Η αντίδραση της ΕΕ στις στρεβλωτικές επιδοτήσεις των ΗΠΑ «Inflation Reduction Act»

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΗ Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι ευρωβουλευτές θα θέσουν ερωτήματα στο Συμβούλιο και την Επιτροπή σχετικά με το πώς η ΕΕ χειρίζεται τις τεράστιες φοροελαφρύνσεις που θέτουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες σε μειονεκτική θέση.

Η νομοθεσία των ΗΠΑ περί μείωσης του πληθωρισμού «Inflation Reduction Act (IRA)» αποσκοπεί στην οικοδόμηση μιας νέας πράσινης οικονομίας με τη χορήγηση επιδοτήσεων και φορολογικών πιστώσεων ύψους περίπου 350 δισ. ευρώ σε εταιρείες που παράγουν προϊόντα είτε χρησιμοποιώντας αμερικανικό εξοπλισμό, είτε εντός των ΗΠΑ, από την 1η Ιανουαρίου 2023. Οι κανόνες αυτοί θα λειτουργήσουν εις βάρος των ευρωπαίων κατασκευαστών και ενδέχεται να παραβιάζουν τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Οι ευρωβουλευτές ίσως προτείνουν να επανασχεδιαστούν οι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, ώστε να δοθεί χρηματοδότηση από την ΕΕ στην ευρωπαϊκή βιομηχανία, ή να υποβληθεί καταγγελία στον ΠΟΕ.

Σε πρόσφατες συζητήσεις, αρκετοί ευρωβουλευτές της επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου επέκριναν το μέτρο ως στρεβλωτικό για το εμπόριο και τον ανταγωνισμό. Μετά από την πρόσφατη συνάντηση ΕΕ-ΗΠΑ, η ΕΕ εξέφρασε την προσδοκία* ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν εποικοδομητικά τις ανησυχίες της.

Συζήτηση: Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου

Διαδικασία: Δηλώσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής

Πηγή:Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Σχετικό θέμα:

*Ακήρυχτος πόλεμος ΕΕ – ΗΠΑ για τις πράσινες τεχνολογίες-και όχι μόνο- . ΕΣ ΑΥΡΙΟΝ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ

Πάλι μας δουλεύουν τα αμερικανάκια…τι λέει ο Πάιατ και μερικοί χαζεύουν….