Μην προσπαθείτε, έχουμε όλα τα χαρτιά: Ο Λαβρόφ απάντησε στην “ευκινησία” της Δύσης στην Υπερκαυκασία

News Politics ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Εικονογράφηση: ria.ru

Οι δυτικές χώρες, γράφει η ΕΑdaily, αφού κατέστρεψαν την Ομάδα Μινσκ του ΟΑΣΕ, η οποία συμμετείχε στη διευθέτηση της σύγκρουσης του Καραμπάχ, προσπαθούν να παρέμβουν στις μεσολαβητικές προσπάθειες της Ρωσίας για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, αλλά δεν είναι παραγωγικές, δήλωσε σήμερα 1 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνεντεύξεις τύπου.

Η Ρωσία βοηθά την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν στο θέμα της οριοθέτησης των συνόρων και θα βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας ειρήνης μεταξύ Ερεβάν και Μπακού, σημείωσε ο επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών.

«Παράλληλα, παρατηρήσαμε σπασμωδικές προσπάθειες από άλλους παίκτες να παρέμβουν σε αυτές τις διαδικασίες. Δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα με αυτό. Το μόνο που σημειώσαμε στις επαφές μας με το Ερεβάν και το Μπακού είναι ότι μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (στην Ουκρανία), η Δύση ανακοίνωσε επίσημα μέσω Ουάσιγκτον και Παρισιού ότι δεν θα συμμετάσχουν πουθενά, σε καμία μορφή με τη Ρωσία. Έτσι, ανακοίνωσαν το τέλος των δραστηριοτήτων της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ». υπενθύμισε ο Λαβρόφ.

Επί του παρόντος, οι Γάλλοι, οι Αμερικανοί και η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, προσπαθούν να πάρουν και να ιδιωτικοποιήσουν τις συμφωνίες που κατέληξαν τα μέρη με τη ρωσική συμμετοχή.

«Για παράδειγμα, πραγματοποιούν μια συνεδρίαση της επιτροπής για την οριοθέτηση στις Βρυξέλλες. Λοιπόν, και οι Αρμένιοι και οι Αζερμπαϊτζάν είναι ευγενικοί άνθρωποι, πάνε εκεί. Αλλά μου είναι δύσκολο να φανταστώ πώς είναι δυνατόν να συζητήσουμε την οριοθέτηση χωρίς να έχουμε έναν χάρτη των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, που υπάρχουν μόνο στο ρωσικό Γενικό Επιτελείο». παραδέχτηκε ο υπουργός.

Η ιδέα της αποστολής πολιτικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν θεωρείται στη Ρωσία ως άλλη μια προσπάθεια των Βρυξελλών να παρέμβουν στη διαδικασία διευθέτησης με οποιονδήποτε τρόπο , για να εκδιώξουν τις μεσολαβητικές προσπάθειες της Μόσχας. Όπως αναφέρει η EADaily , η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα , το ανακοίνωσε στις 11 Οκτωβρίου.

Λίγους μήνες νωρίτερα, η Μόσχα είχε καταγράψει τις ξεδιάντροπες προσπάθειες των Βρυξελλών να οικειοποιηθεί το θέμα των συμφωνιών Ρωσίας-Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν στο υψηλότερο επίπεδο και της ατζέντας που πρότειναν πέρυσι οι συμπρόεδροι της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ. Την ίδια στιγμή, στις 28 Απριλίου, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υπενθύμισε ότι οι τριμερείς συμφωνίες μεταξύ Ρωσίας, Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν στο υψηλότερο επίπεδο (9 Νοεμβρίου 2020, 11 Ιανουαρίου και 26 Νοεμβρίου 2021) θεωρούνται από τη Μόσχα ως βάση για εξομάλυνση των σχέσεων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν.

………………………………..

Σχετικά …

Η γλώσσα έφερε το Αζερμπαϊτζάν στο «τουρκικό» Ιράν: Το Μπακού αλλάζει την ιστορία;

Ιλχάμ Αλίεφ: “Ο τουρκικός στρατός = ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν και το αντίστροφο… Όσοι προσπαθούν να μας εκφοβίσουν, δεν πρέπει ποτέ να το ξεχάσουν αυτό” !!

……………………………………………………………………………………………..