Η Ρωσσία μεταβίβασε στην Ιαπωνία το 30% του νέου χειριστή του έργου Sakhalin-1

Business News ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπεράκτια πλατφόρμα Orlan στη Θάλασσα του Okhotsk, που συμμετέχει στο έργο Sakhalin-1 - RIA Novosti, 1920, 28/09/2022
Η υπεράκτια πλατφόρμα Orlan στη Θάλασσα του Okhotsk που συμμετέχει στο έργο Sakhalin-1. Φωτογραφία αρχείου © RIA Novosti
Η άδεια της Ρωσσίας να μεταβιβάσει το 30% του νέου φορέα εκμετάλλευσης Sakhalin-1 στην ιαπωνική Sodeco είναι «εξαιρετικά σημαντική» για την ενεργειακή ασφάλεια της Ιαπωνίας, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Hirokazu Matsuno, όπως δημοσιεύει το ria-ru
.
Την αντίστοιχη απόφαση έλαβε η ρωσσική κυβέρνηση τη Δευτέρα. Άλλο 20% θα λάβει η ινδική ONGC. Έτσι, και οι δύο εταιρείες θα λάβουν μετοχές του νέου χειριστή, «αναλογικά ιδιοκτησίας των μετοχών τους».
.
Σύμφωνα με τον Matsuno, το Τόκιο γνωρίζει την απόφαση της Μόσχας. «Θεωρούμε αυτή την απόφαση εξαιρετικά σημαντική όσον αφορά τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας μας», πρόσθεσε.
.
Ο νέος χειριστής θα διοικείται από τη δομή Sakhalinmorneftegaz-Shelf της Rosneft , τουλάχιστον μέχρι να διανεμηθούν όλες οι μετοχές. Παράλληλα, οι ξένοι συμμετέχοντες στην κοινοπραξία, εάν το επιθυμούν, θα μπορούν να διατηρήσουν τις μετοχές τους στο έργο.
…………………..
Προηγούμενα …
.
28 Σεπτεμβρίου Η Exxon Neftegas Ltd της αμερικανικής Exxon Mobil σταμάτησε την παραγωγή ρωσσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου στο έργο Sakhalin-1. Είχε ενημερώσει τον Απρίλιο για μείωση του όγκου παραγωγής, επικαλούμενη συνθήκες ανωτέρας βίας. Έτσι ο μέχρι χθες διαχειριστής του έργου με μερίδιο 30% ήταν η Exxon Neftegas Ltd, η Rosneft είχε το 20%, η Ιαπωνική Sodeco είχε το 30% και η Ινδική ONGC είχε το 20%.

9 Οκτωβρίου Με Διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, το έργο πετρελαίου και φυσικού αερίου Sakhalin-1, μεταφέρεται σε μια νέα ρωσσική νομική οντότητα που θα αναλάβει τα δικαιώματα και τις ευθύνες της σημερινής (μέχρι χθες) κοινοπραξίας επενδυτών και του φορέα εκμετάλλευσης, της Exxon Neftegas Limited.

Η Exxon δήλωσε στις αρχές Αυγούστου ότι βρισκόταν σε συνομιλίες για την παράδοση του μεριδίου της 30% σε άγνωστο τρίτο μέρος, αλλά την επόμενη ημέρα ο Πούτιν εξέδωσε διάταγμα που απαγόρευε την έξοδο ξένων μετόχων από διάφορα στρατηγικά έργα, συμπεριλαμβανομένου του Sakhalin-1, μέχρι το τέλος του έτους. Η Exxon αμφισβήτησε το διάταγμα.

Ο Πούτιν υπέγραψε αντίστοιχο διάταγμα τον Ιούλιο για το έργο φυσικού αερίου Sakhalin-1 σε ρωσσική οντότητα.

Η Shell Plc, με μερίδιο 27,5% στην εν λόγω εγκατάσταση, δήλωσε ότι είναι “εντελώς απίθανο” να διατηρήσει το μερίδιο στη νέα οντότητα, ενώ οι ιαπωνικές εταιρείες Mitsubishi Corp. και Mitsui & Co. αποφάσισαν να διατηρήσουν τις επενδύσεις τους.

………………………………………………………………………………………….