“Πιο σκληροί απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν” ->προτρέπουν οι δημοκρατικοί γερουσιαστές των ΗΠΑ τον Biden !!

News Politics ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Αμερικανός Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ. Εικονογράφηση: ΑΠ

Οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας των ΗΠΑ προτρέπουν την κυβέρνηση Μπάιντεν να είναι πιο σκληρή απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν

Γιατί οι ΗΠΑ συνεχίζουν να παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη στο Αζερμπαϊτζάν ακόμα και μετά τον πόλεμο των 44 ημερών στο Καραμπάχ; Είναι σίγουρο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι αυτή η βοήθεια δεν στρέφεται κατά της Αρμενίας; Ποια εκτίμηση έκανε η Ουάσιγκτον μετά την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στην Αρμενία τον Σεπτέμβριο;

Την περασμένη Τετάρτη, η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας προσπάθησε για περισσότερο από μία ώρα να λάβει απαντήσεις σε αυτές και σε άλλες ερωτήσεις από τη Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Κάρεν Ντόνφριντ και την Ανώτερη Σύμβουλο του Υπουργού Εξωτερικών για τις Διαπραγματεύσεις για τον Καύκασο, Ομάδα Μινσκ του ΟΑΣΕ Ο Αμερικανός συμπρόεδρος Philip Reeker , γράφουν σήμερα, 17 Νοεμβρίου, αρμενικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Δημοκρατικός Μπομπ Μενέντεζ , πρόεδρος της εν λόγω επιτροπής, ξεκίνησε τη συζήτηση με το ερώτημα: πώς μπορούν οι ΗΠΑ να δικαιολογήσουν την παροχή οποιωνδήποτε μέτρων ασφαλείας ή άλλης βοήθειας στις αρχές του Μπακού;

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό είναι «απαράδεκτο, ηθικά αδικαιολόγητο» και γελοιοποιεί την 907η τροποποίηση του νόμου για την υποστήριξη της ελευθερίας, η οποία αναφέρει ότι δεν μπορεί να παρασχεθεί βοήθεια στο Αζερμπαϊτζάν έως ότου αυτή η χώρα σταματήσει τις επιθέσεις στην Αρμενία και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και δεν θα άρει τον αποκλεισμό τους.

Η τροπολογία 907 εγκρίθηκε το 1992, κατά τον πρώτο πόλεμο του Καραμπάχ. Ωστόσο, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, η Ουάσιγκτον άρχισε να συνεργάζεται με το Μπακού στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και το Κογκρέσο έδωσε στον Λευκό Οίκο την ευκαιρία να αναστείλει τους περιορισμούς βάσει της τροπολογίας. Αν και ο σημερινός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2020 να εγκαταλείψει αυτήν την πρακτική, αυτή είναι η δεύτερη χρονιά που παρακάμπτει την απαγόρευση. Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τα τελευταία 20 χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν βοήθεια στο Αζερμπαϊτζάν για περισσότερα από 800 εκατομμύρια δολάρια, σημειώνει το Radio Azatutyun (το αρμενικό τμήμα του Radio Liberty είναι ξένο μέσο ενημέρωσης, αναγνωρισμένο στη Ρωσική Ομοσπονδία ως ξένος πράκτορας ).

«Θα ήταν υποτιμητικό να πω ότι είμαι κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε υποστήριξη για έναν στρατό που είναι γνωστός για επιθέσεις και εγκλήματα πολέμου εναντίον μιας γειτονικής χώρας. Επιπλέον, αυτή η βοήθεια εγκρίθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ λίγους μήνες πριν από την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στην Αρμενία τον Σεπτέμβριο». τόνισε ο Μενέντεζ.

Σε απάντηση, ο Donfried διαβεβαίωσε ότι όταν αποφάσισαν να παράσχουν στρατιωτική βοήθεια στο Αζερμπαϊτζάν, όλοι οι παράγοντες σταθμίστηκαν προσεκτικά και «προβλήθηκαν μόνο προστατευτικά μέτρα που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά της Αρμενίας».

«Παρέχουμε μη θανατηφόρο εξοπλισμό για την ασφάλεια των συνόρων, ο οποίος έχει αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα, δεδομένων των διακρατικών απειλών από το Ιράν και των οδών λαθρεμπορίου (ναρκωτικών) προς τον Νότιο Καύκασο, τη Ρωσία και την Ευρώπη. Οπότε πιστεύω ότι θα υποστηρίξει την ασφάλεια των συνόρων». είπε ανώτερος διπλωμάτης.

«Θα επιτρέψει επίσης στο Αζερμπαϊτζάν να παραβιάσει τα πραγματικά σύνορα της Αρμενίας»  , συνέχισε τη σκέψη με σαρκασμό ο γερουσιαστής Μενέντεζ.

Ένας εξέχων Δημοκρατικός στην Άνω Βουλή του Κογκρέσου των ΗΠΑ επεσήμανε περαιτέρω ότι η Ουάσιγκτον αναλαμβάνει πραγματικά εκατομμύρια δολάρια σε δαπάνες, επιτρέποντας στο Μπακού να κρατήσει και να χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα για άλλους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς επιθετικών όπλων κατά της Αρμενίας.

Η επόμενη ερώτηση αφορούσε την ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχεται στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ: τι γίνεται για τον πληγέντα από τον πόλεμο πληθυσμό της μη αναγνωρισμένης δημοκρατίας;

Αποδείχθηκε ότι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης ή ανθρωπιστικές αποστολές έχουν εξαιρετικά περιορισμένη πρόσβαση στο Καραμπάχ.

«Ακόμη και εγώ δεν μπόρεσα να επισκεφτώ το Στεπανακέρτ τους τελευταίους μήνες» είπε ο Φίλιπ Ρίκερ.

Παρά αυτές τις δυσκολίες και τις πρόσφατες αψιμαχίες κατά μήκος των συνόρων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, ανώτεροι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέμειναν ότι το Ερεβάν και το Μπακού έχουν τώρα μια «ιστορική ευκαιρία» να βελτιώσουν τη σχέση τους. Ταυτόχρονα, ο Ρικέρ τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση διατηρούν επαφές μόνο μεταξύ των δύο δημοκρατιών της Υπερκαυκασίας, ενώ τα ίδια τα μέρη αποτελούν την ατζέντα της ειρηνευτικής διαδικασίας.

«Τα μέρη συμφώνησαν σε πέντε γενικές αρχές για μια ειρηνευτική συμφωνία . Η Αρμενία ήθελε να συμπεριλάβει μια έκτη αρχή που θα εγγυάται τα δικαιώματα και την ασφάλεια των Αρμενίων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Προφανώς, αυτό είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί μεταξύ των εκπροσώπων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και του Αζερμπαϊτζάν και τόνισα ότι πρέπει να υπάρχει ένας διεθνής μηχανισμός για αυτό». – είπε ανώτερος σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σημείωσε επίσης ότι ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν πρόσφερε τεχνική βοήθεια στο Ερεβάν και το Μπακού σε μια σειρά ζητημάτων, από την οριοθέτηση των συνόρων έως τον σχεδιασμό δρομολογίων μεταφοράς στην περιοχή.

Οι γερουσιαστές, με τη σειρά τους, επέστησαν την προσοχή του Donfried και του Reeker στο γεγονός ότι οι αμερικανικές προσπάθειες θα ήταν πιο αποτελεσματικές εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν ήταν πιο σκληρή με το Αζερμπαϊτζάν, «αποκαλώντας τα πράγματα με το όνομά τους».

«Είμαι απογοητευμένος όταν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνεχίζει να προτρέπει και τις δύο πλευρές να απέχουν από τη βία. Όταν κάποιος είναι ο επιτιθέμενος, πρέπει να μιλήσεις. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται βαθιά γνώση για να καταλάβουμε ποιος είναι ο επιτιθέμενος εδώ, ποιος είναι ικανός να είναι ο επιτιθέμενος σε αυτή τη σύγκρουση. Αυτό είναι το Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε ο Μενέντεζ.

Η συνεδρίαση ερωτήσεων και απαντήσεων ήταν αρκετά τεταμένη, με τους γερουσιαστές να διακόπτουν συχνά διπλωμάτες ή να κάνουν διασταυρωμένες ερωτήσεις, απαιτώντας συγκεκριμένες και εξαντλητικές απαντήσεις.

«Έχετε παρακολουθήσει το βίντεο όπου στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν σκοτώνουν εν ψυχρώ Αρμένιους αιχμαλώτους;» ρώτησε ο Μενέντεζ τον Ρικέρ.

“Έχω δει πολλά βίντεο” – απάντησε υπεκφεύγοντας ο υψηλόβαθμος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Μπορέσατε να επαληθεύσετε την αυθεντικότητά τους; Συνέχισε ο Μενέντεζ. «Ή γνωρίζετε τη χρήση παράνομων όπλων από το Αζερμπαϊτζάν, συμπεριλαμβανομένου του λευκού φωσφόρου;»

Καθώς δεν έλαβε σαφείς απαντήσεις, ο Πρόεδρος της Επιτροπής της Γερουσίας δήλωσε ότι αυτή ήταν η πιο απογοητευτική συζήτηση στην οποία συμμετείχε ποτέ.

«Αλλά με έκανε επίσης να συνειδητοποιήσω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες φλέρταραν με το Αζερμπαϊτζάν. Η κ. Donfried λέει ότι απαιτούμε σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Αζερμπαϊτζάν, και ταυτόχρονα, συνεχίζουμε να δίνουμε χρήματα σε αυτή τη χώρα και συνεχίζουν να κάνουν ό,τι θέλουν. Δεν έχουμε κάνει τίποτα για να επαληθεύσουμε και να επιβεβαιώσουμε αναφορές για τη χρήση παράνομων όπλων, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης λευκού φωσφόρου, ο οποίος, δυστυχώς, προμήθευσε το Αζερμπαϊτζάν από την Ουκρανία. Δεν έχουμε κάνει τίποτα για να επιβεβαιώσουμε τις βιντεοσκοπήσεις της εκτέλεσης Αρμενίων στρατιωτών». Ο Μενέντεζ εισήχθη στη λίστα.

Όπως ανέφερε η EADaily , νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, συναντώντας τους ομολόγους του από την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν στην Ουάσιγκτον, επαίνεσε το Ερεβάν και το Μπακού για τα «θαρραλέα» τους βήματα προς τη διαρκή ειρήνη στον Νότιο Καύκασο.

eadaily

………………………………………………………………………………………..