Γερμανία: «Μπλόκο» σε κινεζικές επενδύσεις σε εταιρείες ημιαγωγών

Χωρίς κατηγορία

Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα να μπλοκάρει πιθανές κινεζικές επενδύσεις σε δύο εγχώριους παραγωγούς ημιαγωγών, όπως ανέφεραν πηγές στο Reuters, αφού οι κινήσεις προκάλεσαν ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια.

Το υπουργείο Οικονομίας είχε συστήσει στο υπουργικό συμβούλιο να εμποδίσει η κυβέρνηση την εξαγορά από την Κίνα του εργοστασίου μικροτσίπ της Elmos, λέγοντας ότι θα αποτελούσε απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Το Βερολίνο εμπόδισε την πώληση στη Silex, μια σουηδική εταιρεία που είναι θυγατρική του κινεζικού ομίλου Sai Microelectronics.

Η κυβέρνηση αποφάσισε επίσης σήμερα να εμποδίσει την εξαγορά από την Κίνα της ERS Electronic η οποία εδρεύει στο νότιο κρατίδιο της Βαυαρίας. Η ERS αρνήθηκε να σχολιάσει άμεσα και δεν ήταν αμέσως σαφές ποια κινεζική εταιρεία ήθελε να αγοράσει την εταιρεία.

«Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε για τις δύο απαγορεύσεις βάσει του Νόμου για το Εξωτερικό Εμπόριο», είπε μια από τις πηγές.

Οι αποφάσεις έρχονται σε μια περίοδο αυξημένης ευαισθησίας σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Πεκίνου.

Η κυβέρνηση του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, ο οποίος επισκέφθηκε την Κίνα την περασμένη εβδομάδα, προσπαθεί να εξισορροπήσει πίεση για περισσότερη πρόσβαση στην κινεζική αγορά για τις ευρωπαϊκές εταιρείες με τις ανησυχίες για την ασφάλεια και τον κίνδυνο εξάρτησης της Γερμανίας από την Κίνα.

Ο Σολτς στήριξε την απόφαση να επιτραπεί στην Κίνα να αγοράσει ένα μειοψηφικό μερίδιο σε τερματικό σταθμό στο μεγαλύτερο λιμάνι της Γερμανίας παρά την αντίθεση από το εσωτερικό του συνασπισμού του.

Αυτή η απόφαση είχε πυροδοτήσει μια οργισμένη απάντηση από το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο προειδοποίησε ότι η επένδυση διεύρυνε δυσανάλογα τη στρατηγική επιρροή της Κίνας. Η Κίνα είχε προηγουμένως απορρίψει τέτοιες ανησυχίες.

ΠΗΓΗ

………………………………………..

Σχετικά …

Οταν ο Σόλτς “κάνει τον Κινέζο” κάτι “τρέχει”:

Το λιμάνι του Αμβούργου, η COSCO και η παρθενογένηση

Kuka: Η εταιρεία που όρισε την «κόκκινη γραμμή» στις οικονομικές σχέσεις Γερμανίας – Κίνας