Ένας DJ, ένας YouTuber και ένας K-pop ράπερ θα ταξιδέψουν στη Σελήνη με την πτήση της SpaceX

News ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η πτήση είναι προγραμματισμένη για το επόμενο έτος και θα είναι το πρώτο ταξίδι ανθρώπου στη Σελήνη από το 1972.

ΑΛΦΕΙΟΣ : “Oὐκοῦν τρισχίλιοι μὲν ἦσαν ἀπὸ γῆς στάδιοι μέχρι πρὸς τὴν σελήνην, ὁ πρῶτος ἡμῖν σταθμός· τοὐντεῦθεν δὲ ἐπὶ τὸν ἥλιον ἄνω παρασάγγαι που πεντακόσιοι· τὸ δὲ ἀπὸ τούτου ἐς αὐτὸν ἤδη τὸν οὐρανὸν καὶ τὴν ἀκρόπολιν τὴν τοῦ Διὸς ἄνοδος καὶ ταῦτα γένοιτ᾽ ἂν εὐζώνῳ ἀετῷ μιᾶς ἡμέρας…” Ικαρομένιππος ή Υπερνέφελος, σύγγραμμα του Λουκιανού του Σαμοσατέως !!

Ο Ικαρομένιππος ή Υπερνέφελος ανήκει στις “μενίππειες σάτιρες” του Λουκιανού, στις οποίες ο συγγραφέας μιμείται έργα του Μενίππου (κυνικού συγγραφέα του 3ου αι. π.Χ.) δίνοντάς τους διαλογική μορφή. Κύρια χαρακτηριστικά τους “τα φανταστικά ταξίδια, η σατιρική παρουσίαση των θεών των Ελλήνων, ο σαρκασμός απέναντι στη στενόμυαλη ανθρώπινη υπεροψία κάθε είδους” (H.-G. Nesselrath). Ως προς τη μορφή χαρακτηρίζονται από την ανάμειξη σοβαρού και αστείου (σπουδογέλοιον), έμμετρου και πεζού λόγου. Στον Ικαρομένιππο ο Μένιππος, κύριο πρόσωπο του έργου, αφηγείται σ΄ έναν φίλο του το ταξίδι που πραγματοποίησε στον ουρανό, χρησιμοποιώντας τη δεξιά φτερούγα ενός αετού και την αριστερή ενός γύπα. Στην πράξη του αυτή οδηγήθηκε από τη σύγχυση που του δημιούργησαν οι αντικρουόμενες απαντήσεις των φιλοσόφων σε ερωτήματα σχετικά με τον δημιουργό, την αρχή και τον προορισμό του σύμπαντος αλλά και τη φύση των ουρανίων σωμάτων και φαινομένων. Πέταξε πρώτα στη σελήνη, από όπου μπορούσε να παρακολουθήσει όλες τις πράξεις των ανθρώπων, και από εκεί στην κατοικία του Δία. Εκεί παρευρέθη σε ένα συμπόσιο των θεών, περιμένοντας την απάντηση του Δία στα ερωτήματά του. Στη συνέλευση ωστόσο των θεών το επόμενο πρωί, οι θεοί απαίτησαν την εξόντωση των ασεβών φιλοσόφων, η εκτέλεση της απόφασης ανεστάλη όμως από τον Δία για “του χρόνου”. Όσο για τον Μένιππο, αυτός όχι μόνο δεν έλαβε τις απαντήσεις που περίμενε, αλλά αντίθετα ο Δίας αποφάσισε να τον κατεβάσει ο Ερμής στη γη. Ο τελευταίος τον έπιασε από το αφτί και τον απέθεσε στον Κεραμεικό. Έτσι, το ταξίδι του Μένιππου στους αιθέρες, αντίστοιχο αναμφίβολα του ταξιδιού στον Κάτω κόσμο που περιγράφεται στο έργο του Λουκιανού Μένιππος ή Νεκυομαντεία, τελειώνει κυκλικά με την επιστροφή στον τόπο της αφετηρίας.

Στο απόσπασμα που ακολουθεί, (μετά το δημοσίευμα) , περιγράφεται η συνάντηση του Μένιππου με τη Σελήνη, η οποία του ζητά μια χάρη.

………………………………………

ΑΛΦΕΙΟΣ : Αναμένουμε, λοιπόν, τι ακριβώς θα αποκομίσει η στενόμυαλη ανθρώπινη υπεροψία κάθε είδους, από ένα ταξίδι γύρω από τη σελήνη, με κόστος κάποια δισεκατομμύρια δολάρια, όταν την ίδια στιγμή στον πλανήτη μας Δήμητρα, κάποιες δεκάδες παιδιά πεθαίνουν από πείνα κάθε δευτερόλεπτο …, επειδή δεν έχουν να φάνε ένα φαγητό που μπορεί να κοστίζει κάποιο δολάριο …

……………………………………….

Ένας διάσημος DJ, ένας ράπερ της K-pop κι ένας YouTuber επιλέχθηκαν για να ταξιδέψουν στην πρώτη ιδιωτική πτήση της SpaceX γύρω από τη Σελήνη.

Όπως αναφέρει το BBC, ο Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Yusaku Maezawa αποκάλυψε σε βίντεο που δημοσιοποίησε σήμερα (09/12), το πλήρωμα που θα τον συντροφεύσει κατά τη διάρκεια της διαστημικής πτήσης.

Η πτήση είναι προγραμματισμένη για το επόμενο έτος και θα είναι το πρώτο ταξίδι ανθρώπου στη Σελήνη από το 1972. Το διαστημικό σκάφος θα κάνει έναν κύκλο γύρω από το φεγγάρι, πλησιάζοντας σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από την επιφάνειά του. Το ταξίδι θα διαρκέσει οκτώ ημέρες.

Ο DJ Steve Aoki, ο ράπερ ράπερ της K-pop TOP (Choi Seung hyun) και ο YouTuber Everyday Astronaut (Tim Dodd) είναι ορισμένα από τα μέλη του πληρώματος της αποστολής dearMoon.

Ο Everyday Astronaut- ο οποίος έχει 1,4 εκατομμύρια ακολούθους στο YouTube -δήλωσε ότι δεν μπορούσε να πιστέψει ότι είχε επιλεγεί. Αποκάλυψε δε, ότι η ανακοίνωση της SpaceX το 2017 ότι θα έστελνε έναν πολίτη στο φεγγάρι, ήταν «ο λόγος που ξεκίνησα να κάνω βίντεο στο Youtube».

Τα άλλα μέλη της αποστολής dearMoon περιλαμβάνουν τον χορευτή και χορογράφο Yemi A.D από την Τσεχία, την φωτογράφο Rhiannon Adam από την Ιρλανδία, τον φωτογράφο άγριας ζωής Karim Iliya από το Ηνωμένο Βασίλειο, τον κινηματογραφιστή Brendan Hall από τις ΗΠΑ και τον ηθοποιό Dev Joshi από την Ινδία. Το εφεδρικό πλήρωμα απαρτίζουν η Αμερικανίδα ολυμπιονίκης του snowboard Kaitlyn Farrington και η Γιαπωνέζα χορεύτρια Miyu.

«Ελπίζω ότι ο καθένας από αυτούς θα αναγνωρίσει την ευθύνη που συνεπάγεται η έξοδος από τη Γη, το ταξίδι στο φεγγάρι και η επιστροφή», δήλωσε ο Maezawa.

«Θα κερδίσουν πολλά από αυτή την εμπειρία και ελπίζω ότι θα τη χρησιμοποιήσουν για να συνεισφέρουν στον πλανήτη, στην ανθρωπότητα».

Ωστόσο, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη δώσει άδεια για τον πύραυλο Starship της SpaceX με τον οποίο υποτίθεται ότι θα ταξιδέψει το πλήρωμα. Το σκάφος δεν έχει εγκριθεί καν για ένα τροχιακό ταξίδι γύρω από τη Γη. Μάλιστα, το Starship βρίσκεται καθηλωμένο στο Τέξας τους τελευταίους 18 μήνες. Όπως αναφέρει το BBC, ο επιχειρηματίας δεν αναφέρθηκε καθόλου σε αυτή την καθυστέρηση.

Πέρυσι, ο Maezawa ταξιδεψε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με έναν Soyuz πύραυλο. Το 2018, αποκαλύφθηκε ως ο πρώτος ιδιώτης επιβάτης που θα πετούσε γύρω από το φεγγάρι με σκάφος της SpaceX και είχε δηλώσει ότι θα χρηματοδοτούσε τις θέσεις άλλων οκτώ επιβατών. Το χρηματικό ποσό που πλήρωσε στην SpaceX δεν έχει αποκαλυφθεί, αλλά σύμφωνα με τον Ίλον Μασκ ήταν μεγάλο.

ΠΗΓΗ: BBC

ertnews.gr/

…………………………………..

[20] Ούτε ένα στάδιο δεν είχα ανέβει και η σελήνη «Μένιππε», μου λέει με φωνή γυναίκας, «σε παρακαλώ, μπορείς να με διευκολύνεις σε κάτι με τον Δία;» «Γιατί όχι;» της απάντησα, «φτάνει να μην είναι κάτι βαρύ που πρέπει να το μεταφέρω». «Μια απλή παραγγελία θα μεταφέρεις», είπε εκείνη, «μια παράκληση από μένα προς τον Δία· γιατί έχω απαυδήσει πια, Μένιππε, ν᾽ ακούω τα πολλά και φοβερά από τους φιλοσόφους που άλλη δουλειά δεν έχουν παρά να ασχολούνται συνεχώς μαζί μου, ποια είμαι, πόσο μεγάλη και για ποιο λόγο γίνομαι ημικυκλική ή μηνίσκος. Άλλοι απ᾽ αυτούς λένε πως κατοικούμαι, άλλοι πως κρέμομαι πάνω από τη θάλασσα σαν καθρέφτης κι άλλοι ό,τι φανταστεί ο καθένας τους, εκείνο μου προσάπτουν. Τελευταία μάλιστα έφτασαν να πουν ότι και το φως μου ακόμα δεν είναι γνήσιο, αλλά είναι κλοπιμαίο κι έρχεται από πάνω, από τον ήλιο, και άλλο δεν κοιτάζουν παρά πώς θα με βάλουν να μαλώσω με τον αδελφό μου, σαν να μην τους έφταναν όσα έχουν πει για τον ίδιο τον Ήλιο, πως τάχα είναι πέτρα και πυρωμένο σίδερο.

[21] Κι όμως, πόσα και πόσα δεν ξέρω εγώ γι᾽ αυτούς, πράξεις αισχρές και κατάπτυστες που κάνουν τη νύχτα εκείνοι που την ημέρα εμφανίζονται σοβαροί και ανδροπρεπείς, επιβλητικοί στο βλέμμα και στη μορφή, καμάρι των απλών πολιτών. Εγώ βέβαια δεν λέω λέξη, κι ας βλέπω όλ᾽ αυτά· γιατί δεν θεωρώ πρέπον να αποκαλύψωκαι να βγάλω στο φως τις νυκτερινές εκείνες ενασχολήσεις και την παρασκηνιακή ζωή του καθενός· ακόμα κι αν δω κάποιον να μοιχεύεται ή να κλέβει ή να αποτολμά οτιδήποτε άλλο από εκείνα που ευνοεί περισσότερο η νύχτα, απλώνω στη στιγμή σύννεφο και σκεπάζω το πρόσωπό μου για να μη δείξω στον κόσμο γέρους ανθρώπους να ντροπιάζουν την αρετή και το μακρύ τους γένι. Εκείνοι όμως καθόλου δεν διστάζουν να με κατασπαράζουν με τα λόγια τους και να με προσβάλλουν με κάθε τρόπο, ώστε, μα τη Νύχτα, πολλές φορές σκέφτηκα να μεταναστέψω όσο γίνεται μακρύτερα για να γλιτώσω από την κακογλωσσιά τους.

Θυμήσου λοιπόν να διαβιβάσεις όλ᾽ αυτά στον Δία και να προσθέσεις ότι μου είναι αδύνατο να μείνω στη θέση μου, εκτός αν εκείνος εξοντώσει τους φυσικούς και φιμώσει τους διαλεκτικούς και ανασκάψει τη Στοά και πυρπολήσει την Ακαδημία και σταματήσει τις συζητήσεις στους Περιπάτους· μόνο έτσι θα πάψουν να με μετράνε καθημερινά και θα μπορέσω να βρω ησυχία.»

(μετάφραση Αλόη Σιδέρη)

……………………………………………………………………………………………………..