Νέος Πόλεμος του Κόλπου: Πόσο πιθανή είναι μια σύγκρουση μεταξύ Ιράν και Σ. Αραβίας;

News ΑΡΘΡΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

Εικονογράφηση: IQNA

Ο Ψυχρός Πόλεμος στη Μέση Ανατολή αποκτά νέα δυναμική. Εάν νωρίτερα συζητήθηκε μια σύγκρουση μεσολάβησης μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας σε θέατρα τρίτων στρατιωτικών επιχειρήσεων – στη Συρία, το Ιράκ, την Υεμένη, τώρα μιλάμε για μια άμεση σύγκρουση μεταξύ των μερών.

Αναφορές για πιθανό πόλεμο

Η αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal , επικαλούμενη πηγές της, ανέφερε ότι η Σαουδική Αραβία έχει πληροφορίες για πιθανή επίθεση του Ιράν στο βασίλειο. Αυτά τα δεδομένα μεταφέρθηκαν αμέσως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με πηγές, η Τεχεράνη σχεδιάζει επίθεση στο Ριάντ για να αποσπάσει την προσοχή από τις διαδηλώσεις στη χώρα.

Η Ουάσιγκτον εξέφρασε αμέσως ανησυχία για την πιθανή απειλή και διαβεβαίωσε ότι διατηρούν τις υποχρεώσεις τους για τη διασφάλιση της ασφάλειας των μοναρχιών του Περσικού Κόλπου.

«Αναγνωρίζουμε ότι η απειλή από το Ιράν είναι πραγματική. Παραμένουμε ανήσυχοι για αυτήν την απειλή. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε όχι μόνο με τους Σαουδάραβες εταίρους μας, αλλά και με άλλους εταίρους στην περιοχή για την καλύτερη αντιμετώπιση αυτής της απειλής», δήλωσε ο John Kirby  , συντονιστής στρατηγικών επικοινωνιών στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, σε μια τακτική διαδικτυακή ενημέρωση για δημοσιογράφοι .

Ο Λευκός Οίκος ανησυχεί επίσης από το γεγονός ότι Αμερικανοί πολίτες ζουν και εργάζονται στο βασίλειο. Αυτός ο παράγοντας αναγκάζει τις Ηνωμένες Πολιτείες να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή σε μια πιθανή ένοπλη σύγκρουση.

«Λαμβάνουμε υπόψη ότι 70.000 Αμερικανοί ζουν και εργάζονται στη Σαουδική Αραβία, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ», πρόσθεσε  ένας αξιωματούχος της προεδρικής διοίκησης.

Υποτίθεται ότι μια πιθανή επίθεση της Τεχεράνης στο Ριάντ θα πρέπει να λύσει το πρόβλημα των διαδηλώσεων στο Ιράν. Στις 28 Οκτωβρίου, το Υπουργείο Πληροφοριών του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) του Ιράν κατηγόρησε τις υπηρεσίες πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών, της Μεγάλης Βρετανίας, του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας ότι οργάνωσαν διαδηλώσεις στη χώρα μετά το θάνατο του Mahsa Amini . Νωρίτερα, ο Ιρανός πρόεδρος Ιμπραχίμ Ραΐσι κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι αποσταθεροποιούν την κατάσταση στην Ισλαμική Δημοκρατία. Σύμφωνα με τον πνευματικό ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Χαμενεΐ , οι ΗΠΑ βλέπουν «ένα ισχυρό και ανεξάρτητο Ιράν και την πρόοδό του» ως πρόβλημα.

Η ιρανική ατζέντα παραμένει βασικός στην αμερικανική πολιτική. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Καλιφόρνια, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απελευθερώσουν σύντομα το Ιράν.

«Μην ανησυχείς, θα απελευθερώσουμε το Ιράν» – αυτός είπε.

Την ίδια στιγμή, ο Μπάιντεν πρόσθεσε αμέσως ότι «θα απελευθερωθούν πολύ σύντομα». Στο μήνυμά του, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών εστίασε στις διαδηλώσεις που έχουν σαρώσει το Ιράν. Ο Ιρανός Πρόεδρος απάντησε στον Μπάιντεν ότι το κράτος απελευθερώθηκε κατά τη διάρκεια της Ισλαμικής Επανάστασης.

«Το Ιράν απελευθερώθηκε πριν από 43 χρόνια και είναι αποφασισμένο να μην πέσει ξανά στην αιχμαλωσία σας. Η Τεχεράνη δεν θα γίνει ποτέ αγελάδα με μετρητά στις ΗΠΑ». είπε ο Ραΐσι.

Οι διαδηλώσεις που έχουν κατακλύσει την Ισλαμική Δημοκρατία δεν έχουν υποχωρήσει για δεύτερο μήνα. Αφορμή για τη δυσαρέσκεια του κόσμου ήταν ο θάνατος της 22χρονης Mahsa Amini. Η κοπέλα πέθανε αφού κρατήθηκε από την αντιπολίτευση επειδή φορούσε λάθος χιτζάμπ. Οι ιρανικές αρχές πιστεύουν ότι πέθανε από καρδιακή προσβολή. Σύμφωνα με συγγενείς, το κορίτσι πέθανε μετά από ξυλοδαρμό από αστυνομικούς.

Έκδοση για

Πιθανή επιχείρηση του Ιράν κατά της Σαουδικής Αραβίας έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις. Οι απόψεις διίστανται στην κοινότητα των ειδικών. Οι αναλυτές μιλούν από πολικές απόψεις. Εάν αφαιρέσουμε τον συναγερμό από τη συζήτηση, το κύριο επιχείρημα υπέρ της έναρξης μιας σύγκρουσης είναι η επιθυμία της ιρανικής κυβέρνησης να λύσει το πρόβλημα των διαδηλώσεων στη χώρα εδραιώνοντας την κοινωνία σε μια κοινή απειλή. Πράγματι, η εσωτερική λογική αυτών των ενεργειών μπορεί ακόμα να εντοπιστεί, αν και, με την πρώτη ματιά, φαίνονται παράλογες. Στα κλειστά κρατικά συστήματα, που περιλαμβάνει το ιρανικό, η διαδικασία διαμόρφωσης της εξωτερικής πολιτικής δεν είναι διαφανής. Ο Ιρανιστής Nikita Smagin , ανταποκριτής του TASS στο Ιράν, συμφωνεί με αυτή τη θέση .

«Τα κλειστά αυταρχικά συστήματα έχουν μια ιδιαίτερη εσωτερική λογική. Κάτι που δεν σας περνάει καν από το μυαλό μπορεί να θεωρηθεί ως λογικό σενάριο εδώ. Αυτός είναι ο κίνδυνος». – αυτός είπε.

Ο Smagin εξηγεί ότι η τρέχουσα προεδρική διοίκηση του Ιράν είναι πολύ διαφορετική από την προηγούμενη, επομένως υπάρχουν προβλήματα στην κοινότητα των ειδικών με την αξιολόγηση των ενεργειών του Raisi και της ομάδας του.

«Αν θέτουμε το ερώτημα ως εξής: «Θα μπορούσε ο πλασματικός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί να υποστηρίξει έναν πόλεμο με τη Σαουδική Αραβία;», η απάντηση είναι προφανώς όχι. Ο Ροχανί πέρασε από ανταγωνιστικές εκλογές, έβγαινε συνεχώς και μιλούσε στον Τύπο, είχε πολλούς επαρκείς συμβούλους που ήταν σε επαφή με το κοινό. Χονδρικά φανταζόμαστε σε τι είδους ορθολογισμό τηρούσε. Τι γίνεται όμως με τον Χαμενεΐ; Ή με εκπροσώπους του IRGC; Είναι απολύτως ο δικός του κλειστός κόσμος. Η κατάσταση είναι παρόμοια με τον Πρόεδρο Raisi – δεν κέρδισε πλέον σε ανταγωνιστικές εκλογές, αλλά σε εκλογές προσομοίωσης, και ο ίδιος προέρχεται από μια από τις πιο κλειστές δομές – το δικαστικό σώμα. Οι φετινές του αποφάσεις, όπως η ενίσχυση της αντιαστυνομίας σε μια κατάσταση σοβαρής κρίσης της νομιμότητας των αρχών, λένε ήδη ότι είναι λίγο από άλλο κόσμο». – αυτός είπε.

Σύμφωνα με τον ειδικό, η έναρξη μιας ένοπλης σύγκρουσης μπορεί κάλλιστα να αντιστοιχεί στη λογική της νέας προεδρικής διοίκησης.

«Η κατάσταση στο εσωτερικό του Ιράν είναι περίπλοκη. Εδώ και σχεδόν δύο μήνες οι διαμαρτυρίες δεν έχουν υποχωρήσει και οι αρχές κατανοούν ότι κάτι πρέπει να γίνει. Οι προηγούμενες μέθοδοι – δακρυγόνα, ρόπαλα, στοχευμένες καταστολές και περιστασιακές βομβαρδισμοί διαδηλωτών – δεν βοηθούν. Αλλά τι να κάνουμε; Η έναρξη ενός πολέμου με ένα τραβηγμένο πρόσχημα σε μια χώρα όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού μισεί την τρέχουσα κυβέρνηση φαίνεται να είναι μια αντιφατική ιδέα. Αλλά δομές αποκομμένες από την πραγματικότητα μπορεί να έχουν διαφορετική λογική: ο πόλεμος θα ενώσει τους ανθρώπους γύρω από την εξουσία και θα κινητοποιήσει την κοινωνία, όπως συνέβη με τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί . Ο Σμάγκιν συνόψισε.

Εκδόσεις κατά

Ως απόδειξη της έναρξης μιας επιχείρησης από την Τεχεράνη κατά του Ριάντ, το υψωμένο Κόκκινο Πανό της Αντίποινας αναφέρεται στο τέμενος Jamkaran στην ιερή πόλη του Ιράν Κομ και στο μαυσωλείο του Shah Cherakh στο Shiraz. Αμέσως άρχισαν να μιλούν για την τελευταία φορά που υψώθηκε η κόκκινη σημαία το 2020 – μετά τη δολοφονία του Qasem Soleimani, εξισώνοντας την τρέχουσα δράση με μια ονομαστική κήρυξη πολέμου. Πληροφορίες αυτού του είδους άρχισαν να διαδίδονται ενεργά στα μέσα ενημέρωσης.

Αξίζει να σημειωθεί αμέσως. Η κόκκινη σημαία υψώνεται τακτικά στο Ιράν: στο τέλος του μήνα Μουχαράμ (ο πρώτος μήνας του μουσουλμανικού σεληνιακού έτους) και στο τέλος του μήνα Σαφάρ (ο δεύτερος μήνας του μουσουλμανικού ημερολογίου). Στην παρούσα περίπτωση, στις 2 Νοεμβρίου είναι τα γενέθλια του Ιμάμη Χασάν Ασκάρι , τα οποία γιορτάζουν οι Ιρανοί μουσουλμάνοι. Επομένως, η σημαία μπορεί να υψωθεί προς τιμήν της εορτής και όχι ως κήρυξη πολέμου.

Με αυτή την άποψη συμφωνεί και η ανατολίτισσα Μαρία Κίχα .

«Οι κόκκινες σημαίες, που αναρτώνται από Σιίτες όπου είναι δυνατόν, είναι, θα λέγαμε, ένας οπτικός κανόνας. Αυτό είναι μια υπενθύμιση του αίματος των μαρτύρων, μια ιδιότητα διαφόρων γεγονότων, ένα είδος διακοσμητικού στοιχείου και, γενικά, ένα από τα σημάδια με τα οποία μπορεί κανείς να αναγνωρίσει μια σιιτική συνέλευση, μια σιιτική συνοικία στην πόλη κ.λπ. Το Τζαμί Τζαμκάραν, πάνω από τον τρούλο του οποίου υψώθηκε μια κόκκινη σημαία, δεν βρίσκεται στο ίδιο το Κομ, αλλά λίγα χιλιόμετρα μακριά. Πιθανώς, η έπαρση της σημαίας να συμπίπτει με την ημέρα πένθους αφιερωμένη στο μαρτύριο του σιίτη ιμάμη Χασάν αλ-Ασκάρι. Η κόκκινη σημαία πάνω από το μαυσωλείο Shah-Cherakh στο Shiraz είναι ακόμα πιο εύκολο να εξηγηθεί. Αυτή είναι η ανάμνηση της πρόσφατης τρομοκρατικής επίθεσης στην οποία σκοτώθηκαν άνθρωποι. – είπε.

Υπάρχει και η άποψη στην κοινότητα των ειδικών ότι οι πληροφορίες που δίνει η αμερικανική εφημερίδα αποτελούν ιδιαίτερο γέμισμα. Ο Andrey Chuprygin , ανώτερος λέκτορας στη Σχολή Ανατολικών Σπουδών HSE, συμμερίζεται αυτή τη θέση .

«Ιστορικά, το Ιράν δεν επιτέθηκε ποτέ άμεσα στη Σαουδική Αραβία. Το Ιράν ποτέ δεν επιτέθηκε απευθείας σε ιρακινό έδαφος, με εξαίρεση τον περίφημο πόλεμο Ιράν-Ιράκ, όταν στην πραγματικότητα το Ιράκ επιτέθηκε στο Ιράν. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα αβάσιμο γέμισμα, ένα τέτοιο πολιτικό ψεύτικο», – αυτός είπε.

Σύμφωνα με τον Chuprygin, οι πληροφορίες προωθούνται σκόπιμα από τα μέσα ενημέρωσης προκειμένου να ασκηθεί πίεση στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για το ζήτημα της επιστροφής των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA).

«Φαίνεται ότι αυτό είναι ένα στοιχείο πίεσης στον Μπάιντεν. Προφανώς, σε κάποιον δεν αρέσει καθόλου οι προσπάθειες της κυβέρνησής του να επαναδιαπραγματευτεί την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και θέλουν να πιέσουν τον Μπάιντεν να αναστείλει ή ίσως και να καταργήσει τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν για την πυρηνική συμφωνία. Όπως, κοιτάξτε, πρόκειται να συνάψετε μια πυρηνική συμφωνία με ανθρώπους που θα εκτοξεύουν πυραύλους προς όλες τις κατευθύνσεις από το πρωί έως το βράδυ. αυτός εξήγησε.

Ο ειδικός πιστεύει ότι η γέμιση μπορεί να είναι ευεργετική για το ισραηλινό πολιτικό κατεστημένο. «Βλέπουμε ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και το κόμμα του κερδίζουν τις εκλογές στο Ισραήλ. Γνωρίζουμε τη θέση του Νετανιάχου για το Ιράν, τα «ιρανικά σημειωματάρια» του και τα πράγματα για μια ιρανική επίθεση παίζουν μαζί με το κόμμα του Νετανιάχου. Δεν μπορώ να αρνηθώ την πιθανότητα ότι η όλη ιστορία ξεκίνησε από το Τελ Αβίβ. Τίποτα δεν έχει συμβεί στη Μέση Ανατολή εδώ και δεκαετίες χωρίς τα αυτιά του Ισραήλ να προεξέχουν». Ο Τσούπριγκιν συνόψισε.

Σε κάθε περίπτωση, είτε θα υπάρξει νέα ένοπλη σύγκρουση είτε όχι, δημιουργείται άλλο σημείο έντασης στη Μέση Ανατολή.

Dmitry Polyakov

ΕΑdaily

………………………………………………….

…………………………………………………………………………………………..