Πάλι μας δουλεύουν τα αμερικανάκια…τι λέει ο Πάιατ και μερικοί χαζεύουν….

Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, μίλησε στο Ετήσιο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο της Capital Link με τίτλο “Sustaining Growth & Investment Momentum”.

Ο υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι: «Με τον Inflation Reduction Act, οι ευκαιρίες αφθονούν στον ελληνικό ενεργειακό τομέα»

Πλάκα κάνει ο τύπος…μα γι αυτόν ακριβώς τον λόγο βρίσκεται σε οικονομικοβιομηχανικό πόλεμο για την προσέλκυση πράσινων τεχνολογιών ΗΠΑ και Ευρώπη, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση, με το πακέτο των 369 δισ. δολαρίων, που προβλέπονται από το Νόμο για τη Μείωση του Πληθωρισμού (Inflation Reduction Act ή IRA) πάει κόντρα στα ευρωπαϊκά συμφέροντα.

….Υπάρχουν πολλά εξαιρετικά παραδείγματα ελληνικής πρωτιάς στην ενεργειακή μετάβαση, από την τολμηρή απόφαση του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη να επιταχύνει τη σταδιακή κατάργηση του λιγνίτη, μέχρι το πρωτοποριακό παράδειγμα του έργου υδρογόνου Green HiPo της Advent Technologies στη Βοστώνη και την αύξηση των επενδύσεων αιολικήςενέργειας από αμερικανικές εταιρείες όπως η 547 Energy και η Ameresco. Εν τω μεταξύ, η ελληνική εταιρεία μπαταριών Sunlight επεκτείνει τις παραγωγικές της δραστηριότητες στις ΗΠΑ για να προμηθεύσει την ακμάζουσα αγορά αποθήκευσης ενέργειας και η Hellenic Cables επενδύει σε ένα αναξιοποίητο εργοστάσιο παραγωγής στο Μέριλαντ που θα δημιουργήσει παρόμοιες εγκαταστάσεις στην Κόρινθο. Αυτές οι διατλαντικές επενδύσεις καταδεικνύουν πώς η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια είναι επωφελής για όλες τις οικονομίες μας και για τον πλανήτη.  Περισσότερα

Ο νοών….νοείτω…