Η Πολωνία δέχθηκε πυρά. Οι πρώτες αντιδράσεις…

News ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα μέσα ενημέρωσης της δημοκρατίας ανέφεραν τον θάνατο δύο ανθρώπων ως αποτέλεσμα της πτώσης ρουκετών

Οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία φαίνεται ότι οδήγησαν σε άμεσες τραγικές συνέπειες για ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για πρώτη φορά. Το απόγευμα της Τρίτης, πολωνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τον θάνατο δύο ανθρώπων ως αποτέλεσμα της πτώσης δύο ρουκετών στο χωριό Πρζεβοντούβ στα ανατολικά της δημοκρατίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, όπως μεταδίδει η ρωσική εφημερίδα kommersant

Ο πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση. Ακόμη και πριν γίνουν οι πρώτες επίσημες δηλώσεις από τη Βαρσοβία, οι γείτονες της Πολωνίας έθεσαν όλη την ευθύνη στη Ρωσία. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, εν τω μεταξύ, θεώρησε όλα αυτά τα μηνύματα «σκόπιμη πρόκληση για να κλιμακωθεί η κατάσταση». Και διαβεβαίωσαν: «Οι δημοσιευμένες φωτογραφίες των συντριμμιών από το σημείο δεν έχουν καμία σχέση με ρωσικά όπλα».

Φωτογραφία: @wolski_jaros

«Καμία σχέση με ρωσικά όπλα»

«Οι δηλώσεις πολωνικών ΜΜΕ και αξιωματούχων σχετικά με την υποτιθέμενη πτώση «ρωσικών» πυραύλων στην περιοχή του οικισμού Przewoduv αποτελούν σκόπιμη πρόκληση προκειμένου να κλιμακωθεί η κατάσταση. Δεν έγιναν πλήγματα εναντίον στόχων κοντά στα ουκρανο-πολωνικά κρατικά σύνορα με ρωσικά μέσα καταστροφής», δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας το βράδυ της Τρίτης. Διαβεβαίωσαν ότι «τα συντρίμμια που δημοσιεύτηκαν σε καταδίωξη από τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης από τη σκηνή στο χωριό Przewoduv δεν έχουν καμία σχέση με ρωσικά όπλα».

Ο ραδιοφωνικός σταθμός ZET ήταν ο πρώτος που ανέφερε το περιστατικό. Σύμφωνα με αυτήν, οι πύραυλοι έπληξαν στεγνωτήρια σιτηρών που βρίσκονται στο χωριό Przewoduv στο βοεβοδάτο του Λούμπλιν της Πολωνίας. Δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους στο σημείο.

Η πολωνική Gazeta Wyborcza ανέφερε ορισμένες λεπτομέρειες. Σύμφωνα με αυτήν, κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι κάτοικοι του Przewoduv είδαν «ένα παράξενο αντικείμενο να πέφτει γρήγορα στο έδαφος» και «μετά από λίγο, ολόκληρη η περιοχή σείστηκε από μια ισχυρή έκρηξη». Συνέβη στις 15:35 τοπική ώρα (17:35 ώρα Μόσχας).

Το επίκεντρο της έκρηξης εντοπίστηκε στο έδαφος του σημείου αγοράς σιτηρών, όχι μακριά από τη ζυγαριά στην οποία ζυγίζεται. Θύματα της έκρηξης ήταν ένας εργοδηγός και ένας από τους αγρότες που έφεραν εκεί καλαμπόκι.

Το πλινθόκτιστο κτίριο όπου βρισκόταν η ζυγαριά καταστράφηκε ολοσχερώς. Μέχρι τις 4 το απόγευμα, ασθενοφόρα έφτασαν στο σημείο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα Visegrad, πολωνικά μαχητικά απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο Tomaszow-Lubelski (όπου κατευθύνονταν δεν αναφέρθηκε). Γύρω στις 19:30 τοπική ώρα (21:30 ώρα Μόσχας), προέκυψαν αναφορές ότι ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki είχε συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής για την ασφάλεια και την άμυνα. Την ίδια στιγμή, ο γραμματέας Τύπου της πολωνικής κυβέρνησης, Πιότρ Μύλλερ, προέτρεψε να απόσχουν από εικασίες. «Οι πληροφορίες που θα παρουσιαστούν στην επιτροπή θα γνωστοποιηθούν αργότερα, εάν είναι δυνατόν, στο μέγιστο βαθμό», είπε στους δημοσιογράφους που ανακοίνωσαν τη συνάντηση.

Το Pshevoduv βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από τα Πολωνο-Ουκρανικά σύνορα, βόρεια του Lviv. Νωρίτερα την Τρίτη, οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν τη μεγαλύτερη πυραυλική επίθεση στην ενεργειακή υποδομή της χώρας από τις 24 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, στις 15 Νοεμβρίου, περίπου 100 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν στο έδαφος της δημοκρατίας – περισσότεροι από ό,τι στις 10 Οκτωβρίου, όταν ήταν περίπου 84 πύραυλοι. Νέες απεργίες κατέστρεψαν κρίσιμες εγκαταστάσεις υποδομής, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών εγκαταστάσεων. Έτσι, ο δήμαρχος του Lviv, Andriy Sadovoy, είπε ότι η πόλη έμεινε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα κατά 80%, δεν υπάρχει επίσης θέρμανση και ζεστό νερό και η ηλεκτρική μεταφορά σταμάτησε να λειτουργεί.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πιο κοντά στα μεσάνυχτα ώρα Μόσχας, ένας δημοσιογράφος από το ραδιόφωνο ZET, Mariusz Gerszewski, είπε: σύμφωνα με τον ίδιο, οι δομές εξουσίας της Πολωνίας πιστεύουν ότι θραύσματα πυραύλου που καταρρίφθηκαν από τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έπεσαν στη χώρα .

«Υπερασπιστείτε κάθε εκατοστό εδάφους του ΝΑΤΟ»

Λίγο μετά την εμφάνιση των αναφορών για το περιστατικό στο Przewodów, το Associated Press, επικαλούμενο ανώνυμο αξιωματούχο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, έγραψε ότι οι πύραυλοι που έπεσαν στην Πολωνία μπορεί να είναι Ρώσοι. Εν τω μεταξύ, το Πεντάγωνο δήλωσε λίγο αργότερα ότι δεν μπορούν ακόμη να επιβεβαιώσουν τις αναφορές.

Την ίδια στιγμή, το τμήμα προέτρεψε τους δημοσιογράφους «να μην κάνουν εικασίες χωρίς γεγονότα» σχετικά με την προοπτική εφαρμογής του Άρθρου 5 του Καταστατικού του ΝΑΤΟ – ότι μια επίθεση σε ένα μέλος της συμμαχίας είναι επίθεση σε ολόκληρη τη συμμαχία.

Όμως όλα τα συμπεράσματα βγήκαν αμέσως από τον Λετονό Υπουργό Άμυνας Άρτις Πάμπρικς, ο οποίος έγινε ο πρώτος υψηλόβαθμος αξιωματούχος που κατηγόρησε τη Ρωσία για αυτό που συνέβη. «Τα συλλυπητήρια μου στους Πολωνούς αδερφούς μας στα όπλα. Το εγκληματικό ρωσικό καθεστώς εκτόξευσε πυραύλους που όχι μόνο στόχευαν τον άμαχο πληθυσμό της Ουκρανίας, αλλά έπεσαν και στο έδαφος του ΝΑΤΟ στην Πολωνία», έγραψε στο Twitter. Και πρόσθεσε: «Η Λετονία υποστηρίζει πλήρως τους Πολωνούς φίλους και καταδικάζει αυτό το έγκλημα».

Αυτό ακολούθησε σύντομα το Υπουργείο Εξωτερικών της Λετονίας. «Το χτύπημα ρωσικών πυραύλων στο έδαφος ενός μέλους του ΝΑΤΟ είναι μια πολύ επικίνδυνη κλιμάκωση από την πλευρά του Κρεμλίνου, η Λετονία εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη με τη σύμμαχό μας Πολωνία και θα υποστηρίξει οποιαδήποτε ενέργεια κρίνει η Πολωνία κατάλληλη. Η Ρωσία θα φέρει την πλήρη ευθύνη για όλες τις συνέπειες», ανέφερε το υπουργείο. Και το υπουργείο Εξωτερικών της Εσθονίας σημείωσε ότι η χώρα είναι «έτοιμη να υπερασπιστεί κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ». «Οι παράλογες επιθέσεις σε υποδομές πρέπει να σταματήσουν αμέσως», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας Γιάροσλαβ Νάγκι. «Εάν η Πολωνία επιβεβαιώσει ότι οι πύραυλοι έπληξαν και το έδαφός της, αυτό θα είναι άλλη μια κλιμάκωση από τη Ρωσία», πρόσθεσε ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα.

Στην Ουγγαρία, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, συγκλήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας. Επιπλέον, υπήρχαν δύο θέματα ταυτόχρονα – η διακοπή της άντλησης πετρελαίου μέσω του αγωγού Druzhba και μια πυραυλική επίθεση στην Πολωνία. Πριν από τη συνάντηση, ο Ούγγρος υπουργός Άμυνας Krysztof Szalai-Bobrovnicki είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Μίλησε και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Πόσες φορές έχει πει η Ουκρανία ότι ένα τρομοκρατικό κράτος δεν θα περιοριστεί στη χώρα μας; Πυροβολούν πυραύλους σε έδαφος του ΝΑΤΟ. Αυτή είναι μια ρωσική πυραυλική επίθεση στη συλλογική ασφάλεια! Αυτή είναι μια πολύ σημαντική κλιμάκωση. Πρέπει να δράσουμε», είπε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, χωρίς να διευκρινίσει ποιες ακριβώς ενέργειες πρόκειται.

«Φαίνεται ότι εισερχόμαστε σε μια νέα φάση της σύγκρουσης, όταν η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη – «β») μετατρέπεται πλήρως σε ζώνη πρώτης γραμμής και αρχίζει να συμπεριφέρεται ανάλογα – προσελκύοντας τη μέγιστη προσοχή στον εαυτό της για να λάβει έτσι περισσότερες εγγυήσεις και να διεκδικήσει τον ρόλο του», σχολίασε στο κανάλι του στο Telegram ο αρχισυντάκτης του περιοδικού Russia in Global Affairs, ο πρόεδρος του προεδρείου του Ρωσικού Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής Fyodor Lukyanov στο κανάλι του Telegram. Κατά τη γνώμη του, «η εξάπλωση του χώρου των πραγματικών εχθροπραξιών πέρα ​​από τα σύνορα της Ουκρανίας εξακολουθεί να φαίνεται απίθανη, αλλά η ένταση εντός του ΝΑΤΟ θα αυξηθεί». «Δυστυχώς, στην τρέχουσα ατμόσφαιρα, είναι αδύνατο να υπολογίζουμε στις κοινές ενέργειες των αντίπαλων πλευρών για να μάθουμε την πραγματική εικόνα του τι συνέβη και να αποφύγουμε τον υπερβολικό πληθωρισμό. Ειδικά, ότι είναι οι χώρες της ΚΑΕ που παίζουν το πρώτο βιολί εδώ. Αυτό αυξάνει τους κινδύνους, για να το θέσω ήπια. Αν και η τελευταία λέξη δεν είναι ακόμα δική τους», πρόσθεσε ο κ. Λουκιάνοφ.

Διπλωματική πηγή του πρακτορείου TASS στην αποστολή μιας από τις ευρωπαϊκές χώρες στο Βέλγιο είπε ότι περιμένουν στις Βρυξέλλες την Πολωνία να ζητήσει διαβουλεύσεις από το ΝΑΤΟ για το περιστατικό με πυραύλους.

«Σε περίπτωση ακούσιας εισόδου πυρομαχικών στο έδαφος μιας χώρας του ΝΑΤΟ από γειτονική ζώνη σύγκρουσης, ένας σύμμαχος απευθύνει αίτηση στο ΝΑΤΟ με αίτημα να συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου σύμφωνα με το άρθρο 4 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον, η οποία συνεπάγεται διαβουλεύσεις σε περίπτωση απειλής για την ασφάλεια για την κατάσταση της συμμαχίας», είπε η πηγή. Και υπενθύμισε ότι παρόμοια κατάσταση σημειώθηκε το 2012, όταν η Τουρκία ζήτησε έκτακτες διαβουλεύσεις με το ΝΑΤΟ μετά τον βομβαρδισμό του εδάφους της από τη Συρία, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 13 άμαχοι.

………………………………………………………………………………………..