Ο Ποσειδώνας, η Σάμια και το “κλειδί” !!

ΑΛΦΕΙΟΡΡΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΑΛΦΕΙΟΣ : Η Σάμια ήταν πόλη της Τριφυλίας , η οποία ιδρύθηκε στα Νότια της Ολυμπίας και της κοιλάδας του Αλφειού. Η θέση της, στην περιοχή που σήμερα λέγεται Κάτω Σαμικό, ήταν εξαιρετικά νευραλγικής σημασίας καθώς έλεγχε το οδικό πέρασμα από τη ΒΔ. Πελοπόννησο στη Νοτιοδυτική.

Η πόλη ήταν τοποθετημένη στους δυτικούς πρόποδες του όρους Λαπίθα, που πήρε το όνομα του από τον Κένταυρο Λάπιθο. Οι κάτοικοι ήταν Καύκωνες, ενώ στις ανατολικές πλευρές του στην περιοχή που λεγόταν Μακιστία κατοικούσαν οι Μινύαι. Στη μεγάλη μετακίνηση των Ελληνικών φυλών, οι Λαπίθες ήρθαν από την Θεσσαλία έδωσαν μάχες με τους Καύκωνες και εγκαταστάθηκαν μόνιμα.

Η Ακρόπολη της Αρχαίας Σάμιας

Η Ακρόπολη της Αρχαίας Σάμιας βρίσκεται στα Ν.Δ. της επαρχίας Ολυμπίας, στην τελευταία απόληξη του όρους Λαπίθα και τη θάλασσα του Κυπαρισσιακού κόλπου. Η τείχινη περίμετρος του είναι 1600 μέτρα και το εμβαδόν του είναι 75 στρέμματα. Χτίστηκε από τον Νηλέα τον πατέρα του βασιλιά της Πύλου, Νέστορα, ο οποίος ήταν ο γηραιότερος από τους Έλληνες βασιλιάδες του Τρωϊκού Πολέμου !!

Ο Τάφος του Νέστορα, μερικά χιλιόμετρα νοτίως της λίμνης Καλλιάφειας !!

( Όπως αντιλαμβάνεστε, εμείς οι Έλληνες μιλάμε για την πραγματική Ιστορία μας, με αποδείξεις και στοιχεία !! ) .

Όταν ο Τηλέμαχος ξεκίνησε να ψάχνει τον πατέρα του Οδυσσέα, στην πορεία του προς την Σπάρτη να συναντήσει τους συγγενείς του από τη μητέρα του την …

Πηνελόπη ➡ [ Ο Τυνδάρεως είναι απόγονος του μυθικού αυτόχθονα πρώτου βασιλέως της Λακωνίας, του Λέλεγα. Συγκεκριμένα ο Λέλεγας ενωθείς με τη Ναϊάδα Κλεοχάρεια έγινε πατέρας του Ευρώτα, του οποίου η κόρη Σπάρτη παντρεύτηκε τον Λακεδαίμονα τον γιο του Δία και της νύμφης Ταϋγέτης. Από την ένωση αυτή γεννήθηκαν ο Αμύκλας (επώνυμος ήρωας λακωνικών πόλεων) ο Υάκινθος και ο Κυνόρτας. Γιος του τελευταίου ήταν ο Περιήρης που νυμφεύθηκε τη Γοργοφόνη, κόρη του Αργείου ήρωα Περσέα και της Ανδρομέδας, με την οποία και απέκτησε πολλά παιδιά, τον φονευθέντα από τον Ηρακλή Ιπποκόωντα, τον Ικάριο (πατέρα της Πηνελόπης), τον Τυνδάρεω, τον Αφαρέα και τον Λεύκιππον.. ]

… σταμάτησε στη Σάμια, όπου έκανε σπονδές στον Ποσειδώνα και κατόπιν κατευθύνθηκε στην Πύλο να βρει τον Νέστορα, να μάθει για τον Οδυσσέα !! Κι ο Νέστορας του είπε να πάει στη Σπάρτη, δίνοντας του εφόδια και ένα άγημα να τον συντροφεύει !!! ( Αθάνατη Πατρογονική Ιστορία μας !!! )  

Στην εύφορη γη γύρω από την ακρόπολη αναπτύχθηκε η Σάμος ή Σάμια η οποία καταστράφηκε πιθανότατα τον 5ο αιώνα μ.χ.χ. … (από τους “φοβερούς σεισμούς” που επέφεραν την τεράστια ιστορική μεταβολή στον ελληνικό χώρο. Λένε, ότι ΟΛΑ τα Ιερά των Ελλήνων καταστράφηκαν από σεισμούς !! Δηλαδή, λένε, ότι συνέβησαν σεισμοί σχεδόν ταυτόχρονα σε όλη την τότε οικουμένη από Έλληνες γη, περιμετρικά της Μεσογείου και γκρέμισαν ω! του “θαύματος” ό,τι ήταν ελληνικό !!! ) .

Οι κάτοικοι της Σάμιας τιμούσαν τον Ποσειδώνα (περιγράφονται, στην ομηρική Οδύσσεια, οι τελετές που διενεργούσαν οι κάτοικοι της Πύλου στην «αμμοθόεσσα» παραλία της, προς τιμήν του Ποσειδώνα).

Λόγω της σημασίας του πολύ στενού περάσματος, ακριβώς κάτω από την ακρόπολη, που σχεδόν εφαπτόταν με την θάλασσα και την λίμνη Καλλιάφεια, (όπως βλέπουμε στην πρώτη φωτογραφία, η περιοχή είναι σήμερα σχεδόν ελώδης, αλλά σίγουρα, την τότε προ χιλιάδων ετών εποχή, η θάλασσα του Ιονίου Πελάγους θα έφτανε σχεδόν δίπλα στη σημερινή οδό Πύργου – Κυπαρισσίας, με τον λοφίσκο να λειτουργούσε ως φυσική προβλήτα του τότε λιμανιού ! ) , μεταγενέστερα η θέση ονομάστηκε από τους ντόπιους «Κλειδί». Στη Νότια πλευρά της Σάμιας, στη λίμνη Καλλιάφεια βρίσκεται το σπήλαιο των Ανιγρίδων Νυμφών , όπου και μέχρι σήμερα λειτουργούν εγκαταστάσεις ιαματικών λουτρών .

Στη θέση Κλειδί, ο DOΕRPFELD το 1908 βρήκε μυκηναϊκά όστρακα και λείψανα κυκλώπειων τειχών. Επίσης το 1954 ο Ν. Γιαλούρης ανέσκαψε έναν τύμβο με τάφους , στον οποίο βρέθηκαν αγγεία μεσοελλαδικών και μυκηναϊκών χρόνων. Ο τύμβος είχε κτισθεί, κατά τον ανασκαφέα, προς τιμήν του Ιαρδάνου.

Οι ανασκαφές επαναλήφθηκαν από την Ελ. Παπακωνσταντίνου στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 και έφεραν στο φως άλλους τέσσερις τύμβους καθώς και έναν θολωτό τάφο, που είχε κτισθεί εντός ενός τύμβου. Η τελευταία περίπτωση είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, αφού καταφαίνεται ότι οι μυκηναίοι κατασκευαστές του θολωτού τάφου επέλεξαν τον τύμβο, συνεχίζοντας αδιάλειπτα την ταφική χρήση του χώρου.

Στη θέση «Κλειδί» αποκαλύφθηκαν λείψανα κυκλώπειου τείχους, νεκροταφείο και θολωτός τάφος.

Δείτε το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

 

Πηγές:

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας

Ο Ποσειδώνας και η κάτω Αρχαία Σάμια alfeiospotamos.wordpress.com/2009/05/18

Ο Ποσειδώνας και η κάτω Αρχαία Σάμια alfeiospotamos.blogspot.com/2009/05/

…………………………………………………………………………………………….