Γερμανία. Το συνδικάτο IG Metall πέτυχε αύξηση μισθών στη μεταλλουργία κατά 8,5% σε δύο χρόνια

News ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
 IG Metall
Πορεία εργαζομένων στην IG Metall

Μετά τη σημαντική καθυστέρηση από τους εργοδότες στις προτάσεις του ισχυρού γερμανικού συνδικάτου μετάλλου και ηλεκτρικής ενέργειας IG Metall, που ήδη από τις τελευταίες ημέρες του Οκτωβρίου, το συνδικάτο είχε δώσει το «σύνθημα» , με μια μεγάλη προειδοποιητική απεργία , οδήγησε στο γεγονός ότι περίπου 900.000 εργαζόμενοι στη γερμανική χαλυβουργία προχώρησαν σε απεργία στις 18 Νοεμβρίου.

Το συνδικάτο IG Metall πέτυχε και συνήψε συμφωνία με τους εργοδότες για αύξηση των μισθών των εργαζομένων στη βιομηχανία μεταλλουργίας και ηλεκτρικής ενέργειας κατά 8,5% σε διάστημα δύο ετών, στο πλαίσιο του πληθωρισμού ρεκόρ στη χώρα εδώ και πολλές δεκαετίες, όπως μεταδίδει το INTERFAX

Το μεγαλύτερο σωματείο της χώρας, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι εργαζόμενοι θα λάβουν μόνιμες αυξήσεις στους μισθούς και θα παρέχεται ειδική βοήθεια σε σχέση με την αύξηση του πληθωρισμού. Η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά από πέντε γύρους διαπραγματεύσεων και προειδοποιήσεις των εργαζομένων για απεργίες.

Στις αρχές του 2023 οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν τη λεγόμενη «πληθωριστική αποζημίωση» ύψους 1.500 ευρώ, καθώς και αύξηση μισθών 5,2%, αλλά από τον Ιούνιο. Στις αρχές του 2024 θα λάβουν άλλα 1.500 ευρώ και από τον Μάιο αύξηση μισθών κατά 3,3%.

Οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία, εναρμονισμένες με τα πρότυπα της ΕΕ, αυξήθηκαν 11,6% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας (Destatis).

Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε από 10,9% τον Σεπτέμβριο και έφτασε σε νέο ιστορικό υψηλό. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές αυξήθηκαν 1,1% μετά από άλμα 2,2% τον Σεπτέμβριο.

………………………………………………………………………………………………