σειρά του, ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ανέπτυξε το θέμα της πυρηνικής τριάδας. Ο υπουργός επανέλαβε τις πληροφορίες σχετικά με την υιοθέτηση των πυραυλικών συστημάτων Avangard, Sarmat και Yars και είπε επίσης ότι οι στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις αναπληρώθηκαν με αεροσκάφη όπως τα πυραυλοφορέα TU-160M ​​και TU-95M και ένα πυρηνικό υποβρύχιο δέχθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό ο Στρατηγός Σουβόροφ οπλισμένος με πυραύλους Bulava. Ο υπουργός επιβεβαίωσε επίσης ότι το ρωσικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα έχει ξεκινήσει σειριακές παραδόσεις υπερηχητικών πυραύλων Zircon και η φρεγάτα Admiral Gorshkov με υπερηχητικούς πυραύλους ολοκληρώνει τις προετοιμασίες για την ανάληψη στρατιωτικής υπηρεσίας.

Ένα άλλο απόσπασμα που ενδιαφέρει τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ είναι οι πληροφορίες του Σόιγκου για τις στρατηγικές ασκήσεις Vostok-2022, κατά τις οποίες οι στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις εξασκήθηκαν στην εκτέλεση ενός μαζικού πυρηνικού χτυπήματος ως απάντηση στη χρήση ΟΜΚ από τον εχθρό.

Άγιε Βασίλη, ετοιμάσου!

Ένα στρατηγικά σημαντικό απόσπασμα στην ομιλία του Ρώσου υπουργού Άμυνας είναι οι πληροφορίες για τη στρατιωτική ανάπτυξη της Αρκτικής. Γεγονός είναι ότι τα τελευταία χρόνια η Αρκτική είναι άλλο ένα πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Μόλις τον Οκτώβριο, ο σύμβουλος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Derek Chollet , κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «στρατιωτικοποιεί την Αρκτική». Ναι, και οι ίντριγκες στο Συμβούλιο της Ανταρκτικής, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να περιορίσουν την επιρροή της Ρωσίας, ξεσπούν περιοδικά στα μέσα ενημέρωσης.

Όσο για τον Σόιγκου, ο υπουργός μίλησε για την αποστολή στην Αρκτική υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Άμυνας, κατά την οποία «όλα τα είδη όπλων επιβεβαίωσαν τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους στις συνθήκες της Αρκτικής».

Ένα άλλο δαχτυλίδι για αντιπαράθεση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας ήταν η Θάλασσα του Αζόφ. Και τα λόγια του Σόιγκου, ο οποίος επανέλαβε την πρόσφατη θέση του Πούτιν ότι η Αζοφική Θάλασσα έγινε και πάλι εσωτερική θάλασσα της Ρωσίας, είναι, μεταξύ άλλων, δήλωση του γεγονότος ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Μεγάλη Βρετανία ηττήθηκαν. προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά μόνο τον Αύγουστο του 2021, στο Μπερντιάνσκ, άνοιξε με μεγαλοπρέπεια μια βάση για την κατεύθυνση της Μαριούπολης, που χτίστηκε με χρήματα που κερδήθηκαν με κόπο των ΗΠΑ. Αλλά, όπως λένε, η μουσική δεν έπαιξε για πολύ …

Σε γενικές γραμμές, όλα αυτά υποδηλώνουν ότι δεν ήταν δυνατή η επίτευξη συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τόσο το Κρεμλίνο όσο και ο Λευκός Οίκος έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν στην Ουκρανία και είναι έτοιμοι να ακολουθήσουν πορεία κλιμάκωσης.

Τέλος, είναι σαφές ότι η πρόταση για τη δημιουργία των στρατιωτικών περιοχών της Μόσχας και του Λένινγκραντ, καθώς και ο σχηματισμός τριών νέων τμημάτων μηχανοκίνητων τυφεκίων στις περιοχές Kherson, Zaporozhye και Καρελία, είναι μια απαραίτητη αντίδραση στην επέκταση του ΝΑΤΟ.

Έλξη αμερικανικής γενναιοδωρίας

Λίγες ώρες αργότερα, στην άλλη άκρη του πλανήτη, ο Τζο Μπάιντεν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βλαντιμίρ Ζελένσκι, επιβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να κλιμακώνονται και να αυξάνουν τα διακυβεύματα. Ο Ζελένσκι και ο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου παρουσίασαν τη διαμόρφωση των συμφερόντων του αμερικανικού στρατιωτικοβιομηχανικού συγκροτήματος, το οποίο απλώς γνωρίζει «άνθηση» λόγω στρατιωτικής κλιμάκωσης.

Οι Αμερικανοί εργάζονται για να μετατρέψουν τη σύγκρουση για την Ουκρανία σε μια λοταρία που κερδίζει κερδισμένους. Εάν καταφέρετε να σβήσετε μια στρατιωτική φωτιά, τότε δεν έχει σημασία – το αμερικανικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα είναι φορτωμένο για τα επόμενα χρόνια και η αγορά πωλήσεων είναι τουλάχιστον όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ. Εάν η στρατιωτική σύγκρουση συνεχιστεί σε θερμή κατάσταση, αυτό είναι ακόμα καλύτερο, γιατί οι παραγγελίες αφορούν το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα και τις συναφείς βιομηχανίες, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό σε περιόδους λιμού της οικονομικής κρίσης.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης συχνά διακινούν την ψευδαίσθηση ότι οι ΗΠΑ θα χάσουν στην Ουκρανία. Πως? Όσον αφορά την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, ο Λευκός Οίκος δεν ενδιαφέρεται αν οι ΗΠΑ νικήσουν ή χάσουν στην Ουκρανία. Οι στρατιωτικές μάχες στη μακρινή Ευρώπη δεν επηρεάζουν την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών από τη λέξη «δεν υπάρχει τρόπος». Και οι μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις θα πρέπει να προσεύχονται στην κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία, με τη βοήθεια του πολέμου στην Ουκρανία, φόρτωσε το αμερικανικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα με παραγγελίες για τα επόμενα χρόνια και εξασφάλισε τη ζήτηση για το δολάριο σε παγκόσμια κλίμακα, ακόμη και εξασφάλισε ότι η εκτύπωση του αμερικανικού νομίσματος υποστηρίχθηκε τουλάχιστον εν μέρει από προϊόντα πραγματικού χρήματος.

Το κυριότερο είναι ότι ο Μπάιντεν ευχαρίστησε σοβαρά το αμερικανικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα ανακοινώνοντας ένα νέο επενδυτικό πακέτο ύψους 1 δισ. 850 εκατ. δολαρίων.

Γενικά, ο Λευκός Οίκος έχει συμπεριλάβει στο προσχέδιο «Νόμος για τις πρόσθετες πιστώσεις στην Ουκρανία» 44,9 δισεκατομμύρια δολάρια για όπλα, πυρομαχικά και εξοπλισμό για το επίσημο Κίεβο. Από αυτά, τα 13,4 δισ. δολάρια είναι δάνεια για τη στήριξη της ουκρανικής οικονομίας. Την επόμενη κιόλας μέρα, οι χώρες της G7 δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τις επείγουσες ανάγκες της Ουκρανίας και είχαν ήδη συγκεντρώσει 32 δισεκατομμύρια δολάρια με στόχο το 2023. Μεταξύ αυτών, 18 δισ. διέθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, το πακέτο περιλαμβάνει επίσης 13,4 δισ. χρηματοδότηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η προπαγάνδα το αποκαλεί «στρατιωτική βοήθεια», αλλά στην πραγματικότητα είναι χρήματα που θα πάνε στο αμερικανικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα για την παραγωγή νέων όπλων και εξοπλισμού για παράδοση στα μέτωπα της Ουκρανίας. Τα μέσα ενημέρωσης συζητούν πολύ την παράδοση του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος Patriot. Παρεμπιπτόντως, ο Βλαντιμίρ Πούτιν την επόμενη μέρα κατά τη διάρκεια μιας δημοσιογραφικής προσέγγισης στις 22 Δεκεμβρίου χαρακτήρισε τον Patriot ξεπερασμένο και υποσχέθηκε ότι «θα υπάρξει αντίδοτο».

Απαρχαιωμένο – όχι απαρχαιωμένο, αλλά μόνο μία μπαταρία είναι απίθανο να επηρεάσει δραστικά την πορεία των εχθροπραξιών. Και πολύ πιο επικίνδυνα νέα είναι η απόφαση να προμηθεύσει την Ουκρανία με πυραύλους ATACMS. Το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος εξετάζει μια τέτοια κίνηση αναφέρθηκε τον Σεπτέμβριο από τον σύμβουλο δημοσίων σχέσεων του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι .

Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες παραδώσουν πραγματικά το ATACMS, τότε αυτό θα γίνει πρόκληση τουλάχιστον για τη ρωσική αεράμυνα στις συνοριακές περιοχές. Η εμβέλεια ATACMS είναι έως και 300 χιλιόμετρα – αυτό σημαίνει ότι αν τοποθετήσετε το συγκρότημα HIMARS, για παράδειγμα, στη Shostka (περιοχή Sumy), τότε πόλεις όπως το Bryansk (164 χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή), το Kursk (187) και το Λευκορωσικό Gomel ( 183). Για να μην αναφέρουμε το Μπέλγκοροντ, 37 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία, η οποία ήδη δέχεται επιθέσεις με πυραύλους και επιθέσεις με drone.

Έτσι, στην Ουκρανία, όλοι οι κορυφαίοι παίκτες έχουν χαράξει μια πορεία κλιμάκωσης. Αν κάποιος ήλπιζε να καταλήξει σε συμφωνία με τον Λευκό Οίκο, τότε είναι προφανές ότι αυτή η προσπάθεια απέτυχε. Την ίδια ώρα, ο Μπάιντεν τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι ευρωπαϊκές χώρες «δεν θέλουν έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο». Όμως, όπως φαίνεται, ο Λευκός Οίκος δεν απελπίζεται και εργάζεται επίμονα σε αυτό.

Ο ίδιος ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι με την προμήθεια όπλων, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν να πυροδοτήσουν έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Ναι, ναι, αν χυθεί βενζίνη στη φωτιά, τότε, φυσικά, θα σβήσει. Αλλά δεν είναι ακριβώς.

Γενικά, μας περιμένει ένας τέτοιος αγώνας για ειρήνη που δεν θα μείνει πέτρα πάνω…

…………………………………………………………………………………………………….