ΠΑΝΙΚΟΣ σε Γερμανία και ΕΕ για την Κίνα (δεν φτάνει το νέο μέτωπο της ΕΕ με τις ΗΠΑ…)

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προς την Ινδία και την Αφρική στρέφεται η εξωτερική πολιτική της Γερμανίας καθώς ο φόβος όχι μόνο για την Ρωσσία αλλά ΚΑΙ για την Κίνα αυξάνεται πυρετωδώς.

Οπως αναφέρει η DW στα τέλη Μαΐου ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ αρνήθηκε να δώσει στην αυτοκινητοβιομηχανία VW εγγυήσεις του δημοσίου για επενδύσεις στην Κίνα. Ήταν μια πρωτοφανής απόφαση. Για δεκαετίες οι επιχειρηματικές δραστηριότητες των γερμανικών εταιρειών στην Κίνα είχαν την στήριξη του γερμανικού δημοσίου, το οποίο εγγυούνταν επενδύσεις και εξαγωγές.

Ο ειδικός σε ζητήματα Κίνας Τιμ Ρούλιγκ από την Γερμανική Εταιρία Εξωτερικής Πολιτικής DGAP, δηλώνει σχετικά με την αλλαγή πορείας της γερμανικής κυβέρνησης έναντι της Κίνας: «Αυτή η μέθοδος δεν αποκλείεται σύντομα να καθιερωθεί. Στο εγγύς μέλλον όσες γερμανικές εταιρείες αποσκοπούν σε επενδύσεις στην Κίνα θα το πράττουν με δική τους ευθύνη και δεν θα μπορούν πλέον να βασίζονται σε εγγυήσεις του δημοσίου».

Η αλλαγή στάσης του Βερολίνου δεν δείχνει ωστόσο να πτοεί τις γερμανικές εταιρίες. Σύμφωνα με μελέτη του Γιούργκεν Μάτες από το Γερμανικό Οικονομικό Ινστιτούτο IW, γερμανικές επιχειρήσεις επένδυσαν στην Κίνα το πρώτο εξάμηνο του 2022 περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για ποσό ρεκόρ. Οι επενδύσεις ωστόσο προέρχονται από λίγους μόνο οικονομικούς τομείς. Μελέτη του Rhodium Group που δημοσιεύθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου δείχνει ότι κυρίως αυτοκινητοβιομηχανίες και εταιρίες χημικών εξακολουθούν να αναζητούν πρόσβαση στην κινεζική αγορά. Οι τέσσερις γερμανικοί βιομηχανικοί κολοσσοί VW, BMW, Mercedes και BASF αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο των ευρωπαϊκών άμεσων επενδύσεων στην Κίνα, σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης.

………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………..

ΠΑΝΙΚΟΣ σε Γερμανία και ΕΕ

Το αργότερο μετά την έντονη αντίδραση της κινεζικής ηγεσίας στην επίσκεψη της απερχόμενης προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν τον Αύγουστο, μεταξύ άλλων, πολλές εταιρείες ασχολούνται πιο έντονα με τη σύγκρουση γύρω από το νησί. Το πιο πιεστικό ερώτημα: Είναι ρεαλιστικό ότι η Κίνα θα επιτεθεί μια μέρα στην Ταϊβάν – και, αν ναι, πότε; Ποια σενάρια συζητούνται και γιατί.

Μια ημερομηνία που αναφέρεται επανειλημμένα στη συζήτηση για τη σύγκρουση στην Ταϊβάν είναι το έτος 2027. Σε μια ανάλυση του γερμανικού ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομίας για την Κίνα, περίπου 100 σελίδων, η οποία είναι στη διάθεση της Handelsblatt, αναφέρεται: “Ο Σι έχει δηλώσει ότι θέλει να λύσει το “ζήτημα της Ταϊβάν” κατά τη διάρκεια της ζωής του. Η ημερομηνία-κλειδί που αναφέρεται επανειλημμένα είναι το 2027, το 100ό έτος ίδρυσης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού”.

Διαβάστε:

Ηandelsblatt: Σενάρια πιθανής κλιμάκωσης μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν – Τα πιο σημαντικά ερωτήματα και οι απαντήσεις

Στην Αφρική ψάχνουν την εναλλακτική στην Κίνα οι Γερμανοί βιομήχανοι

Ακήρυχτος πόλεμος ΕΕ – ΗΠΑ για τις πράσινες τεχνολογίες-και όχι μόνο-.