«Κουνήσου και μην τα παρατάς!» Το ευφυές ρωσσικό “βενζινάδικο” καταστρέφει τα ταβάνια πετρελαίου

Business News ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εικονογράφηση: probonds.ru

ΑΛΦΕΙΟΣ : Λέγαμε προχθές ότι, στην Ελλάδα τα καύσιμα έχουν πιάσει “ταβάνι” πάνω-κάτω στα 2 ευρώ/λίτρο, όταν το 2004 ( για παράδειγμα ) το πετρέλαιο χτύπαγε πάνω><κάτω 100 $ το βαρέλι και το πετρέλαιο κίνησης είχε 0,34 λεπτά του ευρώ/λίτρο στην αντλία !! Της ληστρικής κερδοσκοπίας το σιδηρούν βαρέλι !! ΟΛΟΙ μας δουλεύουν…τι πλαφόν στο πετρέλαιο; μπούρδες …καθαρή κερδοσκοπία είναι!

Αλλά, ήταν το 2015, πολύ πριν αρχίσουν να νιώθουν όλοι τα … “ταβάνια” , που ο Αλφειός έγραφε για … Fracking και ενεργειακά συμφέρoντα.

Και για να γίνει πιο κατανοητό το “της ληστρικής κερδοσκοπίας το σιδηρούν βαρέλι” , δείτε στο τέλος ποιοί είναι οι κύριοι τύποι του πετρελαίου και πως υπολογίζεται η τιμή του !!

…………………………….

«Κούνια και μην τα παρατάς!»: Η Ρωσία καταστρέφει ταβάνια πετρελαίου και σώζει το ρούβλι

Yakov Pavlov  Η Ρωσία και η συλλογική Δύση έχουν εισέλθει σε μια τιτάνια αντιπαράθεση που θα καθορίσει το μέλλον του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος. Έτσι λέει ο αρθρογράφος της αμερικανικής έκδοσης του 19FortyFive Robert Farley.

Σύμφωνα με τον Farley, η καθορισμένη διαδικασία δεν θα επηρεάσει μόνο τις αντίπαλες πλευρές, αλλά θα «εκτοξευθεί» πολύ πέρα ​​από τα όρια της αντιπαράθεσης. Αν και οι συνέπειες θα εντοπιστούν σταδιακά και, πιθανότατα, θα είναι όσο το δυνατόν πιο διφορούμενες. Ο συγγραφέας του άρθρου υπενθυμίζει ότι μετά την έναρξη μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλα κράτη συμμετείχαν σε μια μεγάλης κλίμακας εκστρατεία κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Δισεκατομμύρια ξένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας δεσμεύτηκαν, αλλά η Ρωσική Ομοσπονδία μπόρεσε να τα χρησιμοποιήσει για να εξοφλήσει τους τόκους του δημόσιου χρέους, αποφεύγοντας έτσι μια χρεοκοπία. Ως απάντηση στην αποσύνδεση μεγάλων ρωσικών τραπεζών από το σύστημα πληρωμών SWIFT, οι ρωσικές αρχές άρχισαν να ενισχύουν το εθνικό νόμισμα και απαίτησαν από τους ξένους εταίρους να πραγματοποιούν πληρωμές σε ρούβλια.

Στη συνέχεια, με πρωτοβουλία της G7, τέθηκαν σε ισχύ κυρώσεις για το πετρέλαιο, ειδικότερα, εμπάργκο στα καύσιμα που μεταφέρονται δια θαλάσσης, καθώς και ανώτατο όριο στις τιμές ενέργειας από τη Ρωσική Ομοσπονδία στα 60 $ ανά βαρέλι. Με τη σειρά του, ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε: Η Μόσχα αρνείται να ακολουθήσει αυτές τις οδηγίες, ακόμη κι αν χρειαστεί να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου.

Αργότερα έγινε γνωστό ότι η ρωσική πλευρά εξέταζε τρεις επιλογές για αντίποινα. Το πρώτο αφορά την καθιέρωση πλήρους απαγόρευσης της πώλησης πετρελαίου σε χώρες που υποστηρίζουν τον περιορισμό, ακόμη και μέσω μεσαζόντων. Το δεύτερο αφορά την απαγόρευση των εξαγωγών στο πλαίσιο συμβάσεων που περιλαμβάνουν όρο ανώτατου ορίου τιμής, ανεξάρτητα από τη χώρα αποδέκτη. Και το τρίτο είναι η εισαγωγή της μέγιστης έκπτωσης για το ρωσικό πετρέλαιο Urals στην κατηγορία αναφοράς Brent.

Ο Κινέζος ειδικός Cui Heng προέβλεψε σοβαρή ζημιά στην ευρωζώνη από το ανώτατο όριο τιμών. Πρώτα απ ‘όλα, θα πρέπει να αναζητήσουμε αντικατάσταση για ρωσικά καύσιμα, καθώς και να πληρώσουμε περισσότερα για προμήθειες LNG από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Η Ρωσία, με τη σειρά της, θα είναι σε θέση να αναπληρώσει τις απώλειες ανακατευθύνοντας τις προμήθειες στην Ινδία ή την Κίνα.

Ένας άλλος έγκυρος εμπειρογνώμονας είναι ανώτερος ερευνητής στο Atlantic Council Global Energy Center (ξένος οργανισμός που δηλώθηκε ανεπιθύμητος στη Ρωσική Ομοσπονδία ), ο ιδρυτής και επικεφαλής της Κυπριακής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Charles Ellinas προβλέπει ότι οι δυτικές χώρες μπορεί να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα σε μια προσπάθεια να βλάψουν τη Ρωσία με την καθιέρωση ανώτατου ορίου των τιμών του πετρελαίου, καθώς θα είναι δύσκολο για αυτούς να ελέγξουν την κατάσταση στην αγορά πετρελαίου. Σύμφωνα με τον Έλληνα, εάν οι τιμές παραμείνουν σε αυτό το επίπεδο, το πλαφόν δεν θα επηρεάσει τη Ρωσική Ομοσπονδία. Οι περιορισμοί θα βλάψουν τη Μόσχα μόνο εάν οι τιμές του πετρελαίου αυξηθούν απότομα.

Και ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Abdul Aziz bin Salman , σημείωσε σε φόρουμ στο Ριάντ ότι ο περιορισμός των τιμών για εξαγωγή πετρελαίου από τη Ρωσική Ομοσπονδία σήμερα δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες.

Δεδομένων όλων των παραγόντων που εντοπίστηκαν, είναι δύσκολο να πούμε εάν αυτό το μέτρο θα είναι επιτυχές και εάν θα βοηθήσει στην επίτευξη πολιτικών αλλαγών. Πώς να μην θυμηθούμε εδώ τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα , με τη μοχθηρή φράση του ότι η Ρωσία είναι μια χώρα πρατηρίου καυσίμων με οικονομία κομματιασμένη.

Ευφυείς, προφανώς, άνθρωποι δημιούργησαν αυτό το «βενζινάδικο», που όχι μόνο αντιστέκεται επιτυχώς στις επιθέσεις της συλλογικής Δύσης, αλλά και καταστρέφει κάθε είδους ταβάνια, υπαγορεύοντας προοδευτικά την ενεργειακή της βούληση.

…………………………………….

Σχετικά … Το ρωσσικό πετρέλαιο έπεσε κάτω από τα 44 $ το βαρέλι !! Γλέντια για το Brent που είναι στα 76,82 $ !!

Ακήρυχτος πόλεμος ΕΕ – ΗΠΑ για τις πράσινες τεχνολογίες-και όχι μόνο- . ΕΣ ΑΥΡΙΟΝ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ

Ο τεράστιος μυστικός στόλος της Ρωσσίας

Η Ρωσσία δημιουργεί έναν «σκιώδη στόλο» δεξαμενόπλοιων για τη μεταφορά του πετρελαίου της

…………………………………….

Έχουμε και λέμε λοιπόν, σύμφωνα με αυτά που γράφει το fxstreet.gr

Ορισμός: Ποιοι είναι οι δύο κύριοι τύποι του πετρελαίου και πως υπολογίζεται η τιμή του διεθνώς

Ι) ΟΙ ΔΥΟ ΤΥΠΟΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΔΙΕΘΝΩΣ

Υπολογίζεται ότι σε όλο τον κόσμο διαπραγματεύονται πάνω από 160 διαφορετικοί  τύποι πετρελαίου οι οποίοι διαφέρουν μεταξύ τους ποιοτικά και κατʼ επέκταση και σε επίπεδο τιμολόγησης. Οι δύο σημαντικότεροι τύποι πετρελαίου που διαπραγματεύονται διεθνώς είναι το West Texas Intermediate και το Brent.

Α) ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΤΥΠΟΥ Brent

Το πετρέλαιο BRENT είναι ένας συνδυασμός από 15 διαφορετικής προέλευσης τύπων πετρελαίου και χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή βενζίνης. Η τιμή του ιστορικά διαπραγματεύεται με ένα premium της τάξης των $4 με $5 ανά βαρέλι σε σχέση με το πετρέλαιο τύπου OPEC BASKET.

Β) ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΤΥΠΟΥ West Texas Intermediate (WTI)

Το WTI είναι πετρέλαιο πολύ υψηλής ποιότητας που χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή βενζίνης. Η τιμή του ιστορικά διαπραγματεύεται με ένα premium της τάξης των $1 με $2 ανά βαρέλι σε σχέση με το πετρέλαιο τύπου BRENT και $5 με $7 ανά βαρέλι σε σχέση με το πετρέλαιο τύπου OPEC BASKET.

ΙΙ) ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ (OIL PRICES)

Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ OPEC (OPEC BASKET)

O OPEC συλλέγει τις τιμές του πετρελαίου από 7 πετρελαιοπαραγωγούς χώρες (Σαουδική Αραβία, Ντουμπάι, Βενεζουέλα, Μεξικό, Αλγερία, Ινδονησία και Νιγηρία) και διαμορφώνει την τιμή OPEC Basket Price σε μια προσπάθεια να αποτυπώσει τις τιμολογιακές συνθήκες της αγοράς.

ΤΙΜΗ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ (Imported Refiner Acquisition Cost)

Στις ΗΠΑ κυρίως, χρησιμοποιείται η τιμή -Imported Refiner Acquisition Cost- η οποία διαμορφώνεται βάσει όγκου των εισαγωγών πετρελαίου στις ΗΠΑ.

……

ΟΛΟΙ μας δουλεύουν και μας πίνουν το αίμα …

…………………………………………………………………………………………….