Το Λουξεμβούργο σπάει τις κυρώσεις και ξεπαγώνει δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία Ρώσσων

Business News ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ
Χρηματιστήριο Μόσχας

Το Λουξεμβούργο θερμαίνεται στους Ρώσους επενδυτές

Τα ξένα περιουσιακά στοιχεία θα υποστούν ταχεία αποδέσμευση

Σύμφωνα με την εφημερίδα kommersant-ru, το Υπουργείο Οικονομικών του Λουξεμβούργου επέτρεψε να ξεπαγώσει τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία πελατών Ρώσων μεσιτών που διατηρούνται στο Clearstream σε λογαριασμούς NSD*. Σύμφωνα με ειδικούς, μπορούμε να μιλάμε για 4,3 δισ. ευρώ.

* ( Το National Settlement Depository ( NSD Εθνικό Αποθετήριο Διακανονισμού ) με έδρα τη Μόσχα, είναι ένα ρωσσικό μη τραπεζικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα και κεντρικό αποθετήριο τίτλων (CSD). Παρέχει υπηρεσίες αποθετηρίου, διακανονισμού (τραπεζικός λογαριασμός) και συναφείς υπηρεσίες σε οντότητες χρηματοπιστωτικών αγορών. )

Την ίδια στιγμή, οι παράγοντες της αγοράς ελπίζουν σε ξεκλείδωμα από την Euroclear, η οποία αποθήκευσε τρεις έως τέσσερις φορές περισσότερα. Ωστόσο, όλες οι συναλλαγές μεταφοράς κεφαλαίων πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 7 Ιανουαρίου 2023, γεγονός που, λαμβανομένων υπόψη των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, καθιστά δύσκολη την υλοποίηση της διαδικασίας.

Φωτογραφία: Evgeny Pavlenko, Kommersant

Το Υπουργείο Οικονομικών του Λουξεμβούργου εξέδωσε γενική άδεια για τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων που δεσμεύτηκαν στο Clearstream μετά την επιβολή κυρώσεων κατά του National Settlement Depository (NSD) ( βλ. “Kommersant” με ημερομηνία 4 Ιουνίου ), σύμφωνα με τον ιστότοπο της ρυθμιστικής αρχής ( .pdf ) . Αυτή η άδεια σάς επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε τον μηχανισμό που προβλέπεται από το όγδοο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ, που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο, εξήγησε ο Mergen Doraev, συνεργάτης του Νομικού Γραφείου EMPP. Η άδεια θα επιτρέψει σε άτομα που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις, αλλά των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία δομημένα μέσω της NSD έχουν παγώσει στο Clearstream, να πραγματοποιούν επιχειρήσεις απομάκρυνσης περιουσιακών στοιχείων, εξήγησε. Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, για τη διενέργεια τέτοιων πράξεων, κάθε θιγόμενος δεν χρειάζεται να υποβάλει αίτηση για ξεχωριστή άδεια από το υπουργείο Οικονομικών του Λουξεμβούργου.

Η NSD επιβεβαίωσε ότι «έλαβαν την πρώτη γενική άδεια από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή». Παράλληλα, «σχόλια και ερμηνείες του κειμένου θα δοθούν αργότερα, κατόπιν συνεννόησης με τον νομικό σύμβουλο της ομάδας», σημείωσαν. Η Τράπεζα της Ρωσίας δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα της Kommersant.

Σύμφωνα με τον Igor Kuznets, συνεργάτη στο γραφείο πολλών οικογενειών ITS WM, οι πελάτες της NSD είναι κυρίως χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (μεσίτες, τράπεζες), τα οποία μέσω αυτής λογαριάζουν δικαιώματα σε ξένους τίτλους σε λογαριασμούς πελατών στη Ρωσική Ομοσπονδία, καθώς και στη Ρωσία. τίτλους που τηρούνται σε λογαριασμούς ξένων μεσιτών. Νωρίτερα, ζητήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών του Λουξεμβούργου μεμονωμένες άδειες που θα επιτρέπουν την πρόσβαση στα περιουσιακά στοιχεία των πελατών, Alfa Capital, Veles Capital, BCS. Παρόμοια αιτήματα στο Υπουργείο Οικονομικών του Βελγίου (όπου λειτουργεί η Euroclear), εκτός από αυτές τις εταιρείες, απέστειλαν και η Alfa Investments, η Tinkoff Bank.

Η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις κατά του NRM στις 3 Ιουνίου ως μέρος του έκτου πακέτου . Μάλιστα, επισημοποίησε τη θέση των ευρωπαϊκών αποθετηρίων (Clearstream και Euroclear) για την αναστολή εργασιών με το ρωσικό κεντρικό αποθετήριο. Ως αποτέλεσμα, χρεόγραφα και κεφάλαια στους λογαριασμούς του σε αυτούς τους οργανισμούς υποδομής δεσμεύτηκαν σε νομοθετικό επίπεδο.

Αφού μεταφερθούν σε άλλα αποθετήρια, σύμφωνα με τον Ντμίτρι Αλεξάντροφ, διευθύνοντα σύμβουλο της Ivolga Capital, αυτοί οι τίτλοι θα είναι διαθέσιμοι προς πώληση. Ειδικότερα, πιστεύει ότι μπορούν να προσκομιστούν στο αποθετήριο του Χρηματιστηρίου της Αγίας Πετρούπολης. Επιπλέον, οι επενδυτές θα μπορούν να λαμβάνουν τις συσσωρευμένες πληρωμές για τους τίτλους τους, πρόσθεσε ο εμπειρογνώμονας. Η επικεφαλής αναλύτρια του RegBlock, Anna Avakimyan, σημειώνει ότι το γενικό σύστημα ξεκλειδώματος περιλαμβάνει μια απλοποιημένη διαδικασία συμμόρφωσης για τίτλους που κατέχει η NSD και τη μεταφορά μερισμάτων και κουπονιών σε αυτούς σε ειδικούς λογαριασμούς.

Οι μεσίτες που πήρε συνέντευξη από την Kommersant αντέδρασαν θετικά στην είδηση, αλλά σημειώνουν ότι περιμένουν πρόσθετες λεπτομέρειες. Ο Dmitry Lesnov, επικεφαλής του τμήματος ανάπτυξης εξυπηρέτησης πελατών της Finam, επεσήμανε ότι οι κύριοι όγκοι αφορούσαν πελάτες στο Euroclear: τρεις έως τέσσερις φορές περισσότερα περιουσιακά στοιχεία πελατών ήταν αποθηκευμένα εκεί από ό,τι στο Clearstream. Σύμφωνα με τον Ντμίτρι Αλεξάνροφ, τώρα μιλάμε για 4,3 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, τέτοιες εργασίες πρέπει να ολοκληρωθούν πριν από τις 7 Ιανουαρίου 2023 και μετά την ολοκλήρωσή τους, θα είναι απαραίτητο να υποβληθούν γραπτά αποδεικτικά στοιχεία στη ρυθμιστική αρχή που να επιβεβαιώνουν ότι ένα τέτοιο άτομο εμπίπτει στα κριτήρια που περιγράφονται στην άδεια, διευκρίνισε ο κ. Doraev. Υποβολή δικαιολογητικών το αργότερο εντός δέκα εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία λήξης των υποχρεώσεων, αλλά σε καμία περίπτωση αργότερα από τις 13 Ιανουαρίου 2023, δήλωσε η Έλενα Μέντε, δικηγόρος του Δικηγορικού Συλλόγου Anatoly Sobchak Baltic. Ο Igor Kuznets σημειώνει ότι η προθεσμία για τον τερματισμό των σχέσεων πελατών με την NSD είναι εξαιρετικά περιορισμένη και, δεδομένων των επερχόμενων διακοπών των Χριστουγέννων στην Ευρώπη και των διακοπών της Πρωτοχρονιάς στη Ρωσία, φαίνεται δύσκολο να επιτευχθεί. Επιπλέον, σημειώνει ότι «η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών του Λουξεμβούργου πρόκειται να μελετηθεί λεπτομερέστερα,

Είναι απίθανο το Λουξεμβούργο να ενεργεί από μόνο του, λέει ο Artem Mayorov, διευθυντής του τμήματος διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στην Ingosstrakh Investments Management Company. Αναμένει ότι οι ίδιες πληροφορίες θα εμφανιστούν σύντομα στον ιστότοπο του Υπουργείου Οικονομικών του Βελγίου – του φορέα που είναι υπεύθυνος για την έκδοση αδειών για τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων στο σύστημα Euroclear.

…………………………………………………………………………………