Σήμερα η πανγερμανική ημέρα προειδοποίησης (Warntag)

Χωρίς κατηγορία

Σήμερα, η Γερμανία θα δοκιμάσει την ετοιμότητα της σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στη δεύτερη ετήσια “Warntag” της – και για πρώτη φορά θα συμπεριλάβει όλους τους κατόχους κινητών τηλεφώνων.

Σήμερα, πέμπτη στις 11 π.μ.(12 ώρα Ελλάδος), τόσο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση όσο και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων θα δοκιμάσουν το σύστημα αυτό για 45 λεπτά, προκειμένου να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι σε περίπτωση καταστροφής.

Για πρώτη φορά, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία θα στείλει μια προειδοποίηση σε όλους τους χρήστες κινητών τηλεφώνων χρησιμοποιώντας μια “εκπομπή κυψέλης”, την οποία θα λαμβάνουν χωρίς να χρειάζεται να είναι συνδεδεμένοι σε μια συγκεκριμένη εφαρμογή ή να ανήκουν σε έναν συγκεκριμένο πάροχο.

Γιατί η Γερμανία πρέπει να έχει μια ημέρα προειδοποίησης;

Η σημασία των συστημάτων συναγερμού αναδείχθηκε με την καταστροφή από τις πλημμύρες στα δυτικά κρατίδια της Ρηνανίας-Παλατινάτου και της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας τον Ιούλιο του 2021, όταν οι πολίτες δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως για τον επικείμενο κίνδυνο.

Στη συνέχεια, προέκυψε μια ευρεία συζήτηση σχετικά με το πώς θα μπορούσε να βελτιωθεί αυτό.

Επιπλέον, εν μέσω ενεργειακής κρίσης και πολέμου εντός της Ευρώπης, πολλοί άνθρωποι είναι επίσης σε επαγρύπνηση σχετικά με το τι θα έκανε η Γερμανία σε περίπτωση εκτεταμένης έκτακτης ανάγκης.

Η πρώτη Ημέρα Προειδοποίησης της Γερμανίας πραγματοποιήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2020, αλλά πολλοί παραπονέθηκαν ότι δεν ήταν ούτε αποτελεσματική ούτε αρκετά ευρείας εμβέλειας.

Τι ακριβώς ελέγχει η ημέρα προειδοποίησης στη Γερμανία;

Η ημέρα προειδοποίησης χρησιμοποιείται για να δοκιμαστούν τα διαθέσιμα συστήματα προειδοποίησης για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και καταστροφές και για να δοκιμαστούν οι τεχνικές διαδικασίες.

Είναι επίσης μια άσκηση για την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την εξοικείωσή τους με το τι συμβαίνει όταν οι αρχές σημάνουν συναγερμό.

Πώς ακριβώς λειτουργεί η εθνική ημέρα προειδοποίησης στη Γερμανία;

Θα ασκηθεί ένα σενάριο καταστροφής σε ολόκληρη τη Γερμανία, πράγμα που σημαίνει ότι θα επικρατεί μεγάλη ένταση από τις 11 π.μ. και μετά.

Θα ηχήσουν οι υπάρχουσες ή πρόσφατα εγκατεστημένες σειρήνες και φορτηγά με μεγάφωνα θα κυκλοφορούν στους δρόμους ορισμένων κοινοτήτων.

Ανακοινώσεις θα μεταδίδονται επίσης από τα τρένα, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Οι προειδοποιήσεις θα αναπαράγονται επιπλέον σε ιστότοπους μέσων ενημέρωσης στο Διαδίκτυο.

Θα εμφανίζονται σε ψηφιακές πινακίδες, για παράδειγμα στα κέντρα των πόλεων ή στους σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Το μήνυμα θα διαδοθεί επίσης μέσω εφαρμογών προειδοποίησης. Επιπλέον, μια δοκιμαστική προειδοποίηση του υψηλότερου επιπέδου θα αποσταλεί σε κινητά τηλέφωνα σε εθνικό επίπεδο μέσω “εκπομπής κυψέλης”.

Πώς λειτουργεί η δοκιμαστική προειδοποίηση μέσω εκπομπής κυψέλης;

Το σύστημα μεταδίδεται μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας, χρησιμοποιώντας πολύ λίγα δεδομένα και φτάνοντας στους χρήστες κινητών τηλεφώνων.

Σε συνεργασία με τους παρόχους δικτύων κινητής τηλεφωνίας, οι αρχές στέλνουν ένα μήνυμα με την αντίστοιχη προειδοποίηση στο κινητό τηλέφωνο που είναι συνδεδεμένο σε μια κυψέλη δικτύου κινητής τηλεφωνίας και μπορεί να λαμβάνει μηνύματα εκπομπής δικτύου – παρόμοια με ένα SMS.

Οι πληροφορίες εμφανίζονται ως αναδυόμενο παράθυρο στην οθόνη και ενεργοποιούν μια ειδοποίηση. Αυτό συμβαίνει ακόμη και αν το κινητό τηλέφωνο είναι ρυθμισμένο σε αθόρυβη λειτουργία.

Το περιεχόμενο του μηνύματος διατηρείται σκόπιμα σύντομο, καθώς όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να λάβουν τις πληροφορίες μέσω της εκπομπής από το κινητό ότι δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος την ημέρα προειδοποίησης.

Φυσικά, αυτό είναι διαφορετικό από ό,τι σε μια πραγματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

ΠΗΓΗ