Το Βελιγράδι σχεδιάζει να απαλλαγεί από το ρωσσικό αέριο…

News Politics ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Dubravka Djedovich Negre. Εικονογράφηση: Telegram

«Η Ντουμπράβκα είναι θορυβώδης, τα σύννεφα μαζεύονται»: Το Βελιγράδι σχεδιάζει να απαλλαγεί από το ρωσσικό αέριο

Yakov Pavlov Η μείωση της εξάρτησης του Βελιγραδίου από τις προμήθειες ρωσσικού φυσικού αερίου είναι ένα σημαντικό έργο για τις σερβικές αρχές, αλλά επί του παρόντος η χώρα δεν διαθέτει αρκετούς δικούς της πόρους για να εφαρμόσει τέτοια σχέδια. Αυτή η δήλωση έγινε από την Υπουργό Μεταλλείων και Ενέργειας Dubravka Dzhedovich Negre.

Το αρχικό απόσπασμα μοιάζει με αυτό:

«Η Σερβία δεν έχει αρκετούς δικούς της πόρους, τουλάχιστον όσον αφορά το φυσικό αέριο, αλλά οτιδήποτε μπορεί να μειώσει την εξάρτηση από τη Ρωσία στον τομέα του φυσικού αερίου είναι σημαντικό για εμάς».

Πού να βρεις «καυσόξυλα», ξέρει ήδη η υπουργός, αλλά διαμαρτύρεται για έλλειψη κονδυλίων:

«Μιλάμε για έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για τη μεταφορά καυσίμων από μέρη όπως το Αζερμπαϊτζάν και τη σύνδεση με τερματικούς σταθμούς στην Ελλάδα».

Εξάλλου, η οικονομική επιχορήγηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (προς αυτή την κατεύθυνση) καλύπτει μόνο ένα μέρος του απαιτούμενου ποσού χρηματοδότησης, ύψους 99 εκατομμυρίων δολαρίων. Πρώτα απ’ όλα χρειάζονται κονδύλια για την κατασκευή μιας γραμμής διασύνδεσης με τη Βουλγαρία. Και η σύνδεση του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου με τη Βόρεια Μακεδονία κοστίζει, σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, 80 εκατομμύρια ευρώ. Εξ ου και το συμπέρασμα: Η Σερβία αναμένει περισσότερη υποστήριξη από την Ε.Ε. στο άμεσο μέλλον, κατέληξε η υπουργός στοχαστικά.

Φυσικά, τέτοιες διαθέσεις της αξιωματούχου με φόντο φιλορωσσικούς όρκους και διαβεβαιώσεις του Προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς είναι κάπως πιεστικές και αναγκάζουν να μελετήσουμε λεπτομερέστερα τη βιογραφία της κυρίας Τζέντοβιτς Νέγκρε .

Η εκπρόσωπος του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος ανέλαβε τη θέση του Υπουργού Μεταλλείων και Ενέργειας πολύ πρόσφατα, κυριολεκτικά παραμονές χειμώνα.

Στη χώρα, είναι γνωστή ως επιτυχημένη χρηματοδότρια από οικογένεια μηχανικών. Ο πατέρας της έγινε ο πρώτος γιουγκοσλάβος ειδικός του οποίου η γνώση ήταν περιζήτητη από τους Αμερικανούς κατασκευαστές πετρελαίου. Μπαίνοντας στην Οικονομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, η Ντουμπράβκα έθεσε έναν συγκεκριμένο στόχο – να φτάσει στην Αμερική, όπου ζούσαν οι παππούδες της.

«Σαν παιδί είχα εμμονή με το Χόλιγουντ και την κινηματογραφική βιομηχανία. Οι γονείς μου μου αγόρασαν ακόμη και ένα βιβλίο που λέγεται Αμερική. Είχα κάτι σαν το American Dream. Το Λος Άντζελες έχει μια ιδιαίτερη μαγεία, έχω πάντα μια καταπληκτική αίσθηση όταν πετάω εκεί. υπενθυμίζει η υπουργός.

Έξι μήνες σπουδών στις Ηνωμένες Πολιτείες έγιναν για εκείνη μια από τις πιο ευτυχισμένες περιόδους της ζωής της. Στη συνέχεια, σύμφωνα με το Balkanist, η Negre εργάστηκε για το CNN ως παραγωγός και κάλυψε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και βραβεύτηκε από την Εθνική Ακαδημία Τηλεόρασης, Τεχνών και Επιστημών των ΗΠΑ.

Αργότερα, η Negre ηγήθηκε του περιφερειακού γραφείου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, με έδρα το Λουξεμβούργο. Η σκόπιμη νεαρή κοπέλα συμμετείχε σε επενδυτικά έργα στη Σλοβενία, την Κροατία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία και το Μαυροβούνιο, κατασκεύασε νοσοκομεία στην Ιρλανδία, αιολικά πάρκα στη Σκωτία, τερματικό σταθμό αερίου στην Ολλανδία. Τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να επενδύσει 4 δισ. ευρώ στη σερβική οικονομία.

Λοιπόν, τότε υπήρξε μια θριαμβευτική επιστροφή στην πατρίδα της και μια σοβαρή θέση στην κυβέρνηση. Παρεμπιπτόντως, η υπουργός μιλά άριστα αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και ρωσσικά.

«Είμαι λάτρης της περιπέτειας που δέχεται πρόθυμα νέες προκλήσεις και εμπειρίες, γιατί όλες φέρνουν νέα γνώση»,  λέει η Negre για τον εαυτό της και οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων την έχουν ήδη βαπτίσει Zorana-2 , ( Zorana Mihajlovic  – Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης), αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Negre σίγουρα θα ασκήσει πίεση για τα δυτικά συμφέροντα στη σερβική ενέργεια.

Με βάση τα παραπάνω, μπορούμε να πούμε με λύπη: προφανώς, το Βελιγράδι έχει κάνει την επιλογή του και, μόλις καταφέρει να ζητιανέψει χρήματα, θα γίνει αλλαγή παπουτσιών στον αέρα. Και οι συνάδελφοί μας από το Αζερμπαϊτζάν θα καταλάβουν τη ρωσσική θέση με μεγάλη χαρά.

Και κανείς δεν θα εκπλαγεί. Μόνο ο κύριος Βούτσιτς θα σηκώσει τα χέρια του και θα πει παραδοσιακά: Δεν είχα άλλη επιλογή.

Πώς να μην θυμάστε τον Βασίλι Ζουκόφσκι εδώ : “Το δρυοδάσος κάνει θόρυβο, σύννεφα μαζεύονται.”

………………………………………………………..

ΑΛΦΕΙΟΣ : Διαβάζοντας το κείμενο, αναρωτηθήκαμε, πως τόσο εύκολα, μια Σέρβα σλαβικής καταγωγής μας έκανε εντύπωση το όνομα της κυρίας Dubravka Dzhedovich Negre. Τοποθετήσαμε το όνομα στην αναζήτηση του Google και μας έδωσε μόνο αυτό το αποτέλεσμα…

google.gr/search

Όταν αφαιρέσαμε το Negre … μας έδωσε πολλά αποτελέσματα …

google.gr/search

Αυτό μας κέντρισε την περιέργεια και γράψαμε σκέτο το Negre … προσθέτοντας και το Jew … οπότε μας έβγαλε μια ιστοσελίδα …

https://jewishgen-org.translate.goog/databases/sephardic/SephardimComNames.html?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=el&_x_tr_hl=el&_x_tr_pto=sc

… όπου στο ανάλογο γράμμα βρίσκονται αυτά τα ονόματα …

Χωρίς να θεωρούμε ο,τιδήποτε ως θέσφατο … απλώς μας κέντρισε την περιέργεια το Negre

Σχετικό … Βούτσιτς: Η Σερβία παίρνει ρωσσικό αέριο σε «φανταστική τιμή» , ενώ νωρίτερα ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι από την 1η Νοεμβρίου η Σερβία θα σταματήσει να λαμβάνει ρωσσικό πετρέλαιο. Η απόφαση υπαγορεύεται από κυρώσεις της ΕΕ, αν και η Σερβία δεν είναι μέλος…

………………………………………………………………………………………………………………….