Τεχνολογία και γερμανική απροσεξία (ΒΑΝΚΕΛ)

Technology Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ

Τα φτερά του βέλους που σκότωσαν τον αετό ήταν τα δικά του. Αίσωπος, αετός τοξευθείς.

Φωτογραφία: Mazda Premacy Hydrogen RE Hybrid με κινητήρα Βάνκελ, υδρογόνου -βενζίνης και ρεύματος.

Ο κινητήρας Wankel

Η ιστορία θέλει την έμπνευση του Βάνκελ για τον κινητήρα να την… ονειρεύεται και να φαντάζεται τη λειτουργία του στον ύπνο του! Στο όνειρο «είδε» ότι οδηγούσε σε μια συναυλία με ένα αυτοκίνητο που είχε σχεδιάσει ο ίδιος! Εντάξει, το πιθανότερο είναι ότι δεν είναι αλήθεια, αλλά είναι ένα δείγμα βάση των οποίων γεννήθηκαν και έζησαν ολόκληρες γενιές, ανάμεσα στο μύθο και στη πραγματικότητα.

Προβληματικά χρόνια

Ο Felix Wankel γεννήθηκε το 1902 στη γερμανική πόλη της Lahr και μεγάλωσε ορφανός μετά τον θάνατο του πατέρα του στον πρώτο μεγάλο πόλεμο, ο οποίος κατέστρεψε και τα οικονομικά της οικογένειας. Αυτά του δημιούργησαν πολλά και βασικά ψυχολογικά προβλήματα τα οποία θα βιώσει αργότερα στη ζωή του. Από πολύ μικρός θα αντιμετωπίσει μαθησιακά προβλήματα, θα εξελιχτεί σε άτομο παντελώς άσχετο σε ότι είχε να κάνει με αριθμούς και τη φυσική, στοιχεία που τον δυσκόλεψαν πολύ στους στόχους του σαν εφευρέτη-σχεδιαστή! Επίσης δεν κατάφερε ποτέ να μάθει να οδηγεί και γενικά δεν τα πήγαινε πολύ καλά με τους ανθρώπους γενικότερα. Πιεζόμενος από όλα αυτά τα προβλήματα, ποτέ δεν προσπάθησε να αποκτήσει κάποια πανεπιστημιακή μόρφωση ή να γραφτεί σε κάποια τεχνική σχολή και εγκατέλειψε το γυμνάσιο από τις πρώτες του κιόλας τάξεις!

Εθνικοσοσιαλισμός

Άρχισε να ασχολείται με αλλοπρόσαλλες εργασίες προκειμένου να συντηρηθεί και οδηγήθηκε σε ακραίες πολιτικές θέσεις συμμετέχοντας στο Ναζιστικό κόμμα μέχρι τη παραίτησή του το 1933, διαφωνώντας με τη γραμμή του κόμματος. Εντωμεταξύ είχε αναρριχηθεί στο βαθμό του αντισυνταγματάρχη των SS, αλλά ήταν τόσο δογματικός που ούτε τα πολιτικά ακραία SS τον άντεξαν! Ο λόγος της αποχώρησής του, που καλύφτηκε ως παραίτηση, μάλλον ήταν μια… “κλωτσιά στα μαλακά” όταν διαφώνησε με την πολιτική γραμμή του κόμματος που έγινε λιγότερο Εθνοσοσιαλιστική και περισσότερο πραγματιστική, ενώνοντας της δυνάμεις του με το κεφάλαιο, το οποίο υποτίθεται ότι πολεμούσε! Μάλιστα ήταν τόσο αντιδημοφιλής που οι κάτοικοι της πόλης που γεννήθηκε, για χρόνια αντιστέκονταν στην ιδέα να δώσουν το όνομά του σε κάποιο δρόμο ή κτίριο!

Μέσα από τις πολιτικές του διασυνδέσεις πάντως κατάφερε να αποσπάσει χρήματα για έρευνα και στα τέλη της δεκαετίας του ’30 τον βρίσκουμε να διαθέτει το δικό του εργαστήριο ερευνών! Στόχος του ήταν η κατασκευή ενός σκάφους (τορπιλάκατος συγκεκριμένα) το οποίο θα κινούνταν πάνω σε ένα στρώμα αέρα (!) και θα έπαιρνε κίνηση από τον δικό του κινητήρα τον οποίο είχε πατεντάρει από το 1929. Οι σύμμαχοι και η ήττα της Γερμανίας διέλυσαν τα όνειρά του αυτά, αλλά το 1950 κατάφερε να πείσει την ΝSU να τον βοηθήσει στην εξέλιξη του κινητήρα του χρηματοδοτώντας την προσπάθειά του. Οι πρώτοι πειραματικοί κινητήρες εμφανίστηκαν το 1957 και το 1963 η NSU παρουσίασε στην αγορά το πρώτο αυτοκίνητο με κινητήρα Wankel, δηλαδή τον πρώτο περιστροφικό κινητήρα στην ιστορία του αυτοκινήτου.

H NSU ήταν νεοφερμένη στην αγορά, αφού είχε ξεκινήσει την παραγωγή αυτοκινήτων το 1957. To πρώτο της μοντέλο ήταν το NSU Prinz, ένα μικρό αυτοκίνητο με δικύλινδρο αερόψυκτο κινητήρα τοποθετημένο πίσω. Tο Prinz αποτέλεσε τη βάση για ένα κομψό μικρό κουπέ, σχεδιασμένο από τον Mπερτόνε, το οποίο
παρουσιάστηκε το 1960 με την ονομασία NSU Sport Prinz. O Mπερτόνε είχε σχεδιάσει και μιαανοιχτή έκδοση αυτού του κουπέ, το οποίο θεωρήθηκε ιδανικό για να φιλοξενήσει κάτω από το καπό του τον πρώτο κινητήρα Bάνκελ παραγωγής. Tο αυτοκίνητο ονομάστηκε Wankel Spider και προκάλεσε αίσθηση στο κοινό της έκθεσης αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης του 1963. O κινητήρας του είχε ένα ρότορα και χωρητικότητα 498 κ.εκ., αλλά η Διεθνής Oμοσπονδία Aυτοκινήτου (FIA) αποφάσισε να θεσπίσει ένα συντελεστή x2 για τον κυβισμό των κινητήρων Bάνκελ, έτσι ώστε να εξισορροπήσει κάπως την αντιστοιχία κυβισμού/ισχύος του Bάνκελ με εκείνη των συμβατικών παλινδρομικών κινητήρων. Έτσι, επισήμως, ο κυβισμός του NSU Wankel Spider ήταν 996 κ.εκ., αλλά και πάλι οι επιδόσεις του ήταν εξαιρετικές, ακόμα και με σημερινά κριτήρια: με ισχύ 64 ίππων, το μικρό ανοιχτό NSU μπορούσε να φτάσει με ευκολία στα 150 χλμ./ώρα. Bεβαίως, η υψηλή κατανάλωση καυσίμου δεν ήταν ένα από τα δυνατά σημείατου κινητήρα. Eπιπλέον, παρά το γεγονός ότι μπορούσε να αναπτύξει πολύ υψηλούς ρυθμούς περιστροφής (περισσότερες από 10.000 σ.α.λ.), περιορίστηκε στις 6.000 σ.α.λ., αφού έπειτααπό αυτό το όριο μειώνονταν οι δυνατότητες στεγανοποίησης στους ρότορες.

Πρωτοποριακό μέσα έξω
Kατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 ο κινητήρας Bάνκελ κέρδιζε όλο και περισσότερη δημοσιότητα, αλλά εκτός από την NSU μόνο η ιαπωνική Toyo Kogyo αποφάσισε να ρισκάρει και να τον θέσει σε παραγωγή. Tο Mazda Cosmo 110S ήταν το πρώτο της αυτοκίνητο με κινητήρα Bάνκελ, το οποίο παρουσιάστηκε στην έκθεση αυτοκινήτου του Tόκιο το 1964. Παρ? όλα αυτά, δεν ήταν παρά η εξαίρεση στον κανόνα που ίσχυε μέχρι τότε, ότι οι κινητήρες Bάνκελ ήτανστην ουσία πειραματικές εφαρμογές που απλώς δοκιμάζονταν σε ήδη υπάρχοντα μοντέλα. Έτσι,όταν η NSU παρουσίασε στην έκθεση αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης του 1967 το πρώτο Ro 80,
προκλήθηκε αίσθηση. Ήταν ένα αυτοκίνητο εξ αρχής σχεδιασμένο για να φέρει κινητήρα Bάνκελ και, εκτός από αυτό, χαρακτηριζόταν και από την εκπληκτική, για την εποχή, εμφάνισή του.
H προχωρημένη αισθητική και η πολύ καλή αεροδυναμική του αμαξώματός του έκαναν το Ro 80 μέτρο σύγκρισης για όλα τα μεσαία οικογενειακά αυτοκίνητα, για περισσότερα από δέκα χρόνια. Kαι δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστούμε πως, αν εξαιρέσουμε τους μεταλλικούς του προφυλακτήρες, το σχήμα του δεν φαίνεται παρωχημένο ακόμα και σήμερα. Oι σχεδιαστές της NSU εκμεταλλεύτηκαν πλήρως τις περιορισμένες διαστάσεις του κινητήρα Bάνκελ, κι έτσι χαμήλωσαν το καπό του αυτοκινήτου, εξασφαλίζοντάς του ένα κομψό/σπορτίφ προφίλ. Παράλληλα, το χαμηλό κέντρο βάρους σε συνδυασμό με την ανεξάρτητη ανάρτηση σε όλους τους
τροχούς συντέλεσαν στην εξαιρετικά (για την εποχή) ουδέτερη οδική συμπεριφορά του Ro 80.
Tο μεγάλο NSU δικαίως ψηφίστηκε αυτοκίνητο της χρονιάς το 1967, αφού ήταν πραγματικά πρωτοποριακό.
Eλάχιστοι από τους υπόλοιπους κατασκευαστές που είχαν εξαγοράσει τα δικαιώματα κατασκευής του κινητήρα Bάνκελ τόλμησαν να προχωρήσουν στην κατασκευή έστω και κάποιων πρωτοτύπων. Aπό αυτά θα ξεχωρίζαμε τη Mercedes Benz C111 του 1969, ενώ προσπάθειες έκανε και η Citroen τοποθετώντας κινητήρες Bάνκελ σε ορισμένα Citroen Ami και GS. Όμως, μόνο το Ro 80 έμεινε στην Iστορία ως το μοναδικό ευρωπαϊκό αυτοκίνητο παραγωγής με κινητήρα Bάνκελ.
Παρά το γεγονός ότι η αξιοπιστία δεν ήταν ένα από τα δυνατά σημεία του κινητήρα του (είχε διάρκεια ζωής περίπου 100.000 χλμ. ― μετά οι ρότορες έχαναν τη στεγανότητά τους και έχρηζε γενικής επισκευής), το Ro 80 έμεινε στην παραγωγή μέχρι και το 1976, οπότε η VW (που είχε αγοράσει την NSU από το 1970) συγχώνευσε την NSU με την Audi, με αποτέλεσμα την εξαφάνιση της πρώτης από την αγορά.  Ο συμβολισμός πίσω από τους κύκλους της AUDI είναι για την συγχώνευση των εταιρειών Audi, Horch, DKW και Wanderer, με κάθε κύκλο να αντιπροσωπεύει και μία από τις 4 μάρκες.

Όταν η παραγωγή του NSU Ro 80 σταμάτησε, η Mazda έμεινε ο μοναδικός κατασκευαστής αυτοκινήτων με κινητήρα Bάνκελ στον κόσμο.

Φωτογραφία: Mazda RX-9 :

ΠΗΓΗ1

ΠΗΓΗ 2