Οι επιστήμονες αναβίωσαν τον “Πανδοραϊό” !! Ήταν παγωμένος για 50.000 χρόνια στη Σιβηρία !!

News ΑΡΘΡΑ ΥΓΕΙΑ
Ο μόνιμος παγετός της Σιβηρίας ξεπαγώνει, απελευθερώνοντας οργανική ύλη που έχει αποκλειστεί για έως και ένα εκατομμύριο χρόνια.
Getty Images Ο μόνιμος παγετός της Σιβηρίας ξεπαγώνει, απελευθερώνοντας οργανική ύλη που έχει αποκλειστεί για έως και ένα εκατομμύριο χρόνια.

ΑΛΦΕΙΟΣ : “Ανοίγει” το “κουτί της Πανδώρας” ή μάλλον το ανοίγουν ;; Λένε, ότι “αν” λιώσουν οι μόνιμοι παγετώνες της Σιβηρίας θα “απελευθερωθούν” αρχαίοι παθογόνοι μικροοργανισμοί !! Μα είναι οι ίδιοι που τους “λιώνουν” παίρνοντας δείγματα από τους παγετώνες για να “δουν” τι περιέχουν, όπως το “κουτί της Πανδώρας” !!

Στην Αρκτική, Γροιλανδία, η “υπερθέρμανση” της “κλιματικής αλλαγής” αύξησε το στρώμα πάγου 7 γιγατόνους σε μόλις μία μέρα !! Και η Σιβηρία, όπως και η Γροιλανδία, είναι γύρω από τον Βόρειο Πόλο !!

https://www.meteoclub.gr/themata/egkyklopaideia/5039-north-south-pole-cold

Οι επιστήμονες αναβίωσαν έναν ιό που είχε παγιδευτεί στο μόνιμο πάγο της Σιβηρίας για σχεδόν 50.000 χρόνια, ενισχύοντας τις ανησυχίες ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα οδηγήσει στην απελευθέρωση αρχαίων παθογόνων μικροοργανισμών, γράφει ο

Το γεγονός ότι το μικρόβιο εξακολουθούσε να είναι ικανό να μολύνει κύτταρα υπογραμμίζει τον κίνδυνο των αποκαλούμενων ιών ζόμπι που αναδύονται από την απόψυξη των εδαφών, είπαν οι ερευνητές.

Γνωστός ως πανδοραϊός, μολύνει μόνο μονοκύτταρους οργανισμούς και δεν πρέπει να αποτελεί απειλή για τον άνθρωπο.

Είχε παγιδευτεί κάτω από μια λίμνη στη Γιακουτία για 48.500 χρόνια, καθιστώντας τον τον παλαιότερο «ζωντανό» ιό που έχει ανακτηθεί μέχρι στιγμής.

Σε μια μελέτη, ο καθηγητής Jean-Michel Claverie του Πανεπιστημίου Aix-Marseille, μαζί με τους συναδέλφους του, λένε ότι έως και το ένα πέμπτο της γης του βόρειου ημισφαιρίου καλύπτεται από μόνιμα παγωμένο έδαφος.

Αυτός ο μόνιμος πάγος ξεπαγώνει, απελευθερώνοντας οργανική ύλη που έχει αποκλειστεί για έως και ένα εκατομμύριο χρόνια. Μεγάλο μέρος του θα αποσυντεθεί, παράγοντας διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο, τα οποία θα ενισχύσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Παγωμένες φυσαλίδες αερίου μεθανίου στον πάγο στη λίμνη Βαϊκάλη, Σιβηρία.
123rf/Προσ Παγωμένες φυσαλίδες αερίου μεθανίου στον πάγο στη λίμνη Βαϊκάλη, Σιβηρία.

Το μόνιμο πάγο περιέχει επίσης ιούς και άλλα μικρόβια που παρέμειναν αδρανείς από την προϊστορική εποχή. Οι ερευνητές λένε ότι δεν έχουν υπάρξει σημαντικές ενημερώσεις σχετικά με την ανακάλυψη «ζωντανών» ιών στο μόνιμο πάγο από το 2015.

«Αυτό υποδηλώνει λανθασμένα ότι τέτοια περιστατικά είναι σπάνια και ότι οι «ιοί ζόμπι» δεν αποτελούν απειλή για τη δημόσια υγεία», προσθέτουν.

Προκειμένου να «αποκαταστήσουν μια εκτίμηση πιο κοντά στην πραγματικότητα», λένε ότι κατάφεραν να απομονώσουν 13 τύπους ιών από επτά αρχαία δείγματα μόνιμου παγετού της Σιβηρίας.

Αναζήτησαν μόνο ιούς που θα μολύνουν μια αμοιβάδα γνωστή ως acanthamoeba. Αυτό έγινε για λόγους ασφαλείας, καθώς αυτά τα σφάλματα δεν θα έπρεπε να μπορούν να μολύνουν ανθρώπους.

«Ο βιολογικός κίνδυνος που σχετίζεται με την αναβίωση προϊστορικών ιών που μολύνουν αμοιβάδες είναι… εντελώς αμελητέος», γράφουν.

Αντίθετα, λένε ότι ένα ρωσικό έργο για την ανάκτηση «παλαιοϊών» απευθείας από τα διατηρημένα από τον παγετό υπολείμματα μαμούθ, μάλλινων ρινόκερων και προϊστορικών αλόγων είναι επικίνδυνο, καθώς θα μολύνουν θηλαστικά. Αυτή η εργασία εκτελείται στο εργαστήριο Vector στο Νοβοσιμπίρσκ.

Οι ανησυχίες για τα παθογόνα «ζόμπι» που ξαναξυπνήθηκαν από τον πάγο κέρδισαν έλξη το 2016 όταν ένα παιδί πέθανε σε ξέσπασμα άνθρακα στη βόρεια Σιβηρία. Η υπόθεση συνδέθηκε με ένα κύμα καύσωνα που έλιωσε το μόνιμο πάγο και εξέθεσε ένα μολυσμένο σφάγιο ταράνδου. Η ασθένεια δεν είχε εμφανιστεί εκεί από το 1941.

Ερευνητές στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο ανέφεραν πέρυσι ότι είχαν εντοπίσει γενετικό υλικό από 33 ιούς σε δείγματα πάγου που ελήφθησαν από το οροπέδιο του Θιβέτ. Υπολογίστηκε ότι ήταν έως και 15.000 ετών.

………………………………………………………………………………………………