Τούρκος αναλυτής: Ο Σίσι είπε «stop» στη “γαλάζια πατρίδα” στην ανατολική Μεσόγειο

News Politics ΑΡΘΡΑ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

ΑΛΦΕΙΟΣ : Με δεδομένο ότι ο Τσαβούσογλου παραδέχτηκε ότι η Τουρκία δεν υπέγραψε με τη Λιβύη μια διεθνή συμφωνία, αλλά ένα άχρηστο στην ουσία “μνημόνιο συνεργασίας” , αφού όπως είπε: «δεν είναι μια διεθνής συμφωνία, επειδή η κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ δεν είναι εξουσιοδοτημένη να υπογράψει».

Σε κοινοβουλευτική συνεδρίαση στις αρχές Νοεμβρίου, σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2023, είπε: «Η θαλάσσια συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης το 2019 είναι απλώς ένα μνημόνιο και δεν μπορεί να εγκριθεί από το λιβυκό κοινοβούλιο»

Ουσιαστικά, παραδέχτηκε ότι υπέγραψαν ένα άχρηστο “μνημόνιο” που δεν έχει καμία νομική ισχύ ! Μόνο και μόνο για να προκαλούν τεχνητά προβλήματα και γαυγίσματα άνευ ουσίας.

Έτσι, η κίνηση που έκανε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, να οριοθετήσει ΑΟΖ σε σχέση με τη Λιβύη, είναι στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου περί ΑΟΖ που αφορά την Αίγυπτο, τη Λιβύη, αλλά και την Ελλάδα και δεν μπορεί να έχει κανέναν λόγο η Τουρκία, διότι είναι εκτός δικαιοδοσίας της και δεν την αφορά !! Όπως δεν αφορά την Ελλάδα, την Αίγυπτο και τη Λιβύη, η οριοθέτηση που έκανε η Τουρκία για τη δική της ΑΟΖ στον Εύξεινο Πόντο !!

Ας δούμε πως αναλύει το θέμα (μετά δακρύων) ένας πρώην αξιωματικός του τουρκικού ναυτικού, που δημοσιεύει το turkishminute-com !!

[ΑΝΑΛΥΣΗ] Ο Σίσι είπε «stop» στη “γαλάζια πατρίδα” στην ανατολική Μεσόγειο

Φατίχ Γιουρτσέβερ* Η θερμή χειραψία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι κατά την τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA στο Κατάρ είναι πιθανό να επιταχύνει τη διαδικασία που ξεκίνησε το 2021 για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες είχαν υποβαθμιστεί σε επίπεδο επιτετραμμένου το 2013. Ωστόσο, ο el-Sisi εξέδωσε διάταγμα την Τρίτη που καθορίζει μονομερώς τα δυτικά θαλάσσια σύνορα της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ Αιγύπτου και Λιβύης. «Τα σύνορα των χωρικών υδάτων της Αιγύπτου ξεκινούν από το χερσαίο σημείο αιγυπτιακής-λιβυκής συνόρων Νο. 1 για απόσταση 12 ναυτικών μιλίων φτάνοντας στο σημείο Νο. 8, και έτσι η δυτική θαλάσσια συνοριακή γραμμή της Αιγύπτου εκτοξεύεται από το σημείο Νο. 8 προς την κατεύθυνση του βορρά », το προεδρικό διάταγμα δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει σχολιάσει ακόμη το διάταγμα. Υπό κανονικές συνθήκες, η Τουρκία θα έπρεπε να είχε αντιδράσει σθεναρά καθώς το διάταγμα παραβιάζει το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», που καθορίζει στο μέγιστο τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας. Γιατί λοιπόν η Τουρκία προτιμά να σιωπά για αυτό το διάταγμα, που καθιστά αμφιλεγόμενη βάσει του διεθνούς δικαίου τη συμφωνία για την οριοθέτηση της τουρκο-λιβυκής ΑΟΖ;

Η Τουρκία και η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεννόησης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο το 2019. Σύμφωνα με το ΜΣ, τα μέρη συμφώνησαν στη γραμμή οριοθέτησης της ΑΟΖ, με την περιοχή νότια και νοτιοδυτικά της οριοθέτησης που αποτελεί τη Λιβυκή ΑΟΖ. Η Ελλάδα και η Αίγυπτος αντιτάχθηκαν σε αυτό το Μνημόνιο Συνεννόησης, χαρακτηρίζοντάς το παράνομο και παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα υποστήριξε ότι παραβίαζε την ΑΟΖ της και ιδιαίτερα αυτή της Κρήτης. Ως εκ τούτου, το 2020, η Αίγυπτος και η Ελλάδα υπέγραψαν συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο. Στην Ελλάδα, διπλωμάτες είπαν ότι η συμφωνία ουσιαστικά ακύρωσε το ΜΣ μεταξύ Τουρκίας και GNA.

Η επιθετική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, που περιγράφεται ως καταναγκαστική διπλωματία, στην ανατολική Μεσόγειο υπό το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας, που καθορίζει τα όρια της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο με μαξιμαλιστική προσέγγιση, είχε ως αποτέλεσμα την αυξανόμενη απομόνωση της Τουρκίας στην Ανατολή.

Νιώθοντας πολύ μόνη στην περιοχή, η Τουρκία εγκατέλειψε το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας κάνοντας μια ριζική αλλαγή πολιτικής στην ανατολική Μεσόγειο όταν η ΕΕ απείλησε με κυρώσεις τον Δεκέμβριο του 2020. Η Τουρκία ανέστειλε τις σεισμικές έρευνες και τις γεωτρήσεις της σε αμφισβητούμενες περιοχές στην ανατολική Μεσόγειο από τον Μάρτιο του 2021 Δεν έχει στείλει σκάφη σεισμικής έρευνας δυτικά του 28ου μεσημβρινού ανατολικά, το ανατολικό όριο της συνθήκης που υπογράφηκε μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας.

Η Τουρκία καταβάλλει προσπάθειες για τη βελτίωση των σχέσεων με την Αίγυπτο από το 2021 και έχει ξεκινήσει πρωτοβουλίες για την εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων με την Αίγυπτο. Οι σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας έγιναν τεταμένες το 2013 μετά την ανατροπή του εκλιπόντος προέδρου της Μουσουλμανικής Αδελφότητας της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος υποστηρίχθηκε από την κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν.

Δεν σημειώθηκε πρόοδος σε δύο γύρους διερευνητικών συνομιλιών με επικεφαλής τους αναπληρωτές υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Τουρκίας σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των σχέσεων, καθώς οι δύο χώρες υποστηρίζουν διαφορετικές πολιτικές ομάδες στη Λιβύη.

Στις 3 Οκτωβρίου 2022 η Τουρκία και η Λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) υπέγραψαν συμφωνία για την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ύδατα της Μεσογείου Θάλασσας που η Άγκυρα και η Τρίπολη είχαν διεκδικήσει ως αποκλειστικές οικονομικές ζώνες στο ΜΣ του 2019 Λιβύης-Τουρκίας. Η κατάσταση έφτασε στα άκρα και ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry είπε ότι ο διάλογος μεταξύ της Αιγύπτου και της Τουρκίας για την εξομάλυνση των σχέσεων είχε ανασταλεί, επειδή οι τουρκικές πρακτικές στην εμπλεκόμενη από συγκρούσεις Λιβύη παρέμειναν αμετάβλητες. Όμως, η απροσδόκητη χειραψία μεταξύ του Ερντογάν και του Σίσι στην τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ έχει επανεκκινήσει τη διαδικασία ομαλοποίησης.

Βλέποντας την πορεία των σχέσεων μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας, η πλευρά που πρέπει να κάνει παραχωρήσεις είναι η κυβέρνηση Ερντογάν. Γνωρίζοντας ότι η Αίγυπτος είχε το πάνω χέρι έναντι της Τουρκίας, ο Σίσι εκμεταλλεύτηκε τη θετική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε μετά από χειραψία με τον Ερντογάν στη Ντόχα και εξέδωσε προεδρικό διάταγμα για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων της χώρας του με τη Λιβύη, που ερμηνεύεται ως συμπληρωματική ενέργεια προς την Ελλάδα. -Συμφωνία ΑΟΖ Αιγύπτου. Η Αίγυπτος στόχευε επίσης με αυτό το διάταγμα να αποτρέψει την Τουρκία από την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου με τη Λιβύη και έκανε το μνημόνιο συμφωνίας για την ΑΟΖ Τουρκίας-Λιβύης αμφιλεγόμενο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η επανεκκίνηση της διαδικασίας εξομάλυνσης με την Αίγυπτο, η Τουρκία δεν έδειξε καμία αντίδραση στο διάταγμα. Ως αποτέλεσμα, ο Σίσι είπε «στοπ» στο Blue Homeland στην ανατολική Μεσόγειο.

* Ο Fatih Yurtsever είναι πρώην αξιωματικός του ναυτικού στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Χρησιμοποιεί ψευδώνυμο για λόγους ασφαλείας.

………………………………………………………….

Σχετικά …

Επέκταση της ΑΟΖ. Τώρα είναι η ώρα να γίνει, δήλωσε ο επ. αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ε. Αποστολάκης

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο περί ΑΟΖ , οι γραμμές των ορίων της ελληνικής ΑΟΖ , περικλείουν τον θαλάσσιο χώρο με το ανοικτό χρώμα ! Αυτά είναι τα πραγματικά όρια, όπως έχουν σημειωθεί από την αρχή και βάσει αυτών οριοθέτησε την ΑΟΖ της και η Κύπρος !

………………………………………………………………………………………………….