Αφρική. Η Μπουρκίνα Φάσο κάλεσε τον πρέσβη της Γκάνας για την δήλωση του προέδρου Akufo Addo για τον Wagner.

News ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η Μπουρκίνα Φάσο καλεί τον απεσταλμένο της Γκάνας για την αξίωση του προέδρου Akufo Addo για τον Wagner
Ο πρόεδρος της Γκάνας Nana Akufo-Addo συναντά τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken…   –   Πνευματικά δικαιώματα © africanews Mandel Ngan/AP

Η Μπουρκίνα Φάσο κάλεσε τον πρέσβη της Γκάνας για την δήλωση του προέδρου Akufo Addo για τον Wagner.

Σύμφωνα με το africanews, η Μπουρκίνα Φάσο κάλεσε τον πρεσβευτή της Γκάνας την Παρασκευή για να εκφράσει την “αποδοκιμασία” της μετά την δήλωση της προέδρου της Γκάνας Nana Akufo-Addo ότι η Ουαγκαντουγκού, (πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο) , είχε “κάνει συμφωνία” με τη ρωσική παραστρατιωτική ομάδα Wagner.

«Ο Αντιπρόσωπος Υπουργός αρμόδιος για την Περιφερειακή Συνεργασία, Karamoko Jean Marie Traoré εξέφρασε την αποδοκιμασία της κυβέρνησης της Burkinabè για αυτές τις δηλώσεις του αρχηγού του κράτους της Γκάνας», αναφέρει ένα δελτίο τύπου από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Αυτές οι δηλώσεις είναι «σοβαρές και ανακριβείς», πρόσθεσε μια κυβερνητική πηγή που πήρε συνέντευξη από το Γαλλικό Πρακτορείο, η οποία διευκρίνισε ότι ο πρέσβης της Μπουρκιναμπέ που εδρεύει στην Άκρα έχει επίσης ανακληθεί για διαβουλεύσεις. Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε από κυβερνητική πηγή της Γκάνας.

Την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στις Ηνωμένες Πολιτείες με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ο πρόεδρος της Γκάνας Ακούφο-Άντο διαβεβαίωσε ότι η Μπουρκίνα Φάσο είχε “συνάψει μια συμφωνία για να χρησιμοποιήσει, όπως το Μάλι, δυνάμεις του Βάγκνερ”.

«Πιστεύω ότι τους παραχωρήθηκε μια νάρκη στα νότια της Μπουρκίνα ως μορφή πληρωμής για τις υπηρεσίες τους», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι σύμφωνα με τον ίδιο «οι Ρώσοι μισθοφόροι βρίσκονται στα βόρεια σύνορα» της Γκάνας.

Κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό, ο πρεσβευτής της Γκάνας, Boniface Gambila Adagbila, διαβεβαίωσε ότι τα λόγια του προέδρου του «δεν είχαν σκοπό να καταδικάσουν την Μπουρκίνα Φάσο, ούτε να σπείρουν αμφιβολίες στο μυαλό των ανθρώπων», σύμφωνα με τα πρακτικά της συνάντησης. που δημοσιεύθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών της Μπουρκιναμπέ.

«Η πρόθεση ήταν πάνω από όλα να προσελκύσουμε την προσοχή των εταίρων για να προκαλέσουμε μεγάλο ενδιαφέρον στη Μπουρκίνα Φάσο», πρόσθεσε ο πρέσβης, όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου.

Σε απάντηση, ο υπουργός Τραορέ έκρινε ότι «η Γκάνα θα μπορούσε να έχει πραγματοποιήσει ανταλλαγές με τις αρχές της Μπουρκιναμπέ για το θέμα της ασφάλειας προκειμένου να έχει τις σωστές πληροφορίες».

Σε πολλές γαλλόφωνες αφρικανικές χώρες, η Μόσχα ηγείται μιας ενεργού εκστρατείας επιρροής, ιδιαίτερα στα κοινωνικά δίκτυα και χαίρει αυξανόμενης λαϊκής υποστήριξης όταν η Γαλλία, μια πρώην αποικιακή δύναμη, υβρίζεται όλο και περισσότερο εκεί.

Αρκετές χώρες κατηγορούν τη χούντα στην εξουσία στο Μάλι ότι χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες του Βάγκνερ, που φημίζεται ότι είναι κοντά στο καθεστώς της Μόσχας, κάτι που αρνείται ο Μπαμάκο.

Το ζήτημα μιας πιθανής προσέγγισης με τη Ρωσία έχει προκύψει και στη Μπουρκίνα Φάσο μετά το πραξικόπημα της 30ης Σεπτεμβρίου, το δεύτερο μέσα σε οκτώ μήνες, που έφερε στην εξουσία τον λοχαγό Ιμπραήμ Τραορέ, ενώ η χώρα παλεύει να αντεπεξέλθει. σε επαναλαμβανόμενες θανατηφόρες επιθέσεις των τζιχαντιστών από το 2015.

Τη Δευτέρα, ο Πρωθυπουργός της Μπουρκινάμπε Απολινέρ Κιλέμ ντε Τεμπέλα συναντήθηκε στη Μόσχα με τον Ρώσο Υφυπουργό Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ για να συζητήσουν «θέματα προτεραιότητας για την ενίσχυση των σχέσεων» μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με δήλωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. ξένο.

Ερωτηθείς για αυτό το ταξίδι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Μπουρκιναμπέ αρνήθηκε να σχολιάσει. Ο κ. Kyélem de Tembela δήλωσε στα τέλη Οκτωβρίου ότι δεν αποκλείει να επανεξετάσει τις «σχέσεις» της χώρας του με τη Ρωσία.

“Θα προσπαθήσουμε, όσο το δυνατόν περισσότερο, να διαφοροποιήσουμε τις εταιρικές μας σχέσεις έως ότου βρούμε τη σωστή φόρμουλα για τα συμφέροντα της Μπουρκίνα Φάσο. Αλλά δεν θα υπάρχει θέμα να αφήσουμε τους εαυτούς μας να κυριαρχούνται από έναν εταίρο, όποιος κι αν είναι”, είχε πει στα μέσα Νοεμβρίου.

……………………………………………

Σχετικά …

Ρωσσικές σημαίες υψώνονται στη Δυτική Αφρική !! Η Γαλλία διώχνεται από την Μπουρκίνα Φάσο 

Αφρική. Ο γαλλικός στρατός εγκατέλειψε το Μάλι μετά τον τερματισμό των αμυντικών συμφωνιών με τη Γαλλία

Νιγηρία. Πετρέλαιο βαμμένο με αίμα και Μπόκο Χαράμ, όπως η Αλ Κάιντα του Μπιν Λάντεν που τον προετοίμασε ο “Μίστερ Βρόμικος”

Γερμανία: Το Βερολίνο αναστέλλει την στρατιωτική αποστολή στο Μαλί…

Και μια σάτιρα … Ο ΚΟΥΛΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΦΑΡΑΩ ΣΤΗΝ ΟΥΑΓΚΑΝΤΟΥΓΚΟΥ !!! ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΑ social media ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΖΕΙ λαϊκ…

……………………………………………………………………………………………….