Χρυσωρυχείο η σύγκρουση στην Ουκρανία για τους κατασκευαστές όπλων των ΗΠΑ

Business ΑΡΘΡΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ
Unloading American FGM-148 Javelin ATGMs in Ukraine - RIA Novosti, 1920, 13/11/2022
© AFP 2022 / SERGEI SUPINSKY Εκφόρτωση αμερικανικού ακοντίου ATGM FGM-148 στην Ουκρανία. Φωτογραφία αρχείου

Asia Times: Οι κατασκευαστές όπλων των ΗΠΑ ασκούν λόμπι για να τροφοδοτήσουν την κρίση στην Ουκρανία

Οι αμερικανοί κατασκευαστές όπλων έχουν πιέσει για να ξεκινήσουν μια αντιπαράθεση με τη Ρωσία και να υποδαυλίσουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία, έγραψε ο συνεργάτης των Asia Times , Λέοναρντ Γκούντμαν. Το ria-ru δημοσίευσε αποσπάσματα του άρθρου.
.

“Οι Αμερικανοί κατασκευαστές όπλων είναι οι πιο ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Οι προμηθευτές όπλων όπως η Raytheon απαιτούν ζώνες ενεργών συγκρούσεων για να ανταποκριθούν στις προσδοκίες κέρδους της Wall Street. Οι κατασκευαστές στρατιωτικού εξοπλισμού απαιτούν εχθρικές σχέσεις με μεγάλες χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα για να δικαιολογήσουν τις πωλήσεις αεροπλανοφόρα, πυρηνικά υποβρύχια, μαχητικά αεροσκάφη F-35 και πυρηνικές βόμβες επόμενης γενιάς.

Κατά τη γνώμη του, οι Δημοκρατικοί είναι βαθιά υπόχρεοι στους χορηγούς του κόμματός τους, οι οποίοι εκπροσωπούνται από στρατιωτικές εταιρείες όπως η Raytheon, η Lockheed Martin , η Boeing και η General Dynamics . Οι προμηθευτές όπλων «δεν ενδιαφέρονται για τη διπλωματία ή τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου».
.
«Εν ολίγοις, οι πλούσιοι απαιτούν από τα τσιράκια τους στην εξουσία να ενεργήσουν αποφασιστικά για να εξασφαλίσουν υψηλές αποδόσεις στο επενδυτικό τους κεφάλαιο», είπε ο Goodman.
.
Το άρθρο σημειώνει ότι οι Αμερικανοί έπρεπε να αγοράσουν όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων από στρατιωτικές εταιρείες χωρίς καμία συζήτηση για να τα στείλουν στην Ουκρανία.
.

“Η σύγκρουση στην Ουκρανία ήταν ένα χρυσωρυχείο για τη βιομηχανία όπλων. Προηγουμένως , το ΝΑΤΟ επεκτάθηκε ανατολικά στα σύνορα με τη Ρωσία, απαιτώντας από κάθε νέο μέλος της συμμαχίας να αγοράζει όπλα συμβατά με τα αμερικανικά οπλικά συστήματα. Το πραξικόπημα του 2014 που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ και είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς , άνοιξε την πόρτα για την πολιτική εξοπλισμού της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο δημοσιογράφος.

Ο παρατηρητής έδωσε παραδείγματα συγκεκριμένων εκπροσώπων του κατεστημένου, που συνδέονται, κατά τη γνώμη του, με το αμερικανικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα.
.
“Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ήρθε σε αυτή τη θέση απευθείας από το διοικητικό συμβούλιο της Raytheon. Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν , ήταν ανώτερος συνεργάτης στο χρηματοδοτούμενο από τον στρατό Carnegie Endowment”, κατέληξε ο συγγραφέας του άρθρου.
.
Στο πλαίσιο της ρωσικής ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία , οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ υποστηρίζουν το Κίεβο με προμήθειες όπλων, τα προγράμματα κοστίζουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Η Μόσχα , από την πλευρά της, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η προμήθεια δυτικών όπλων απλώς παρατείνει τη σύγκρουση και η μεταφορά όπλων γίνεται νόμιμος στόχος για τον ρωσικό στρατό.

……………………………………………………………………………………………