Σε καταπιστευματικό ταμείο στην Ελβετία τα 3,5 δις $ του Αφγανιστάν που δέσμευσαν οι ΗΠΑ !

News ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανουάρ-ουλ-Χακ Αχάντι. Εικονογράφηση: ariananews.af

Τα δεσμευμένα από τις ΗΠΑ περιουσιακά στοιχεία της Αφγανικής Κεντρικής Τράπεζας (DAB) 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία μεταφέρθηκαν σε καταπιστευματικό ταμείο στην Ελβετία, κέρδισαν 36 εκατομμύρια δολάρια σε τόκους.

Σύμφωνα με την ΕΑdaily , αυτό ανακοίνωσε στις 25 Νοεμβρίου 2022, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ταμείου, ο πρώην επικεφαλής της Αφγανικής Κεντρικής Τράπεζας και υπουργός Οικονομικών Ανουάρ-ουλ-Χακ Αχάντι, σε αποκλειστική συνέντευξη στο Ariana News.

Ο Ahadi είπε ότι δεν έχουν γίνει πληρωμές τόκων από την ίδρυση του ταμείου.

«Δεν υπήρξαν τόκοι τους τελευταίους μήνες. Το ταμείο απέφερε έσοδα 36 εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία θα προστεθούν στο κεφάλαιο. Αλλά είναι πιθανό ότι στο μέλλον θα υπάρξουν πληρωμές, είπε ο Αχάντι.

Ο Ahadi πρότεινε επίσης ότι τα περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παροχή μετρητών στο αφγανικό τραπεζικό σύστημα.

«Θέλουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για αυτό το θέμα με την Κεντρική Τράπεζα και το Υπουργείο Οικονομικών (το «Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν»)». – αυτός είπε.

Σύμφωνα με τον Ahadi, ο κύριος σκοπός της δημιουργίας του ταμείου στην Ελβετία είναι η διατήρηση των περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν.

 

«Μετά την εξομάλυνση των σχέσεων του Αφγανιστάν με τον κόσμο, τα περιουσιακά στοιχεία θα μεταφερθούν στην Κεντρική Τράπεζα». πρόσθεσε ο Ahadi.

Όπως γράφει η ΕΑdaily, τα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια για τα οποία μιλάει ο πρώην επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν είναι τα μισά από τα κεφάλαια που μπλόκαραν οι ΗΠΑ αφού εγκατέλειψαν τη χώρα και παρέδωσαν την εξουσία στους Ταλιμπάν τον Αύγουστο του 2021.

Επί του παρόντος, κανένας εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν δεν είναι στο διοικητικό συμβούλιο του ταμείου στην Ελβετία. Ωστόσο, ο Αχάντι υποσχέθηκε ότι αργότερα θα συσταθεί μια συμβουλευτική επιτροπή, στην οποία πιθανότατα θα περιλαμβάνεται εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν.

………………………………………………………………………………………….