Η αλλαγή είναι αναπόφευκτη. Γιατί οι δυτικοί ηγέτες αποφάσισαν να είναι φίλοι με την Κίνα

News ΑΡΘΡΑ
Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συνάντησης στη σύνοδο κορυφής της G20 στην Ινδονησία - RIA Novosti, 1920, 16/11/2022
© AP Photo / Alex Brandon
Mikhail Katkov. Οι δυτικές χώρες επωφελήθηκαν από τη σύνοδο κορυφής της G20 για να επαναλάβουν την επικοινωνία με τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping. Σε λίγες μέρες συναντήθηκε με τους ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρώπης και της Αυστραλίας και του διαβεβαίωσαν ότι είχε ειλικρινή επιθυμία να είναι φίλοι. Το σύστημα των διεθνών σχέσεων αλλάζει αμετάκλητα. Ποιος θα ωφεληθεί από αυτό – στο υλικό RIA Novosti.
.

Deuce στρατηγική

Η Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ λέει ότι η ΛΔΚ είναι ένα πρόβλημα, αλλά οι Κινέζοι πρέπει να εμπλακούν, όχι να πολεμήσουν. Ένα άλλο πράγμα είναι η Ρωσία: είναι μια απειλή που πρέπει να καταπολεμηθεί. Ταυτόχρονα, η προσέγγιση μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου μπορεί να χρησιμεύσει ως ανυπέρβλητο εμπόδιο στην αμερικανική ηγεμονία, τόσο στρατιωτική όσο και οικονομική. Επομένως, αυτό πρέπει να αποφευχθεί.
.
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΛΔΚ) Xi Jinping - RIA Novosti, 1920, 15/11/2022
© RIA Novosti / Alexey Nikolsky
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΛΔΚ) Σι Τζινπίνγκ
Η Ρωσία δεν κρύβει το ενδιαφέρον της για συμμαχία με την Κίνα. Το 2021, ο αμοιβαίος εμπορικός τζίρος έφτασε σχεδόν τα 147 δισεκατομμύρια δολάρια, το πρώτο εξάμηνο του 2022 αυξήθηκε κατά 29 τοις εκατό σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις για την ένταξη της EAEU στο πρόγραμμα One Belt, One Road. Η Κίνα απομακρύνεται από την αντιρωσική ρητορική στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων των αιτημάτων για αποζημιώσεις στο Κίεβο. Με τη σειρά της, η Μόσχα υποστήριξε το Πεκίνο όταν η βουλευτής Nancy Pelosi πέταξε στην Ταϊβάν, παραβιάζοντας έτσι την αρχή της μίας Κίνας.
Ωστόσο, η παλαιότερη αγγλόφωνη εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ, η South China Morning Post, δημοσίευσε ένα άρθρο στις 8 Νοεμβρίου δηλώνοντας ότι η μοίρα του κόσμου εξαρτάται από τη συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας. Μια πιθανή συμμαχία ονομάστηκε «Group of Two». Στη δεκαετία του 2000, η ​​Ουάσιγκτον το πρόσφερε ήδη στο Πεκίνο, αλλά οι Κινέζοι δεν ήθελαν να γίνουν οπαδοί σε αυτό το ζευγάρι.
.
Καθώς η Κίνα γινόταν πιο ισχυρή, οι ΗΠΑ έγιναν όλο και πιο φοβισμένες για τα στρατηγικά τους συμφέροντα. Περαιτέρω αντιπαράθεση απειλεί με οριστική κατάρρευση της «αδυνατούμενης φιλελεύθερης διεθνούς τάξης», που θα φέρει περιττό «χάος και αβεβαιότητα», πιστεύει η εφημερίδα. Επομένως, η έννοια του «Group of Two» είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.
Αμερικανικά μαχητικά Lockheed Martin F-35 Lightning II - RIA Novosti, 1920, 22/10/2022

«Η νίκη είναι αναπόφευκτη». Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατονόμασαν τον κύριο αντίπαλο τους

.

Ιστορική συνάντηση

Ο Xi Jinping και ο Joe Biden συναντήθηκαν στην Ινδονησία την παραμονή της συνόδου κορυφής της G20. Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι ο ίδιος και η χώρα του είναι πάντα ανοιχτοί για επαφές. Με τη σειρά του, ο επικεφαλής της Κίνας σημείωσε ότι οι τρέχουσες σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες ούτε των Κινέζων και των Αμερικανών ούτε της διεθνούς κοινότητας, επομένως πρέπει να μεταφερθούν σε ένα νέο επίπεδο.
Ταυτόχρονα, τόνισε ότι η Κίνα θα συνεχίσει μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, συμπεριλαμβανομένης μιας που στοχεύει στην προστασία του συστήματος διεθνών σχέσεων, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται ο ΟΗΕ. Υπάρχει αρκετός χώρος στον κόσμο τόσο για την ανάπτυξη της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και για την κοινή τους ευημερία, τόνισε ο Σι. Και εκτίμησε ιδιαίτερα τα λόγια του Μπάιντεν ότι η Ουάσιγκτον δεν επιδιώκει να εξαπολύσει έναν νέο ψυχρό πόλεμο, να αλλάξει την πολιτική δομή της ΛΔΚ και επίσης να αναγνωρίσει την Ταϊβάν ως μέρος της Κίνας. Σαν ευγνωμοσύνη για αυτό, διαβεβαίωσε ότι δεν επρόκειτο να καταπατήσει την κατεστημένη παγκόσμια τάξη, να αμφισβητήσει τους Αμερικανούς και ακόμη περισσότερο να προσπαθήσει να πάρει τη θέση τους.
.
Ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συνάντησης στη σύνοδο κορυφής της G20 στην Ινδονησία - RIA Novosti, 1920, 15/11/2022
© AP Photo / Alex Brandon. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συνάντησης στη σύνοδο κορυφής της G20 στην Ινδονησία
Ταυτόχρονα, ο Κινέζος ηγέτης πρότεινε την εγκατάλειψη της αντιπαράθεσης στη γραμμή της «δημοκρατίας ενάντια στον αυταρχισμό». Σύμφωνα με τον ίδιο, τόσο η Κίνα όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δημοκρατία με εθνικές ιδιαιτερότητες. Και τα δύο συστήματα είναι ατελή και χρειάζονται συνεχή ανάπτυξη.
.
Έγινε επίσης αναφορά στην ουκρανική κρίση. Ο Σι ελπίζει ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα ξεκινήσουν έναν πλήρη διάλογο με τη Ρωσία. Ο Κινέζος ηγέτης και ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσαν από κοινού το απαράδεκτο της χρήσης πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία και την απειλή χρήσης τους.
Ένα από τα κύρια αποτελέσματα της συνάντησης ήταν η απόφαση να σταλεί στο Πεκίνο ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άντονι Μπλίνκεν. Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi δήλωσε σχετικά στους δημοσιογράφους.Θα δημιουργηθούν επίσης κοινές ομάδες εργασίας για χρηματοοικονομικά, εμπορικά και οικονομικά θέματα.
.

Όχι μόνο η Αμερική

Στη συνέχεια ο Σι μίλησε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Και οι δύο τάχθηκαν υπέρ μιας έγκαιρης κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία, καλώντας τα μέρη στη σύγκρουση να διαπραγματευτούν και υποστήριξαν μια κοινή λύση σε προβλήματα που σχετίζονται με την ενέργεια και την επισιτιστική ασφάλεια. Επιπλέον, το Πεκίνο κάλεσε το Παρίσι να επεκτείνει τη συνεργασία στον τομέα της καινοτομίας και της τεχνολογίας.
.
Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20 στο Μπαλί - RIA Novosti, 1920, 15/11/2022
© AP Photo / Leon Neal Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20 στο Μπαλί
.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς επεσήμανε τη σημασία της δήλωσης των ηγετών της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με το απαράδεκτο της χρήσης πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία. Αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να ξεπεραστεί. Στις αρχές Νοεμβρίου, ο Scholz συναντήθηκε με τον Xi στο Πεκίνο και του υποσχέθηκε ότι η Γερμανία θα βοηθούσε να φέρει την Κίνα πιο κοντά στην Ευρώπη.
Για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, πραγματοποιήθηκαν συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της Κίνας και της Αυστραλίας. Πρόσφατα, οι σχέσεις μεταξύ των χωρών δεν ήταν εύκολες – λόγω της συμμετοχής της Καμπέρας στη στρατιωτική συμμαχία AUKUS (με ΗΠΑ και ΗΒ), καθώς και στον τετραμερή διάλογο για την ασφάλεια (QUAD) με τις ΗΠΑ, την Ινδία και την Ιαπωνία. Ωστόσο, στο περιθώριο της G20, ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζε «συζήτησε ευχάριστα» εμπορικά και προξενικά θέματα με τον Σι, σημειώνοντας ότι υπάρχουν διαφορές, αλλά μπορούν να επιλυθούν. Ο Σι συμφώνησε και τόνισε ότι οι δυσκολίες δεν είναι αυτές που θα ήθελε κανείς όταν αλληλεπιδρά με την Αυστραλία.
.

Διπλωματικό κανάλι

Εμπειρογνώμονες με τους οποίους συνέντευξε το RIA Novosti πιστεύουν ότι η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί. Οι παγκόσμιοι παίκτες αισθάνονται την αυξανόμενη ένταση – και σε κανέναν δεν αρέσει.
.
“Στο ορατό μέλλον, το Πεκίνο δεν θα είναι σε θέση να ευθυγραμμίσει τις οικονομικές και πολιτικές ικανότητές του για να αντισταθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν έχει τις δικές του τεχνολογίες και η πανδημία του κορωνοϊού είχε επίσης αρνητικό αντίκτυπο. Η Δύση καταλαβαίνει επίσης ότι δεν θα είναι είναι σε θέση να αντέξει την κλιμάκωση της σύγκρουσης με την Κίνα. Τα μέρη ελπίζουν να δημιουργήσουν αμοιβαία επωφελή συνεργασία », – λέει ο Andrey Vinogradov, επικεφαλής ερευνητής του Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.
Σύμφωνα με τον Fyodor Lukyanov, αρχισυντάκτη του περιοδικού Russia in Global Affairs, ενώ τα κύρια γεγονότα διαδραματίζονται στην Ευρώπη, το πραγματικό μεγάλο παιχνίδι θα εκτυλιχθεί στην Ασία με τη συμμετοχή των ΗΠΑ και της Κίνας. «Η αντιπαλότητα δεν έχει εξαφανιστεί, αλλά υπάρχουν διαφορετικές φάσεις – τώρα βλέπουμε μια θέρμανση», είπε ο ειδικός.
.
Η αναδιοργάνωση του κόσμου έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό, μόλις στα τέλη Φεβρουαρίου όλα επιταχύνθηκαν απότομα, πιστεύουν οι ειδικοί. Η Μόσχα δεν είναι σε θέση να αποτρέψει την προσέγγιση της Δύσης με την Κίνα, αλλά αυτή η διαδικασία είναι τόσο περίπλοκη που είναι απίθανο να ολοκληρωθεί.
.
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΛΔΚ) Xi Jinping - RIA Novosti, 1920, 11/07/2022

«Σε πείσμα των κυρώσεων». Σε τι συμφώνησαν Ρωσία και Κίνα;

.
“Η Δύση θέλει η συνεργασία με την Κίνα να είναι κερδοφόρα και το Πεκίνο δεν έχει τίποτα να κερδίσει από αυτό. Συγκεκριμένα, οι Κινέζοι δεν διαθέτουν προηγμένες τεχνολογίες, τους απαγορεύεται να αγοράζουν ευρωπαϊκές εταιρείες. Σε αυτό το σενάριο, η προσέγγιση μπορεί να είναι μόνο προσωρινή. », εξηγεί ο πολιτικός επιστήμονας Σεργκέι Μάρκοφ.
.
Μέχρι τα μέσα του 21ου αιώνα, η Κίνα ελπίζει να απαλλαγεί από το καθεστώς ενός παγκόσμιου εργοστασίου, αλλά να διατηρήσει την οικονομική ηγεσία της. Για να γίνει αυτό, πρέπει να εκπαιδεύσουμε το δικό μας υψηλά καταρτισμένο προσωπικό ικανό να διαχειρίζεται επιχειρήσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες και να δημιουργεί τεχνολογίες του μέλλοντος. Το πρόγραμμα One Belt, One Road, στο οποίο θέλει να ενταχθεί η EAEU, παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό.
.
Επιπλέον, το αμερικανικό σύστημα εξουσίας έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε ο πρόεδρος να μπορεί να αναγνωρίσει την εδαφική ακεραιότητα της ΛΔΚ και οι βουλευτές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από το κόμμα του, θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τους αυτονομιστές στην Ταϊβάν. Άλλωστε, μόλις πριν από δύο μήνες, οι ΗΠΑ διέθεσαν 4,5 δισ. δολάρια για την άμυνα του νησιού.
.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι το Πεκίνο δεν θα ενταχθεί στις αντιρωσικές κυρώσεις και δεν θα καταψηφίσει τη Μόσχα στον ΟΗΕ, ακόμη κι αν όλοι οι δυτικοί ηγέτες αποκαλούν τον Σι φίλο τους. Εν τω μεταξύ, το οικονομικό κέντρο θα συνεχίσει να μετατοπίζεται από τη Δύση στην Ανατολή – και εκεί η Ρωσία θα βρει μια θέση για τον εαυτό της ως εταίρος της Κίνας.

………………………………………………………………………………………..