“Δεν το θέλουμε, αλλά θα πάρουμε για να μη φάμε ποινή” !! – Πολωνία για ρωσσικό πετρέλαιο

Business News ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φωτογραφία: Kacper Pempel / Reuters

Η Πολωνία πρόκειται να αγοράσει ρωσικό πετρέλαιο το 2023

Η πολωνική κρατική εταιρεία Orlen αναμένει να συνεχίσει να λαμβάνει ρωσικό πετρέλαιο μέσω του αγωγού Druzhba το 2023, παρά τις δηλώσεις των πολωνικών αρχών για την πρόθεσή τους να αρνηθούν τέτοιες προμήθειες. Η Orlen υπέβαλε αίτηση στην Transneft για να λάβει 3 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου μέσω της Druzhba το 2023, σύμφωνα με πηγές της ρωσικής εφημερίδας Kommersant.

Η Transneft επιβεβαίωσε την παραλαβή αιτήσεων από Πολωνούς καταναλωτές για το 2023, αρνούμενη να σχολιάσει συγκεκριμένες εταιρείες και όγκους. Από τις 5 Δεκεμβρίου τίθεται σε ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ στις θαλάσσιες αποστολές ρωσικού πετρελαίου, αλλά δεν ισχύει για τη μεταφορά μέσω Druzhba, ενώ η Orlen έχει μακροχρόνιες συμβάσεις με την Tatneft και τη Rosneft. Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Zbigniew Rau δήλωσε στις 14 Νοεμβρίου ότι μια μονομερής διακοπή των συμβάσεων απειλεί τον Ορλέν με ποινή.

Στις 5 Δεκεμβρίου τίθεται σε ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ στις θαλάσσιες αποστολές ρωσικού πετρελαίου. Η απαγόρευση δεν ισχύει για τις προμήθειες μέσω του αγωγού Druzhba, ωστόσο, τα κράτη της ΕΕ, η Γερμανία και η Πολωνία, που λαμβάνουν πετρέλαιο μέσω του βόρειου κλάδου του αγωγού, ανακοίνωσαν επίσημα ότι θα εγκαταλείψουν οικειοθελώς το ρωσικό πετρέλαιο από τις αρχές του 2023.

Προς το παρόν, η Orlen έχει σταματήσει να αγοράζει αποστολές ρωσικού πετρελαίου spot, αλλά συνεχίζει να λαμβάνει προμήθειες με μακροπρόθεσμα συμβόλαια με την Tatneft (2,4 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2024) και τη Rosneft (3,6 εκατομμύρια τόνους ετησίως). Το συμβόλαιο με τη Rosneft ανανεώθηκε για δύο χρόνια τον Μάρτιο του 2021 και, προφανώς, πρέπει να ισχύει ακόμα τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2023: οι παραδόσεις στο πλαίσιο αυτού σε δύο μήνες μπορεί να ανέλθουν σε 0,6 εκατομμύρια τόνους. Μαζί με το συμβόλαιο Tatneft, αυτό είναι μόλις 3 εκατομμύρια τόνοι ετησίως… περισσότερα

…………………………………………………………………………………………..