Οι ΗΠΑ έθεσαν εκτός “οικονομίας της αγοράς” τη ρωσσική οικονομία ως μη εμπορική λόγω της αυξανόμενης επιρροής του κράτους !

Business News ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κτήριο του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον - RIA Novosti, 1920, 11/11/2022
© Φωτογραφία : Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ

«Αυτή η απόφαση είναι μια σημαντική αναγνώριση της αύξησης της επιρροής του ρωσικού κράτους στις οικονομίες τους, η οποία θέτει τις αμερικανικές βιομηχανίες σε μειονεκτική θέση όταν προσπαθούν να ανταγωνιστούν σε παγκόσμιο επίπεδο», ανέφερε η υπηρεσία.

Το υπουργείο Εμπορίου τόνισε ότι αυτό θα επιτρέψει στην Ουάσιγκτον να εφαρμόσει τη νομοθεσία αντιντάμπινγκ κατά της Μόσχας «σε πλήρη ισχύ». Οι αξιωματούχοι αναμένουν επίσης λιγότερη πίεση στις αμερικανικές επιχειρήσεις λόγω των «αθέμιτων εισαγωγών» που πραγματοποιούν σύμφωνα με το νόμο.
.
Την προηγούμενη μέρα, το υπουργείο ανακοίνωσε την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να σταματήσουν να αξιολογούν τη Ρωσία ως οικονομία αγοράς στις διαδικασίες αντιντάμπινγκ.
.
Η τελευταία φορά που το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ επιβεβαίωσε την κατάσταση της ρωσικής οικονομίας στην αγορά για τις διαδικασίες αντιντάμπινγκ της χώρας ήταν τον περασμένο Οκτώβριο.
Εκείνη την εποχή, το ρωσικό υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης υπέθεσε ότι η Ουάσιγκτον δεν θα επέστρεφε στις μεθόδους υπολογισμού του ντάμπινγκ που εφαρμόζονταν στους εξαγωγείς από την ΕΣΣΔ και τη Ρωσία πριν από την προσχώρησή της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).
.
Το ρωσικό υπουργείο σημείωσε ότι η οικονομία της χώρας έλαβε καθεστώς αγοράς από το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ το 2002. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, η Ρωσία θεωρούνταν χώρα με «μη εμπορική» οικονομία, γεγονός που χειροτέρευε την ικανότητα προστασίας των συμφερόντων των εγχώριων εξαγωγέων. Οδήγησε επίσης σε διογκωμένους δασμούς αντιντάμπινγκ από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
.
Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ αναγνώρισε τη ρωσική οικονομία ως μη εμπορική λόγω της αυξανόμενης επιρροής του κράτους.
…………..
Η δήλωση του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ να στερήσει από τη ρωσική οικονομία το καθεστώς της οικονομίας της αγοράς είναι αντίθετη με τη λογική, ανέφερε το κανάλι Telegram της ρωσικής διπλωματικής αποστολής, επικαλούμενο τον Ανατόλι Αντόνοφ, πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον.
.
Κατά τη γνώμη του, η άδεια του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ , η οποία επιτρέπει στις αμερικανικές τράπεζες να διεκπεραιώνουν οικονομικές συναλλαγές για ρωσικές διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό, δεν απαλλάσσει την Ουάσιγκτον από την ευθύνη για ανισορροπίες στις παγκόσμιες αγορές, οι οποίες προκαλούνται από πολυάριθμα παράνομα μονομερή εμπόδια. Ο Αντόνοφ ανέφερε ζητήματα επισιτιστικής ασφάλειας, αύξηση των τιμών και διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας ως παραδείγματα.
.
«Στην ίδια σειρά βρίσκεται και η ανακοινωθείσα σήμερα, αντίθετα με τη λογική, δήλωση της κυβέρνησης σχετικά με τη στέρηση της Ρωσίας από το καθεστώς μιας χώρας με οικονομία αγοράς», πρόσθεσε ο διπλωμάτης.
.
Την προηγούμενη μέρα, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέτρεψε σε Αμερικανούς να συμμετέχουν σε συναλλαγές προς το συμφέρον της λειτουργίας των ρωσικών διπλωματικών και προξενικών αποστολών.
…………………………………………………………..
Σχετικό …
[ Νωρίτερα τη Δευτέρα, η ουκρανική δημοσίευση Ekonomicheskaya Pravda ανέφερε ότι οι αρχές της χώρας αποφάσισαν να εθνικοποιήσουν μια σειρά από επιχειρήσεις που ανήκουν σε Ουκρανούς ολιγάρχες, συμπεριλαμβανομένων των Ukrnafta , Ukrtatnafta και Motor Sich, και οι μετοχές θα γίνουν κρατική ιδιοκτησία. ]
……….

………………………………………………………………………………………………….